מכירים את דברי הרמב"ם: "בבוקר אכול כמלך, בצהריים כנסיך ובערב כאביון"? גם הרפואה הסינית מציגה התייחסות זהה לאכילה - משמעותית בבוקר וזניחה בערב. עם זאת, התרבות והרגלי החיים שלנו מכוונים אותנו לנהוג באופן הפוך: בבוקר אנחנו קמים אל חיפזון, בצהריים אוכלים מה שיש, ובערב (או שמא בלילה) אנחנו חוזרים הביתה רעבים או זקוקים לנחמה - ואוכלים ארוחה עיקרית בזמן שבאופן טבעי מערכת העיכול אמורה לנוח לה. מובן שלמחרת נקום בלי תאבון וגלגל הקסמים יחזור על עצמו. ומובן, מעצם העובדה שלא תדלקנו את עצמנו כראוי בתחילת היום, שנחוש צורך מתמיד לנשנש משהו מתוק או מלוח, או להחזיק את עצמנו חדים באמצעות קפה וסיגריות.
מעבר לתחושה כללית של עייפות עצבנית, התנהלות פרדוקסלית כזאת תורמת להפרעות במערכת העיכול ואף להזדקנות מואצת. מה עושים?
1. די עם ארוחות השחיתות הליליות. אחרי יום יומיים של הפסקה, תתעוררו בבוקר עם תחושה תקינה של תיאבון בריא.
2. פנו לעצמכם זמן לאכילה נינוחה, לא נחפזת – גם אם זה אומר לקום מוקדם יותר. חשוב ליהנות מהאוכל ולהיות מודעים לכך שהוא מזין ומכין אותנו לאתגרי היום.
3. דוגמה לארוחת בוקר מזינה: דייסת קוואקר על בסיס חלב, חלב שקדים, סויה או מים - מתובלת בקינמון, סילאן או דבש, עם פרוסות תמר או פרי יבש אחר.
4. דוגמה נוספת: שלולית של שמן זית עם זעתר, שאותה מנגבים בעזרת פרוסה או שתיים של לחם מחיטה מלאה, סלט ירקות קטן (או כמה פרוסות של עגבנייה ומלפפון) וכוס תה ירוק.
5. לאוהבי הקפה – כוס קפה של בוקר זה בסדר גמור.
6. הפתעה נעימה נוספת – לפי הרפואה הסינית הזמן המתאים ביותר לאכילת דבר מה מתוק הוא בשעות הבוקר, בעיקר בין 7 ל-11. מפנקים, הסינים.
אורי אלישר הוא מטפל ומורה לרפואה סינית ושיאצו, המנהל המקצועי שלמרכז נועה לרפואה משלימה