חלמתם פעם שאתם עפים? סביר להניח שכן, וסביר להניח גם שאתם מכירים את תחושת הריחוף שנשארת אחרי שמתעוררים מחלום כזה, שתמיד מהולה בתסכול אינסופי. כל כך כיף לעוף, וכל כך חבל שלעולם לא נחווה את זה באמת. בדיוק כאן נכנסת לתמונה תיאוריית החלום הצלול. לא נחווה את זה באמת? לא מדויק. אולי במציאות לא, אבל בחלום אנחנו יכולים לזמן לעצמנו את חוויית הרחיפה שוב ושוב.
המחקרים הרבים שנעשו בתחום החלימה המודעת מלמדים שכל אחד יכול ללמוד לזמן את חלומותיו, ואף לשכלל את יכולות החלימה שלו. חולם לא מיומן ישתתף בחלום כמו במשחק מחשב: הוא לא יוכל לשלוט בסיטואציה, אבל כן יוכל לשלוט בפעילות שלו בתוכה. חולם מיומן במיוחד, לעומת זאת, יכול לבנות כל מציאות מדומה שירצה. הוא יהיה מודע לזה שהוא בכלל חולם, ויוכל אפילו לנווט ולכוון את החלום לאן ואיך שבא לו. כיף, לא?
טוב, אז איך עושים את זה?
סביר להניח שבשלב הזה אתם כבר עם ריר על השפתיים, סקס עם אנג'לינה, או עם בעלה, ריקוד טנגו על הגופה המדממת של הנהג שחתך אתכם אתמול, או לחלופין מפגש עם הכלבה שליוותה אתכם כל הילדות ועברה לעולם שכולו טוב. אז איך עושים את זה? ככה.
1. יומן חלומות. הצעד הראשון ב"הזמנת חלום" הוא לנהל יומן חלומות. בסוף כל לילה, לפני שאתם פוקחים את העיניים, שחזרו במוחכם את החלום האחרון שחלמתם, פרט לפרט. אחר כך קומו מהמיטה ומיד כתבו את הפרטים שהצלחתם לזכור.
לא זוכרים חלומות? יש טכניקות שיאפשרו לכם לזכור. הרעיון המרכזי של כולן הוא להעיר את עצמכם כשאתם שרוים במצב שנקרא שנת חלום. כל מחזור שינה של אדם בוגר נמשך כשעה וחצי, ובסופו מתרחשת שנת החלימה. אם אתם מתעוררים במהלכה יש לכם סיכוי גדול יותר לתפוס את זנב החלום ולהעלות אותו בזיכרון. כדי להצליח בכך אתם יכולים לכוון שעון מעורר למעט לפני שעת היקיצה הרגילה שלכם, ובתום מחזור שינה (חשבו יחידות בנות שעה וחצי בערך מהרגע שהלכתם לישון, וכוונו שעון מעורר כך שיצלצל מעט לפני תום היחידה האחרונה).
2. עוגנים בחלום. אחרי שניהלתם יומן שינה במשך מספר שבועות, שימו לב להתרחשויות, דמויות או אלמנטים חוזרים המופיעים אצלכם במספר רב של חלומות. כשתתחילו לתרגל חלומות בפועל, הסיטואציות או הדמויות האלו יעזרו לכם לדעת שאתם אכן בחלום.
3. בדיקות מציאות. הצעד הבא הוא לערוך בזמן הערות, לעתים תכופות ככל הניתן, בדיקת מציאות. הבדיקות הללו הן המקפצה שלכם לתוך החלום הצלול. אם תתרגלו אותן מספיק הן יהפכו להרגל, ובסופו של דבר תמצאו את עצמכם מבצעים אותן גם בחלום. עד מהרה יגיע הלילה שבו התשובה על אחת מבדיקות המציאות תהיה שלילית – לא, זו אינה המציאות, כן, אני חולם עכשיו, ובינגו, אני גם יודע על זה, ויכול להתחיל לשחק.
הבדיקה הפשוטה והיעילה ביותר היא לשאול את עצמכם האם הסיטואציה שאתם נמצאים בה הגיונית, האם אתם זוכרים איך הגעתם אליה והאם השתלשלות הדברים רציפה והגיונית ואין בה קפיצות לוגיות מוזרות.
דרך נוספת היא לנסות לקרוא ספרות או טקסט כלשהו. מחקרים גילו שמשום מה בחלומות אלו נוטים להתעוות ולהופיע באופן שונה בכל פעם.
לסגור חשבון עם האקס
נשמע לכם מפחיד? משונה? הזוי? לא ממש. החלימה המודעת (החלום הצלול) יכולה לשרת אותנו ביותר מדרך אחת: כמו שכבר הבנו, היא מאפשרת לנו להגשים כל משאלה שאי פעם הייתה לנו – ואגב, מסתבר שמרבית החולמים הצלולים שוקעים בהרפתקאות בעלות גוון מיני או כאלו המתגרות במוות, כמו קפיצה מצוק או רכיבה על אופנוע במהירות בלתי סבירה.
חוץ מזה, החלומות הצלולים יכולים לשמש אותנו ככלי לשיפור עצמי (תסתכלו על זה כעל טיול בתת-מודע), ובעיקר לעזור לנו לסגור פינות. הרעיון הוא פשוט: מזמינים אורחים וסוגרים איתם חשבון – האקס המיתולוגי שדקה אחרי שנפרדתם התחתן ומאז לא דיברתם, חבר לעבודה שממרר לכם את החיים או אדם אהוב שיצא מחייכם בלי שהספקתם להיפרד. לילה אחרי לילה אתם יכולים לראות אותם, לנזוף בהם, לחבוט בהם - כל מה שייעשה לכם טוב ויעזור לכם להשתחרר מהכאב שאתם סוחבים.
מוחשי ככל שיהיה, צריך לזכור שמדובר בסגירת חשבונות בלי קבלה. אתם עדיין מדברים עם עצמכם, והשינוי שמתחולל בעקבות החלום אמנם יכול לעזור לכם להתמודד עם המציאות, אבל הוא לא חלק ממשי בה. מצד שני, כשבחלום אתה יכול לעשות כל דבר שעולה על רוחך, למי בכלל אכפת מהמציאות.
מידע מפורט על השיטות השונות תמצאו גם באתר של אלון ברמן, או בלוסיפדיה – מעין אנציקלופדיה מקוונת המוקדשת לנושא.