חלומות - הם יכולים להרוס לכם את היום ולגרום לכם להתעורר בתחושת בהלה או מועקה כבדה. הם גם יכולים יגרמו לכם לפקוח את העיניים בחיוך ולהתחיל את היום בתחושת אושר בלתי מוסבר. ברוב הפעמים, אתם בטח אומרים "חלמתי חלום מה זה מוזר", תוך שאתם מנסים להבין למה-מי-איך, ובעיקר - מה החלום הזה ניסה להגיד לכם. יכול להיות שהתייאשתם מזמן להבין את פשר החלומות, ויותר מכך- פטרתם את העניין כ"סתם שטויות". מסרים נסתרים, פחדים ישנים, תת מודע, על מודע, זיכרונות מגלגול אחר - תודו שכל החיטוטים האלה די מעייפים.
אלא שלחלום זה חשוב, ולזכור על מה חלמת זה אפילו יותר חשוב, טוענים ד"ר יעקב באומגולד, פסיכולוג קליני שכבר 45 שנה משתמש בחלומות ככלי מרכזי בטיפולים שלו, ושגיא מנדלבוים, קורא בטארות ומנחה קורסים לפענוח חלומות.
מנדלבוים טוען שכשמפתחים את יכולת החלימה וזכירת החלומות, מחזקים את החלקים האנרגטיים שלנו ובכך מסייעים לפיתוח האינטואיציה והמוכנות להכניס לחיינו דברים יותר נכונים ומתאימים. ד"ר באומגולד אף מצטט מגישתו של קרל יונג, שאומר שחלומות נועדו לאזן אותנו, לשמש מקור אינפורמציה נוסף לנעשה בחיינו ולהאיר על בעיה קיימת שבמהלך היום איננו מודעים לה.
"אנשים לא זוכרים חלומות בגלל שהם טרודים או מתוחים מדי במהלך היום", אומר מנדלבוים, "או מפני שהם הפסיקו לחלום במונחים של הגשמה עצמית – 'נגמרו לכם החלומות'". הפתרון שמציעים שניהם – להתחיל לזכור חלומות. יכול להיות שדווקא הם יזכירו לכם את חלומותיכם האמיתיים בעולם הפיזי. מבואסים מהעבודה ומרגישים תקועים? אם בלילה פתאום תחלמו שאתם מציירים, נגיד, זה עשוי להזכיר לכם שזה מה שתמיד אהבתם לעשות ואולי הגיע הזמן לחזור לזה.
למה נופלים לתוך שינה?
לפני שממשיכים, בואו תוודאו שאתם סגורים על כמה עובדות בסיסיות בנוגע לחלימה: כולנו חולמים, ובכל לילה. גם כאלה שמאמינים שהם "לא חולמים" "לא תמיד חולמים" – חולמים. אדם הישן שש שעות שינה יחווה ארבעה מחזורי שינה וארבעה מחזורי חלומות, כאשר כל מחזור שינה מתאפיין בסוג חלום המיוחד לו: חלומות על טבע ונוף, חלומות הקשורים לענייני היום-יום, חלומות ממקור פסיכולוגי, ואם יתמזל מזלכם – גם חלומות נבואיים, או אפילו חלומות בהם תפגשו את המדריכים שלכם וישויות אחרות. בעולם החלומות, אגב, אין זמן ומרחב - פעמים רבות אנו יכולים לטעות ולהאמין כי החלום שאנו זוכרים הוא החלום האחרון, אולם יתכן שהחלום שעמו התעוררנו התרחש במהלך הלילה, שעות רבות קודם לכן.
הגישה הרוחנית בהקשר לחלומות מציעה כמה הסברים מפתיעים למה שקורה לנו. קחו לדוגמה את ההסבר לתופעה המוכרת לכולנו: תחושת ה"נפילה" בשלבי ההירדמות המוקדמות. אם תשאלו את מנדלבוים, שמעביר קורס לפענוח חלומות, הוא יאמר שזה בדיוק השלב שבו הגוף האנרגטי שלנו מתנתק ומתרחק מהגוף הפיזי, מה שבעצם קורה בתהליך של חלימה.
אז מה לפי התיאוריה הזאת מופיע בחלומות? יסודות הן מהעולם הפיזי היומיומי בהווה ובעבר, והן מאותו "מסע אנרגטי". היסודות מהעולם הפיזי קשורים להיבט הפסיכולוגי של חלום, לעיבוד דברים מהעבר ומתת המודע, והמקום האנרגטי קשור לנתיב הרוחני שלנו - אותו חלל שעוטף ומלווה אותנו, ובו אצורות חוויות שטרם התממשו. הוא זה ששולח לנו בחלום את ה"הודעות מהעתיד לבוא", או במילותיו של מנדלבוים – את "החלום הנבואי" או ה"חלום אנגרטי".
"חלום כזה הוא תמיד קצר, חד, ונצרב בזיכרון לאורך זמן. תפגשו בו אולי ישות אנרגטית או 'מדריכים', שיעבירו לכם שיעור או מסר", ממשיך מנדלבוים, "מפגש עם ישות הינו מפגש עוצמתי אולם כשהגוף האנרגטי חוזר למקומו, המודעות והשליטה חוזרת לגוף הפיזי והוא משתלט על התהליך, הופך את האירוע לארצי, ונותן לו פירוש הגיוני". כך למשל מפגש עם ישות עשוי להפוך לזיכרון של מפגש עם דמות בחיינו שנפטרה, כי לגוף הפיזי קל יותר להציג מפגש עם דמות מהעבר מאשר "להודות בכך" שנפגשנו עם ישויות. גם את מה שהישויות אומרות לא יכול הגוף הפיזי לתרגם נכון, ולרוב רק חלק מהמסרים שאנו מקבלים דרך הגוף האנרגטי מגיעים למודעות שלנו.
בכל מקרה, אם תופיע לכם בחלום דמות שאינכם מכירים ותפנה אליכם במסר קצר או תבקש מכם לעשות משהו, דעו לכם שפגשתם ישות. לפעמים הגוף לא יאפשר לכם לראות אותה, ואז בחלום יופיע רמז הקשור לתקשורת – טלפון, רדיו, sms וכדומה. אם בחלום נסעתם ברכב ולא ראיתם את הנהג – כנראה הוא היה ישות כזאת. את החלום הזה, אגב, תלווה תחושת פחד או לחילופין תחושת אינטימיות, כאילו הישות נגעה בכם.
כלב מסמל ידידות, לא?
למה, לעזאזל, מתכוון המשורר בחלום? "במסורת היהודית יוסף כיכב כמפענח החלומות, ואכן חשוב להיעזר באדם שני כדי שיפענח לנו את החלום, מפני שחלום תמיד מצביע על נקודת עיוורון שלנו" אומר ד"ר באומגולד, "עם זאת, בעת הפענוח חשוב מאד לברר עם החולם כיצד הוא מנתח את החלום, ואיך הוא מפרש את הסמלים שהופיעו בו, ודבר נוסף שחשוב הוא המציאות היומית של החולם. אם אדם חולם שהוא שוחה בים, חשוב לבדוק אם הוא בכלל יודע לשחות, אוהב או שונא את זה, ואולי הוא בכלל שחיין. מעבר לכך, עולם פענוח החלומות מתבסס על מסרים מהתרבות שלנו, על סמלים ועל אסוציאציות שהוא מעלה בחולם. בעת טיפול, אני מציע מספר אפשרויות פענוח, ועל פי שפת הגוף של המטופל אני רואה מה מדבר אליו יותר, ומה הפירוש שמרגיש לו הכי נכון ופותח איזו תובנה חדשה".
גם מנדלבוים מסכים כי קיימת חשיבות מרובה לזווית האישית של החולם, גם כאשר מדובר באלמנטים סימבוליים ובעלי פרשנות מקובלת. "כלב הוא סימבול לידידות או לנאמנות, אבל אי אפשר להתעלם ממשמעותו של כלב בעיני החולם. אם הוא פוחד מכלבים – הפרשנות תהיה אחרת לגמרי".
"אנשים מנסים להבין את החלומות כאילו יש בהם מסר מהחיים", מסביר מנדלבוים, "לדעתי רוב החלומות נובעים דווקא ממקור פסיכולוגי, מאיזו מצוקה שיוצאת החוצה ובאה לידי ביטוי בחלום". לטענתו, חלום נפוץ הוא מהסוג של צל שחור או אדם שרודף, וזה בדרך כלל סמל למשהו או מישהו בחיים שמציק לנו – מהבוס בעבודה ועד למינוס גדול בבנק. חשוב לזכור שמאחר שיש לנו מנגנוני הסתרה והכחשה, ככל שאנחנו פחות מסוגלים להתמודד עם האירוע האמיתי כך נחווה את החלום בצורה של סמלים. כך לדוגמא, אדם שחברתו עזבה אותו ומתקשה להתחבר עד הסוף לכאב, יכול לחלום בלילה שהוא עובר תאונת דרכים קשה. יתכן שבחלום הוא גם לא יודה שהוא נהג ברכב, כחלק מאי רצונו לקחת אחריות על חלקו בפרידה.
כך תחזקו את עוצמת החלומות
אוקיי, אז הבנו שזה חשוב והנה הגיע התכל'ס - איך מצליחים לזכור על מה חלמנו? באומגולד מסביר בשלושה צעדים פשוטים איך ניתן להפוך ל"לוכדי חלומות": לפני השינה, פשוט תנו לעצמכם הנחייה לזכור חלום; עם היקיצה מהחלום ולפני שתצאו מהמיטה - ספרו לעצמכם את החלום ארבע פעמים; ובהזדמנות הראשונה שתהיה לכם באותו יום, כתבו אותו בפירוט, על כל החלקים האפלים שבו, לעיניכם בלבד.
מנדלבוים אפילו מציע לכם תרגיל לחיזוק החלום והזמנת החלום הנבואי, באמצעות גירוי המוח הימני, שהוא המוח האינטואיטיבי. העיקרון המנחה של תרגיל זה הוא "להטריד" את יד שמאל למשך שעה, כמו למשל לשים למשך שעה אחת כפפה רק על יד שמאל, לשים או להוריד ממנה את השעון מהיד (תלוי אם אתם רגילים לנוכחות השעון או לא) או לענוד צמיד מטריד, אזיקון ועוד. חשוב שהתרגיל לא יארך יותר משעה כדי שהמוח לא יתרגל, ושלא יארך פחות משעה על-מנת שהאפקט יהיה מקסימלי. חזרה על התרגיל בכל יום תאפשר לכם לא רק לזכור חלומות טוב יותר, אלא גם לעורר את החלומות האנרגטיים שלכם. ובכל מקרה, שיהיה לילה טוב.
ואם כבר ניתוח עצמי, מה אומר כתב היד שלכם על איך שאתם מרגישים?