עומרי פלד יכול להיות די מרוצה מעצמו. אחרי שזכה לסירובים רבים ממכוני הכושר כאן וליחס מזלזל מענפי הספורט השונים, כיום, עם 54 מועדוני קרוספיט הפזורים ברחבי הארץ, אפשר לומר שהוא הצליח להחדיר את השיטה בה כל כך האמין עמוק לתוך הקהל הישראלי. "לפני שפתחתי את הסטודיו לקרוספיט, זכיתי לחוסר שיתוף פעולה והרבה בוז מאנשים בתחום הכושר. חברים שהגיעו מעולם של אימוני כוח חשבו שהחבר'ה שלנו לא חזקים ואין להם מושג בזה, חברים מהתעמלות אמרו את אותו הדבר. האמת שכל תחום ספורט שקרוספיט מאגד תחתיו הביע את התנגדותו ואף אחד לא שיתף פעולה עם השיטה. היום, 5 שנים אחרי, כשכבר יש 54 מועדוני קרוספיט בארץ, כולם מבינים שהם טעו", מספר פלד, מייסד שיטת הקרוספיט בישראל.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
קרוספיט היא שיטת כושר שהגיעה מארה"ב והומצאה על ידי המתעמל גרג גלסמן, כאלטרנטיבה לחדרי הכושר המסורתיים. "שיטת הקרוספיט מציעה אימונים מגוונים, אינטנסיביים ופונקציונליים", מסביר פלד. "הרעיון הוא לשנות את האימונים באופן תדיר, כדי שתוכל להתמודד עם כל מה שיזרקו עליך. אם אני מתאמן ברמה בינונית פלוס בהתעמלות וסיבולת, ומרים משקולות ברמה בינונית, אני אוכל לנצח כל אחד מהספורטאים האלה בתחרות שמשלבת את כל האלמנטים". ואכן, הגיוון באימונים גורם למתאמני הקרוספיט להיות מסוגלים להצטיין בכל התחומים, לשמור על טווחי תנועה ולהסתגל לכל סוגי האימונים בקלות.
אך מלבד הגיוון, אחד הדברים המשמעותיים ביותר בקרוספיט הם תחושת הקהילתיות. מועדוני קרוספיט שונים מאוד מחדרי כושר בכך שהאימונים נעשים בקבוצה ויש צידוק חברתי גם לכל הדבר הזה. "יש משהו שמאגד את כולם, בניגוד לחדר כושר, בו המתאמנים באים עם המוזיקה שלהם ועובדים לבד מול המראה", אומר פלד. "אני הצטרפתי לקרוספיט ומיד הרגשתי בנוח שם בגלל הקהילתיות". את התחושה הזו יקבלו המתאמנים גם בכל מקום אחר בעולם. "פעם באמת היו רק 800 מועדונים בעולם, אך היום יש כבר מעל 13,000 - ובכל זאת, יש תחושה של בית, יש חוויה משותפת ושפה משותפת, אתה בא להתמודד עם הקושי כתף אל כתף עם חבר שלך. וזה לא משנה לאיזה מועדון קרוספיט תיכנסו בעולם, יהיו לתרגילים בדיוק את אותם השמות. גם יש מסורת נחמדה שמחליפים חולצות בין מועדונים", הוא אומר.
איפה השיטה פגשה אותך?
"אני התחלתי לעסוק בספורט כבר כילד בגן יבנה, שם היו מביאים מאמנים שונים לישוב. היתה שנה של טניס, שנה של שחייה, התעמלות קרקע – זה היה בליל של דברים שלא היו בשליטתי, אבל התחום שנשארתי בו הכי הרבה זמן היה הישרדות - חוג לאומנות לחימה משולבת. זה עשה שינוי אמיתי בחיים שלי. מהילד שכולם מרביצים לו, הפכתי לבחור שקוראים לו כשצריך הגנה. זה לא היה עניין של שרירים, עדיין הייתי ילד ממש רזה, אבל זה נתן לי המון ביטחון".
"אם אתה שם אתה חייב לדבר על זה"
פלד התחיל לימודים לתואר ראשון בחינוך גופני במכון וינגייט כשהבין שזה לא לגמרי מתאים לו, ואז החליט לפתוח סטודיו לכושר עם אשתו. בסטודיו הוא הציע לקהל הרחב שיעורי מיינסטרים כגון ספינינג, קיקבוקס ואירובי, אבל הוא עדיין לא הרגיש שזה זה. "פתחתי מועדון בגן יבנה, סטודיו "לזוז". עבדנו שם 4 שנים, וזה היה מאוד משפחתי והכל, אבל בשלב מסוים הרגשתי שסוג האימונים שאני נותן לאנשים וכל ההתעסקות הזאת עם קלוריות ודופק נוגעים במסביב ולא באמת במאמץ הגופני. הרגשתי שאני משלה אנשים, שהם משלמים לי ואני לא נותן להם פתרונות אמיתיים לכושר", הוא מספר. "התחלתי לחפש באינטרנט דברים שיגרו אותי כמאמן, וכל מה שמשך את תשומת הלב שלי היה קרוספיט. בשנת 2008 התחלתי להתאמן לבד במועדון שלי לפי עקרונות השיטה - שחלק ממנה הוא אימונים יומיים (WOD) שמתפרסמים אונליין בחינם. לאט לאט התחלתי לשחק עם הדרכות של השיטה גם מול קהל במועדון".
פלד החליט למכור את המועדון וללכת להתמחות בקרוספיט בארה"ב. לאחר השתלמות קצרה ו-10 חודשים של עבודה עצמית, הוא חזר לישראל וניסה לפתח את השיטה כאן. "עברתי את אחד הקורסים הכי עשירים שהיו לי - זה גרם לי להבין כמה אני לא יודע כלום ופתח בפני עולם שלם של אלמנטים, תרגילים וציוד. ביליתי קרוב לעשרה חודשים בלימודים נוספים בבית- 8 שעות מחשב ביום על סרטוני הדרכה ומאמרים מקצועיים ותוך כדי כך חיפשתי איפה לפתוח את המועדון הראשון בארץ", הוא מספר. "אני זוכר מקרה אחד בו ניסיתי לפתוח חוג כזה ברשת מועדוני כושר ידועה והיחס שקיבלתי שם היה כל כך מזלזל, יצאתי משם בשוק. אבל מה שהם לא ידעו זה שכשאנשים מנסים להוציא לי את האוויר מהמפרשים זה שזה רק מדרבן אותי יותר, ברמה של לסכן את כל מה שיש לי כדי להצליח".
וזה אכן מה שקרה עם המועדון שפתח בהרצליה. 3 פעמים בשבוע הוא אימן שם קרוספיט, אימון של שעה ל-4-5 אנשים. "כל הכסף שהיה לנו נעלם וזה היה לא רווחי בהתחלה, אבל די במהירות המועדון התחיל להתפתח והגיעו לקוחות", מספר פלד. "מהיום שפתחנו את המועדון ועד עכשיו הדרך היחידה שאנחנו מביאים אנשים היא מפה לאוזן ודרך הפייסבוק, אנחנו לא מממנים פרסום. אנחנו מפרסמים סיפורים אישיים, סרטוני וידאו ואת האימון היומי ונותנים לקהל שלנו לגלגל את זה הלאה".
עוד ב-mako בריאות:
>> תשכחו מפליאו: הדיאטה הויקטוריאנית שתאריך לכם את החיים
>> תשכחו מגלולות: אלפי גברים הולכים לעיקור
>> זהירות: יום כיף בספא זה לא כזה תמים
עם 54 מועדוני קרוספיט עצמאיים בישראל, ובלי איגוד רשמי שעומד מאחוריהם, החזון של פלד הפך להצלחה מסחררת. "מהרגע שפתחתי את המועדון הראשון לקחו שנתיים עד שנפתח מועדון רשמי נוסף, ובסה"כ זה לקח 3 שנים עד שהיה מהלך משמעותי של התפתחות פה. בשנתיים האחרונות מדובר על קפיצה של 10 מועדונים לשנה. איך הגענו לזה? יש יתרון מאוד גדול בקרוספיט, אם אתה שם אתה חייב לדבר על זה. זו קהילה מאוד רועשת וברגע שאנשים עושים מספיק רעש אז שומעים אותנו".
יש משהו בזה שמדבר לישראלים לדעתך?
"בהחלט. האימונים נראו לי בהתחלה קשים מדי לקהל הישראלי, משום שרוב אנשים מעדיפים את הדברים הרגועים יותר. אבל בגלל הקהילתיות, אתה מרגיש שאתה מוקף באנשים ממש כמו בצוות שלך בצבא, ואין אגו, אין משחקים - אתה פשוט מרגיש שאתה בסביבה שדוחפת אותך קדימה. זה תפור על ישראלים בעיקר בגלל החברתיות והחום", אומר פלד. "הכושר הוא רק תירוץ להגיע למועדון. יש לך בשלב מסוים אימונים ממש קשים ומבאסים, כאלה שלא היית עושה אם היית לבד, אבל יש משהו בזה שאתה עושה את זה עם חברים - גם אם אתה יודע שאתה הולך לעבוד ממש קשה. זו סביבת עבודה מדהימה".
מה המטרה של השיטה?
"לקרוספיט יצא שם של שיטה מאוד אגרסיבית ואינטנסיבית ואתה חייב להתפוצץ ולתת את המקסימום בכל אימון. המטרה היא להיות בעוד 10 שנים להיות בכושר טוב יותר ממה שאתה היום - לדעת יותר תנועות, עם יותר טווח תנועה - אבל בזהירות. אם אנחנו לוקחים סיכונים בגלל אגו, אנחנו מסתכנים בפציעה - וזה לא קרוספיט. אם אני כל הזמן תפוס וכל הזמן פצוע - איזה מין ספורטאי אני? כושר זה לקחת אחריות על הגוף שלך ולא לעשות דברים בשביל אגו. תנועתיות, גמישות ואחריות אישית זה העיקר - לפני משקלים ותנועות מסובכות, כי אנחנו תמיד נרצה יותר ואם אתה נכנס ללופ הזה אתה זה עלול לגרום לפציעה חמורה. צריך להתאמן בשביל החוויה לא בשביל המספר, זה קרוספיט, ובמשך הזמן פספסנו את זה בענק, היום אני עושה את כל מה שאני יכול כדי להחזיר את הגלגל אחורה".
חודש "על תנאי" למתחילים
עם כל האינטינסיביות של השיטה, מעניין לראות כי יש גם חלק לא מבוטל של נשים שמשתתפות בה. במועדון הספציפי של פלד למשל, יש יחס של 40 אחוז בנות לעומת 60 אחוז גברים, בהחלט מספר מרשים. "אנחנו עושים כל מה שאנחנו יכולים כדי שנשים יוכלו להרגיש בבית אצלנו. מי שלא רוצה להרים משקולות כי זה "גברי" לדוגמה, בחדר כושר רגיל היו אומרים לה לא להרים משקולות, בעוד שאצלנו אנחנו מרגיעים אותה שזה לא באמת מנפח. נשים הן הקהל היציב ביותר והעקבי ביותר. הן עושות אצלנו דברים שבמקומות אחרים הן לא היו מנסות אפילו. כמעט כל הבנות אצלנו עושות מתח, דד-ליפט של 100 קילו. מי שלא מבין עניין מצפה לראות גורילה - וזה הכי רחוק שיש מזה".
בכל מועדון קרוספיט יש סדנת יסודות שחייבים לעבור - מדובר במספר מפגשים בו לומדים תנועות יסוד מבחינה טכנית ועוברים על כל הדגשים החשובים. "הסדנה הזו היא משהו שהתחיל אצלנו ואי אפשר להתאמן בלעדיה. גם אחרי הסדנה יש עוד חודש "על תנאי" בו יש משקלים מוגבלים ואי אפשר לעשות תנועות מסובכות, כי ההדרגתיות מאוד חשובה בשביל למנוע פציעות", אומר פלד. "יתרה מכך, אם אנחנו רואים שמישהו מגיע אחרי פציעה קשה והוא צריך לעבור תהליך פיזיותרפי לפני כן, אני לא ארשום אותו למועדון עד שהוא עושה את הטיפול, אני לא עושה את זה בשביל להשיג עוד לקוחות, אני קודם כל רוצה לראות שהם יכולים לעמוד באימונים האלה".
איפה זה יכול להיות באמת לא בטוח?
"אנשים אוהבים להגיד שקרוספיט הוא בטוח כמו כל ענף ספורט אחר - אבל זה לא ממש מדויק. יש מגוון ענק של תנועות שנראות מאוד מגניב ביוטיוב - אבל הן יכולות לגרום לפציעה מאוד רצינית אם אין רגישות למתאמנים חדשים. חשוב מאוד שהמתאמנים יהיו מאוד אחראיים לבריאות של עצמם - אם אתה מרגישים שדורשים מכם יותר מדי, או אם המאמץ גדול עליכם פשוט אל תעשו את התרגיל. תדעו מתי לעצור ולבקש מהמאמן תרגיל אחר".
אתם עורכים תחרויות?
"יש את אליפות הארץ בקרוספיט - פעם ערכנו אותה אצלנו במועדון, השנה זה נערך בהדר יוסף – הגיעו 9,000 איש. האליפות הבאה בה נשתתף היא "אליפות ישראל לכושר גופני", שתיערך ב-14-16.4 בהדר יוסף, במסגרת RFA Ready for Action. זה יוצר כל שנה גל תודעתי מאוד רציני, ועושה מוטיבציה להפוך את זה למקצוע של מתאמנים ותיקים".