759283
צילום:

שנה לממשלה – ומה נשתנה? כחודשיים לאחר הבחירות הסוערות, הושבעה ממשלת נתניהו הרביעית ב-14.5.2015. אותה ממשלה הציבה לעצמה מספר יעדים שאפתניים, למרות שהיא נשענת על קואליציה של 61 ח"כים בלבד, ועברה מספר מבחנים ואתגרים – מגל טרור דרך שינויים כלכליים משמעותיים ועד לאיום בפיטורים. כיצד השרים הבולטים בממשלה מסכמים את השנה? האם הם עמדו ביעדים שהציבו לעצמם? ומה הציבור חושב עליהם? פרויקט מיוחד של חדשות 2 Online.

לכתבות הקודמות בפרויקט:

כך סיכמתם את הכהונה של איילת שקד

הציון של שר הבריאות ליצמן נחשף

גלעד ארדן, אחד מבכירי הליכוד ששובץ במקום השני ברשימה לקראת הבחירות, לא הושבע לממשלה - לאחר שסירב להתמנות לתיק שהוצע לו, השר לביטחון פנים. רק לאחר מגעים ממושכים והבטחות להגדלת תקציב, הושבע ארדן בסוף חודש מאי 2015 - וקיבל לידיו גם את המשרד לעניינים אסטרטגיים ותיק ההסברה.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מכון "שילוב I2R" ערך עבורנו סקר, בו נשאל מדגם מייצג של הציבור היהודי בישראל (500 גברים ונשים יהודים דוברי עברית בני 18 ומעלה) מה עמדתו כיום בנוגע לביצועי השר: על פי נתוני מכון "שילוב I2R", הציון הממוצע שקיבל ארדן בסקר האינטרנטי הוא 2.9 (מתוך 5). 

759692
צילום:

23% דירגו את ביצועיו לטובה לעומת 25% שהביעו אכזבה מתפקודו עד כה. עוד הדגישו במכון הסקרים כי ארדן "חזק" יותר באזור ירושלים, ככל הנראה בעקבות תגבור הכוחות והפעולות נגד הטרור בעיר העתיקה. גם הצעירים (בני 18-22) העניקו לארדן ציון גבוה יותר.

בנוסף לתוצאות הסקר, בדקנו מה הגולשים ברשת חשבו וכתבו על ארדן: בחברת "באזילה" (Buzzilla), העוסקת בניתוח וחקר השיח החברתי ברשת, דגמו את תגובות הגולשים בפלטפורמות שונות – אתרי חדשות, פורומים, בלוגים, רשתות חברתיות ועוד – ומצאו מה חשבו ברשת על השר.

759728
צילום:

לפי נתוני חברת Buzzilla, החלטתו של ארדן להישאר זמנית מחוץ לממשלה עוררה דיונים רבים סביבו. לאחר שהושבע, קיבל ארדן מספר החלטות שהובילו לשיח ער סביבו: הניסיון למינוי גל הירש למפכ"ל, מינוי רוני אלשיך לבסוף כמפכ"ל המשטרה והקלה על החזקת נשק. במאי 2015 48% מהשיח סביב פועלו של ארדן היה שלילי, לעומת רק 34% כיום. רק חמישית מהדיונים (20% מהשיח) סביב ארדן אז היה חיובי, בעוד כיום הנתון עומד על 32% - שיפור משמעותי שנובע מתפקודו.

759678
צילום:

על פי ניתוחי החברה, השיח סביב פעולותיו של השר יחסית מאוזן – בעוד לפני שנה דיונים רבים עסקו בעתידו הפוליטי ובאפשרות שיחבור למשל לגדעון סער, כיום עיקר הדיונים עוסקים בגל הטרור ובשינויים שעוברים על המשטרה. 

759671
צילום:

"הוא מייצר התייחסות נקודתית ביחס להחלטות ספציפיות שקיבל. פחות שיח על תפקודו הכללי", הסבירה מרב בורנשטיין, סמנכ"לית אסטרטגיה ומחקר Buzzilla. "הפסקת הספקולציות הפוליטיות משפרת את מעמדו".

דבר הפרשן: לאן מועדות פניו של ארדן?

משה נוסבאום, כתב ופרשן לענייני משטרה בחדשות 2, ניסה לסכם את השנה הסוערת של ארדן: "בחלוף שנה אפשר לומר שגל הטרור וגל הירש הם אירועים מכוננים שהשפיעו לא מעט על דרכו, ובעיקר על התנהלותו בתפקיד השר לביטחון פנים. אין עוד הרבה שרים, לבטח לא במשרד לביטחון הפנים, שעוד לפני שהבינו מימינם ומשמאלם ולמדו איך בדיוק פועלת המשטרה, כבר נדרשו לשורה של מינויים דרמטיים, אירועי טרור ופרשיות רגישות".

"ארדן היה נחוש יותר מכולם בצורך להביא ולמנות למשטרה מפכ"ל מבחוץ והנחישות הזו פגמה במקצת בשיקול הדעת שלו. ארדן היה נחוש מדי בהחלטתו להוביל מהלך מרתיע נגד מיידי האבנים, תוך כדי מה שנראה כפגיעה בעצמאות של שופטי בית המשפט – מה שקומם עליו את הנשיאה מרים נאור ומשפטנים מובילים אחרים. אבל יאמר לזכותו – הוא לא ממש נבהל מהביקורת הזאת. ארדן יכול לזקוף לזכותו מאבק נחוש וקבלות בכל הקשור לשיפור שכר השוטרים והקצינים, והוא גם זה שמינה לראשונה בתולדות המדינה מועמד משורות הארגון לפקד על שירות בתי הסוהר. הוא גם הגדיל לעשות ובחר באישה, עפרה קלינגר, לתפקיד הנציבה". הפרשנות המלאה - בוידאו המצורף

הממשלה בעת הקמתה (צילום: חיים צח / לע"מ)
הממשלה לאחר ההשבעה, לפני כשנה | צילום: חיים צח / לע"מ

גרסת השר: איך ארדן מסכם את השנה?

במסר מצולם שהעביר לחדשות 2 Online, אמר ארדן כי "עבורי זו הייתה שנה קשה, מאתגרת ועמוסה - קיבלתי משטרה ששרויה במשבר מאוד עמוק, לכן החלטתי למנות מפכ"ל מחוץ לארגון כדי לשפר את התרבות הארגונית". ארדן התייחס גם לרצף הפיגועים ולצורך בגיבוש מענה לו: "נכנסנו לתוך גל טרור מסוג חדש - טרור היחידים שהתחיל בערב ראש השנה - וקידמתי שינויים בדפוסי הפעילות של המשטרה, בעיקר בירושלים: העלאת כוחות מיוחדים וביצוע מעצרים רבים. כיום אין שום מקום שחסין מכניסה של כוחות המשטרה".

ארדן ציין גם את המאבק בארגונים מסיתים כגון הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית והוצאתם מחוץ לחוק. "קידמנו גם שינויים רגולטוריים כמו לתת רישיונות כלי נשק ליוצאי יחידות מיוחדות כדי להכפיל את כוח התגובה שלנו ברחובות". השר הוסיף ומנה מהלכים שקידם בתוך המשטרה: העלאת שכר שוטרי השטח, הגברת האכיפה ביישובים ערביים, תכנית הצבת שוטרי המקוף ברחובות וחיזוק ההגנה על נשים מאוימות. "אני מקווה שבשנה הבאה כבר נראה בשטח את היישום של רוב הפרויקטים, ובתוך זמן קצר הציבור יראה ברחוב שוטרי סיור במקומות בו הוא זקוק לחיזוק תחושת הביטחון".