הן מרוויחות פחות, מוטרדות הרבה יותר ונמצאות בסיכון גבוה יותר למחלות אוטו-אימוניות. כעת מתברר שגם בדבר בסיסי כמו שינה נשים מופלות לרעה, בגלל גורמים פיזיולוגיים ונפשיים כאחד.
את המחקר ערכה "הקרן האמריקנית לחקר השינה", ומתוצאותיו עולה כי 57% דיווחו על קשיים בשינה, לעומת 51% מהגברים. הסיבות שמנו החוקרים לקשיים בשינה ובהירדמות היו שינויים הורמונליים, התכווצויות שרירים ברגליים (שנפוצות פי שניים אצל נשים), פיברומיאלגיה (תסמונת הגורמת לכאבי שרירים ובאופן אירוני - לתחושת עייפות תמידית), דיכאון וחרדה.
גלולות: יכולות לשפר ויכולות להרוס
לא סתם מנינו את ההורמונים בראש רשימת הסיבות לקשים בשינה. "כמו תופעות לוואי רבות הנקשרות בעובדה שאנחנו נושאות רחם, גם המנגנון שגורם להורמונים, ובראשם האסטרוגן והפרוגסטרון, לשבש את השינה לא ממש ברור עדיין", מסבירה ד"ר ג'ניפר מרטין, ממובילות המחקר. "אנחנו כן יכולים להצביע על כך שהפרעות השינה מורגשות במיוחד בימים שלפני הווסת, וששימוש בגלולות למניעת היריון, שמכילות, כידוע, הורמונים סינטטיים, עשוי לשפר את המצב - אבל גם להחמיר אותו אצל נשים מסויימות".
לא ישנות גם בהיריון
גם היריון ואמהות, מטבע הדברים, משפיעים על איכות השינה וכמותה. "היריון, במיוחד בשליש הראשון ובשליש השלישי, עלול להשפיע לרעה על השינה", מסבירה ד"ר מרטין. "אבל אף שהשינויים הללו חולפים ארי הלידה, הרי שגידול התינוק מביא עמו שיבושים משלו, ומפריע למעגל השינה התקין של האם". למעשה, סקר נוסף שערך המרכז גילה כי לא פחות מ-74% מהאמהות במשרה מלאה סובלות מאינסומניה חמורה.
לחוצות יותר
אבל עד כמה שקל להאשים את הילדים, ד"ר מדגישה כי לסטרס יש תפקיד משמעותי לא פחות ביצירת בעיות שינה. "מדובר במעגל סגור - סטרס משפיע לרעה על השינה, וחוסר שינה גורם לסטרס", היא מסבירה. "ומכיוון שלנשים יש הרבה יותר סטרסורים, כלומר: גורמים שיוצרים מתח, אפשר להבין מדוע הן סובלות יותר".