מיתוסים על כושר הם עניין נפוץ. הסיבה לכך פשוטה – הם מהווים תירוץ מצוין למי שמבקש לדחות כל מאמץ גופני שעולה על הליכה מהכורסה לשירותים דרך המטבח וחזרה לסלון. מה לא תספרו לעצמכם כדי לא לצאת לריצה או להירשם למכון כושר? ומצד שני, ישנם המתעמלים הקבועים, שימהרו להיאחז בכל כנף שמועה שטוענת שחמש מאות כפיפות בטן ביום יסדרו להם קוביות. הגיע הזמן לנפץ כמה מיתוסים.
המיתוס: כל פעילות גופנית מביאה להורדת משקל
האמת: לא ממש. שלא תבינו לא נכון – כל פעילות גופנית היא מומלצת, וגם הליכה רגועה של רבע שעה עדיפה על התהפכות על הספה בסלון. אבל לא כל פעילות גופנית מתבטאת גם בהורדת משקל.
בבסיס רעיון הורדת המשקל עומדת מתמטיקה פשוטה – תוציא יותר משאתה מכניס. גרעון קלורי. כשהגוף נמצא בעודף קלורי, הוא הופך את המאגרים העודפים לשומן. כשהוא נמצא במחסור – הוא נאלץ להשתמש בהם. פעילות גופנית צורכת מהגוף אנרגיה, ומביאה אותו לשרוף שומן. לכן, אימון מוצלח הוא בעצם כזה שמביא לירידה באחוז השומן בגוף, ולא במשקל.
לא כל אימון מביא לשריפת שומנים, וזה כמובן תלוי גם בדרגת המאמץ. אז אם החלטתם להתעמל כדי להוריד במשקל – אל תתאמצו לחינם. תתאמצו בחוכמה.
אולי יהיו לך שרירי בטן, אבל אף אחד לא יראה אותם מתחת לכרס | צילום: kzenon, Istockהמיתוס: כפיפות בטן מורידות את הכרס
האמת: כפיפות בטן מחזקות את שרירי הבטן, וגם מסייעות ליציבת הגוף, אבל תשכחו מריבועים. ליתר דיוק, כפיפות בטן יכולות לסדר לכם שרירים חזקים מסודרים כמו לבנים, אבל אף אחד לא יראה אותם אם הם יסתתרו מאחורי שכבת שומן. זו הצרה עם שומן – אי אפשר לבחור איפה לשרוף אותו. גם זה מיתוס.
המיתוס: ריצה על הליכון דופקת את הברכיים פחות מריצה על כביש
האמת: ריצה היא פעילות בריאה, אבל צריך להודות – היא עלולה לדפוק את הברכיים, ולא משנה אם היא נעשית על הליכון, אספלט או מסלול רקורטן במכון וינגייט. הפגיעה, צריך להבהיר, לא הכרחית. יש הטוענים שהריצה דווקא מגבירה את צפיפות העצם ובכך מונעת בריחת סידן.
בכלל, סביב ריצה נולדו הרבה מיתוסים, ומשטח הריצה הוא אחת מהסוגיות שהדעות לגביהן חלוקות. יש הממליצים לרוץ על חוף הים, ויש הטוענים כי החול רך מדי ועדיף לרוץ על דשא או אדמה. בכל מקרה – זה טוב לרוץ.
המיתוס: לשחות זה טוב
האמת: כן, אבל זה לא בהכרח תורם לכושר. שחיינים חובבנים רבים מבצעים תנועות איטיות יחסית, שכמעט ולא גורמות לעליה בקצב הלב ולא מפעילות את מערכת הלב והריאות באופן משמעותי – כזה שיגרום לשריפת קלוריות, לשיפור סיבולת וכו'. אבל לשחות, גם אם זה לא תורם לכושר, זה תמיד בריא.
כי נשים מסתכלות: תרגילי הישבן היעילים ביותר
הן בוחנות אותך מאחורה, אז כדאי שתעצב את התחת
כי נשים מסתכלות: תרגילי הישבן היעילים ביותר
המיתוס: באימוני כוח לא שורפים שומן
|
כי נשים מסתכלות: תרגילי הישבן היעילים ביותר
האמת: אימון משקולות סטנדרטי שווה – מבחינת הוצאת קלוריות – להליכה בקצב בינוני בפרק זמן זהה. מעבר לכך, אימון המשקולות מביא את הגוף לשרוף קלוריות גם שעות לאחר סיומו, והשרירים שנבנים ממשיכים לשרוף קלוריות רבות יותר גם במנוחה, בשל העלאת קצב חילוף החומרים.
המיתוס: לא צריך לאכול לפני אימון בוקר
האמת: בוודאי שצריך. למה, אכלתם בלילה? בלילה, למעשה, צמתם (בהנחה שאתם לא מוכי ירח שאוכלים מהמקרר תוך כדי שינה). ואחרי שהגוף המשיך לצרוך אנרגיה במהלך השינה, המאגרים בשרירים מדוללים, ולכן לפני אימון יש לחדש אותם. לפני אימון בוקר מומלצת מנה קטנה של פחמימות (פרוסת לחם, חטיף דגנים, פרי), 30-60 דקות לפני האימון, וכן להוסיף כוס מים לקפה של הבוקר.
המיתוס: No Pain - No Gain
האמת: לא בדיוק. אפשר להרוויח גם בלי כאבים. להיפך – כאבים עשויים להיות דווקא איתות לפעילות מאומצת מדי שעלולה להזיק. תחושות קלות של אי נעימות הן עניין סביר למחרת האימון, אבל כאב במהלכו הוא סימן שאתם כנראה עושים משהו לא נכון, ועדיף שתפסיקו.
המיתוס: לא הזעת – לא השקעת
האמת: זיעה לא קשורה לעבודה קשה. מדובר בסך הכל במנגנון גופני שנועד לצנן את הגוף. הרי אימון בקיץ יכול להפיק כמויות אדירות של זיעה, בעוד שאימון זהה בחורף יוציא אתכם עם גופיה יבשה. הזיעה אינה פרמטר להצלחת האימון או לשריפת קלוריות ושומנים.
לפי כמות הזיעה הורדתי כבר שלושה קילו | צילום: istockphotoכמובן שהזיעה קשורה במאמץ – טמפרטורת השרירים עולה, החום העודף מפוזר בגוף, והגוף מסלק אותו. אבל להזעה אין שום ערך קלורי, ויש בה מרכיב אינדיבידואלי גבוה – עודף משקל, תורשה וכו'. וכמובן שהיא קשורה לטמפרטורת הסביבה. מי שמזיע מאבד משקל בנוזלים, אך המשקל הזה ישוב לאחר האימון.
המיתוס: אם יש נטייה תורשתית להשמנה, שום אימון גופני לא יעזור
האמת: המחקרים אומרים אחרת. מסתבר שניתן באמצעות פעילות גופנית להוריד כ-30% מהשומן בגוף, ולא משנה אם אתה זללן כרוני או שמן מלידה. אימון גופני – ביחד עם תזונה נכונה כמובן – יכולים לנצח את הגנים. תסתכלו על משתתפי "לרדת בגדול".
המיתוס: כמה שיותר – יותר טוב
האמת: באופן טבעי, מתאמנים מבקשים לשפר את הישגיהם באמצעות הגברת המאמץ, המשקל, כמות החזרות. זו עשויה להיות טעות, כיוון שהגוף זקוק לזמן הסתגלות והתאוששות. הדרך הנכונה להגביר את הפעילות תהיה באופן הדרגתי – עליה מסודרת של רמת הקושי. להעמיס על הגוף מבלי לתת לו את האפשרות להתאושש עלול לגרום נזק. לפעמים פחות זה יותר.