שנה לממשלה – ומה נשתנה? כחודשיים לאחר הבחירות הסוערות, הושבעה ממשלת נתניהו הרביעית ב-14.5.2015. אותה ממשלה הציבה לעצמה מספר יעדים שאפתניים, למרות שהיא נשענה על קואליציה של 61 ח"כים בלבד (לפחות עד כה), ועברה מספר מבחנים ואתגרים – מגל טרור דרך שינויים כלכליים משמעותיים ועד לאיום בפיטורים. האם השרים עמדו ביעדים שהציבו לעצמם? ומה הציבור חושב עליהם? הצענו לשר בנט להשתתף ולספר על השנה החולפת והשנה העתידית, אך הוא סירב להשתתף בפרויקט המיוחד של חדשות 2 Online.
לכתבות הקודמות בפרויקט:
כך סיכמתם את הכהונה של איילת שקד
הציון של שר הבריאות ליצמן נחשף
"תעודת סוף שנה": הציון של ארדן
מה חשבתם על השנה של כחלון באוצר?
יעלון התפטר: מה אתם חשבתם על תפקודו?
מהפכת התרבות של רגב: שלב הציונים
השנה הסוערת של דרעי: שלב הציונים
למרות רצונו להתמנות לתפקיד בכיר יותר ואף קיבל הבטחה שהופרה לכהן כשר הביטחון, מונה לבסוף יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט לשר החינוך - משרד שהיה מזוהה עם מפלגת המפד"ל בעבר. כמנהיג אחת המפלגות השותפות בקואליציה, התעמת בנט פעמים רבות עם נתניהו - שאף איים לפטר אותו: רק בשבוע האחרון דרש בנט מנתניהו רפורמות בקבינט, בעוד מקורבי ראש הממשלה האשימו את בנט ב"הברזה" מתדרוכים ביטחוניים חשובים.
בתחום משרדו בנט לא היסס, יחד עם השרה רגב, לפעול נגד יצירות שנתפסו בעיניו כפוגעניות: הוא פעל על מנת למנוע מתלמידי ישראל להחשף להצגה "הזמן המקביל" שנכתבה על בסיס יומנו של מחבל, ערך שינויים בוועדת הרפרטואר וגם הגדיל ושינה את סל התרבות. מהלכיו הרבים, בהם גם ספר האזרחות שראה אור לאחרונה, זכו לביקורת רבה ולטענות לפוליטיזציה של מערכת החינוך.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מכון "שילוב I2R" ערך עבורנו סקר, בו נשאל מדגם מייצג של הציבור היהודי בישראל (500 גברים ונשים יהודים דוברי עברית בני 18 ומעלה) מה עמדתו כיום בנוגע לביצועי השר: על פי נתוני מכון "שילוב", הציון הממוצע שקיבל בנט בסקר האינטרנטי הוא 2.8 (מתוך 5). 27% דירגו את ביצועיו לטובה לעומת 38% שהביעו אכזבה מתפקודו עד כה. עוד עולה מהסקר כי בקרב גברים שביעות הרצון מבנט הייתה גבוהה יותר (35% לעומת 21%). גם בקרב הצעירים זכה בנט לציון ממוצע גבוה יותר (2.94 אצל בני ה-18-29, בעוד אצל בני ה-50+ הציון עמד רק על 2.65)
בנוסף לתוצאות הסקר, בדקנו מה הגולשים ברשת חשבו וכתבו על בנט: בחברת "באזילה" (Buzzilla), העוסקת בניתוח וחקר השיח החברתי ברשת, דגמו את תגובות הגולשים בפלטפורמות שונות – אתרי חדשות, פורומים, בלוגים, רשתות חברתיות ועוד – ומצאו מה חשבו ברשת על השר.
לפי נתוני חברת Buzzilla, השר זכה להיקף השיח הגדול ביותר ועורר מספר סערות, בהן: פרשת הספר של דורית רביניאן, סוגיית ספר האזרחות וגם הבעת התמיכה בחייל היורה. במהלך השנה בנט למעשה הכפיל את הרגש (הסנטימנט) החיובי כלפיו כשר החינוך וצמצם את השיח השלילי.
בתוך שנה ההתייחסויות השליליות אליו פחתו מ-65% ל-44%, בזמן שהיקף הדיונים החיוביים עלה מ-17% בזמן ההשבעה ל-38%.
"בנט מקבל תמיכה שחלקה מגיעה מתומכיו המקוריים, אבל גם מכאלו שמרוצים מתפקודו כשר חינוך, גם אם מתנגדים לדעותיו הפוליטיות", הסבירה מרב בורנשטיין, סמנכ"ל אסטרטגיה ומחקר Buzzilla.
לדבריה, לפני שנה החשש שבנט יפלה אוכלוסיות לא יהודיות ויוביל להקצנה בחינוך היה רב, וגם הדיונים על כך שבנט לא היה מעוניין בתפקיד ו"זלזל" יצרו היקף שיח לא אוהד.
"בניגוד לחששות שליוו את כניסתו לתפקיד, בנט מתפקד טוב לדעת הגולשים כשר חינוך, וזאת גם לדעת גולשים שאינם מסכימים עם דעותיו הפוליטיות", אמרה בורנשטיין. עם זאת, מניתוח השיח שערכה חברת Buzzilla עולה כי חלק ממתנגדיו טוענים כי הוא מעביר דעות קיצוניות בבתי הספר.
דבר הפרשן: מבט לעתידו של שר החינוך
עמית סגל, הכתב הפוליטי של חדשות 2, סיכם את השנה שעברה על בנט במשרד: "הוא הגיע מוכה וחבול ללשכת שר החינוך, לאחר שהסקרים ניבאו לו 20 מנדטים לפני הקמפיין הכושל של מפלגתו והקמפיין הגאוני של הליכוד. צריך להגיד שבנט לפחות עושה קולות שהוא משתדל: מסע הפרסום שלו ל-5 יחידות במתמטיקה מניב תוצאות בשטח, וואפשר להגיד אולי בציניות שההישג הבולט שלו הוא הקפצת ספרה של דורית רביניאן 'גדר חיה' לצמרת רשימת רבי המכר".
"אי אפשר להתבלבל: בנט עדיין מכוון הכי גבוה שאפשר - הוא ושרת המשפטים איילת שקד, שלפעמים נראה שמאפילה על יו"ר מפלגתה. שניהם עדיין לא אמרו את המילה האחרונה שלהם". הפרשנות המלאה - בוידאו המצורף.