מאז שהתחלנו להיות בריאים למדנו המון על מה אסור לנו לאכול, איך הכי יעיל להתאמן ואילו תרופות אסור לנטול. אבל מכל האיסורים השכלנו - הנה הכותרות החשובות של 2015. תהיו בריאים.
1. אמא, אין מה לאכול
השנה, כל מה שלא בריא עשה קאמבק בכותרות, ספוילר: לכולם כבר הייתה תחושה ששום דבר בריא לא יצא מזה. אז ברור שכולנו ידענו שנקניקיות וצ'יפס זה לא בריא, אבל חשבנו על זה במובן המופשט יותר – כאילו, מה הכי גרוע שיקרה, נשמין קצת? ואז באה אזהרה מה-FDA האמריקני שבשר מעובד גורם לסרטן, ממש כמו סיגריות ואלכוהול. אז ניסינו להיות טבעוניים והכנו איזה טוסט עם קצת צ'יפס בצד, ואז אמרו לנו שיש בזה אקרילאמיד, שזה גם ממש מסרטן. וכשבאנו להתנחם באיזה בורקס, עצרו אותנו והסבירו לנו ששומן טראנס הוא אויב הגוף. אין ספק שהשנה נהיינו קצת עצובים כי ויתרנו על כמה מהמאכלים הטעימים ביותר לטובת הבריאות שלנו.
2. מצאנו את השבב שירפא אתכם
הדבר הכי מבאס שיכול לקרות לכם הוא דלקת בדרכי השתן. לרוב זו מנת חלקן של הנשים, אך יש גם גברים שסובלים מזה, ויתרה מכך, זה יכול להיות מצב מסכן חיים. עד כה הייתה בעיה לאבחן את סוג הזיהום במהירות, וזה היה יכול לקחת עד 3 ימים, אבל כל זה השתנה עם ההמצאה החדשה שמאפשרת אבחון תוך כמה דקות. "השבב יאפשר זיהוי של נוכחות חיידק תוך דקות ספורות, וקביעת האנטיביוטיקה היעילה ביותר לקטילתו תוך כמה שעות", אומר פרופ' ח"ק שראל הלחמי, סגן מנהל המחלקה האורולוגית בביה"ח בני ציון, שהיה שותף להמצאה "מידע מהיר זה יאפשר לספק פתרון רפואי מותאם ומידי, הצלת חיי אדם, ימנע היווצרות של זנים עמידים לאנטיביוטיקה ויחסוך כסף רב". אז יופי, לפחות יש בשורות טובות לפיפי – ועכשיו, רק מחכים למימוש שלהן.
3. הכי טוב להתאמן מהר ואינטנסיבי
אם עד עכשיו הייתם במסע לחיפוש האימון המושלם, אתם יכולים להפסיק לחפש. אימוני אינטרוולים כמו HIIT וטבטה הם אימונים קצרים ועוצמתיים שהשנה תפסו תאוצה והגיעו כמעט לכל בית בישראל. טוב, כמעט. מצד אחד מדובר באימון קשה מאוד, אך מן הצד השני, הכל נגמר תוך כמה דקות, וזה בדיוק מה שמדרבן להמשיך לעשות את זה לעצמנו. ומה הבונוס? הגוף עדיין שורף קלוריות במנוחה גם כ-48 שעות לאחר האימון. איך עושים את זה? מבצעים 8 סטים של 20 שניות של מאמץ אינטנסיבי ומנוחה של 10 שניות, למשך 4 דקות. בהצלחה עם זה.
4. שמן המפ יציל חיים. או מינימום את הפסוריאזיס שלכם
המון אנשים סובלים מפסוריאזיס, מחלת עור כרונית אוטואימונית שפוגעת באיכות החיים של רבים. במצבי לחץ היא אפילו מחמירה, וגורמת לגירוד ותחושות לא נעימות בעור. אז היות ולא לכולנו יש זמן לקפוץ לים המלח כל שבוע, החלטנו להביא לכם פתרון זמין יותר - פשוט נסו שמן המפ. אל תדאגו, השמן אמנם מופק מצמח הקנאביס, אבל אין לו שום אפקט ממסטל. הוא פשוט עשיר בחומצות שומן חיוניות כמו אומגה 3 ואומגה 6, שנמצאות לרוב במוצרים מן החי. מה שהוא עושה לגלדים של פסוריאזיס זה לעזור להחלמה שלהם, להפחית את הגרד ולעזור לתחושה. ואם זה לא הרשים אתכם מספיק, הוא גם יעיל נגד גלי חום של גיל המעבר. השנה פרסמנו ידיעה בנושא, שגרמה לחיסול המלאי בחנויות הטבע, זה עד כדי כך טוב.
5. פלישת העכברושים
כשבנו את הרכבת הקלה בירושלים לא הזהירו אותנו שחוץ מפקקים רבים ושנים של סבל ואיחור לעבודה, יהיו גם בעיות תברואתיות חמורות בעיר. תושבי תל אביב סוף סוף מבינים מה כל כך רע ברכבת הקלה ולמה אסור להסתובב ברחובות עם רדת החשכה. יש עכברושים, מלא עכברושים שמסתובבים חופשי. מה קורה בעולמם הפנימי, שאלתם? אז מסתבר שבשבילם חפירות באדמה זה כמו רעידת אדמה, לכן הם יוצאים החוצה ומחפשים מחסה, ובגלל שהם יודעים לטפס לגובה, הם יכולים להתחבא ממש אצלנו בדירה. איכס.
6. המתת חסד לכל דורש?
בשוויץ יש המתת חסד, היא מעוגנת בחוק והכל, והרבה אנשים נוסעים לשם בכדי למות בכבוד. אבל איך מחליטים למי מותר למות ותחת אילו נסיבות? השנה, נערה דיכאונית מבלגיה קיבלה רשות להמתת חסד, מה שהעלה את שאלת הגבולות. הרי מי שסובל מדיכאון ומנטיות אובדניות סובל ממחלה, וקיימים הרבה טיפולים פסיכיאטריים שיכולים להקל עליו. האם כשאדם דיכאוני זה בהכרח אומר שהוא רוצה למות, הוא בכלל כשיר להחליט? אולי מה שהשוויצרים רואים כנאורות הוא בסך הכל התנערות מאחריות הטיפול? או פשוט אטימות? אפשר רק לקוות שאנשים לא יממשו יותר מדי את זכותם למות לפי בקשתם. ולגבי הבחורה הבלגית, מסתבר שבחודש נובמבר, היא בחרה בחיים. תסיקו את המסקנה בעצמכם.
7. יש חיידק שיאכל את הניקוטין שעישנתם
גם בתחום העישון התחדשנו השנה בגילוי פורץ דרך, שיגרום לנו לא לרצות לעשן יותר, או לפחות לא לסבול מהתוצאות. מדענים אמריקנים מצאו אנזים המפרק ניקוטין, והם מבטיחים כי מדובר בפתרון יעיל להתמכרות לסיגריות. לא בטוח שהתרופה עצמה תהיה מוכנה לשימוש השנה, אבל יש כיוון מעולה להפסיק לעשן.
8. טוואי התהלוכה תוקף פעוטות
זה אולי נראה חמוד ופלאפי, אבל תולעת טוואי התהלוכה היא למעשה זוחל מסוכן שיכול לעורר תגובה אלרגית קשה, בעיקר בעיניים. בחודש מרץ השנה הגיעו למיון הילדים בכפר סבא 15 פעוטות מגן ילדים בהוד השרון כתוצאה ממגע עם התולעת. הילדים, בגילאי שנתיים עד שלוש, הגיעו למיון הילדים מיד לאחר המגע עם התולעת, בליווי הגננת ואף ללא ההורים. מתוכם, ארבעה ילדים חוו פגיעה מסוימת בעיניים, והופנו לבדיקת רופא עיניים. כל הילדים שהגיעו עברו שטיפה יסודית וטיפול אנטי אלרגי להפחתת הגרד. הם יצאו בסדר מכל הסיפור הזה, אבל מה אנחנו צריכים לעשות באם נפגוש ביצור הפרוותי והחמוד באביב? הכי חשוב להרחיק את השערות שלו מהגוף מיד ולשטוף את המקום. במקרה הצורך גשו לקבלת טיפול רפואי.
9. תדפיס לי כדור, כואב לי הראש
אפשר להדפיס איברים, בגדים ואפילו תחתונים, את זה כבר ידענו. ולא שזה לא מרשים אותנו, אבל אחרי שלמדנו השנה שאפשר גם להדפיס תרופות, אנחנו באמת מתלהבים. ב-2015 לראשונה אושרה לשימוש תרופה שהודפסה במדפסת תלת מימד. התרופה מטפלת באפילפסיה, והרעיון מאחורי ההדפסה הוא שיהיה ניתן להתאים מינון לכל מטופל בקלות, ככה כל אחד יוכל לקבל את הכדור שהכי מתאים לו ולצרכיו. איך אומרים? העתיד כבר כאן.
10. רפורמה בבריאות הנפש. האמנם?
האם העברת שירותי בריאות הנפש לאחריות קופת החולים תפגע בכולנו? מסתמן שכן. בתחילת יולי השנה נכנסה לתוקף הרפורמה בבריאות הנפש, שמעבירה את האחריות לטיפולים נפשיים לקופות החולים. מה שקרה לאחר מכן הוא שהתחילו להצטבר במשרד הבריאות עדויות על מטופלים שנתקלו בקשיים ודרישות חדשות מצד קופות החולים בקבלת התחייבות להמשך הטיפול, רבים מהם אף זכו לסירוב מצד הקופה. אז אז האם הרפורמה עושה אותנו באמת יותר בריאים או שמישהו עושה עלינו סיבוב?
11. החיסון מקולקל
באוגוסט השנה מחלת הצהבת עלתה לכותרות בעקבות ההוראה של משרד הבריאות לעצור את השימוש בחיסון Sci-B-Vac. וזה לא נגמר שם, הם אפילו משכו בחזרה בקבוקונים שיוצרו לפני 3 שנים בשל תקלה בייצור. אז צהבת זה לא מגניב, זה בטוח, אבל האם צריך לחסן בכל מחיר? לפעמים אנחנו חושבים שכל מתנגדי החיסונים האלה אולי צודקים. במזל, ככל הנראה הפעם הפרשה הזאת לא הותירה נפגעים.
12. התור קצר, אבל מה עם הפענוח?
שר הבריאות ליצמן החליט להכניס מלא מכשירי MRI חדישים לבתי החולים במטרה לקצר את התורים. מה הוא לא הביא בחשבון? שהרופאים המקצועיים יזלגו למגזר הפרטי, שהרופאים הצעירים יחליטו להתמחות בתחום הזה ולנטוש את תחום ה-CT ושהפענוחים לבדיקות רק ייקחו יותר זמן. מומחי הדימות בישראל מודאגים מעתיד תחום ה-CT ומהמחסור בכוח אדם, בעוד שמשרד הבריאות מרגיע שזה רק עניין של זמן. נקווה שעד השנה הבאה זה יסתדר.
13. אדוויל ונורופן יהרגו אותנו?
אחרי שהם ביאסו אותנו עם האוכל, ה-FDA מגיע גם למשככי הכאבים האהובים עלינו. נורופן זה לא בריא, אדוויל יכול לעשות תופעות לוואי מסוכנות, ולנו נשאר כאב הראש. מה ממליצים הרופאים? להשתמש באופטלגין. זה רק עניין של זמן עד שייקחו לנו גם אותו.
14. קנאביס רפואי
חשבתם שרק סטלנים והיפים מנותקים מהמציאות מעוניינים בלגליזציה? אז גם השר יעקב ליצמן. בסוף יולי 2015 שר הבריאות עשה לנו את החודש עם ההצהרה לפיה בקרוב קנאביס יימכר בבית מרקחת. אבל לפני שאתם עפים על הטיול שלכם, תזכרו שמדובר בקנאביס רפואי, ואתם צריכים סיבה דיי טובה כדי לקבל מרשם. ציבור הסטלנים אולי לא יזכה ליהנות מפירות הרפורמה המשמחת, אבל החולים שנזקקים לזה בהחלט כן.
15. פליאו ודיאטת חלבונים
די, השנה אנחנו פשוט לא יכולים להמשיך ליהנות מאוכל, וכשאנחנו אומרים אוכל, הכוונה היא לפחמימות. הדיאטה החמה השנה היא ללא ספק אחת שלא כוללת פחמימות. דיאטת פליאו, הידועה גם כדיאטת האדם הקדמון, שכבר כמה שנים היא הדיבור אצל אנשים שמתאמנים באופן רציני, הצליחה השנה לפרוץ לתודעה של כולנו. פשוט צריך לאכול רק טון בשר וטון שומן, להתאמן מלא ולדבר על זה כל הזמן, אנחנו השתכנענו.
16. ניקוי רעלים
אנחנו כל היום אוכלים דברים ממש לא בריאים ומזהמים את הגוף שלנו עם מה שניתן להתייחס אליו כרעל. ניקוי רעלים הוא בעיקר בעל משמעות רוחנית מאשר בריאותית לדעתם של רוב המומחים, אבל אנשים שוב מתחילים להיות ממש בקטע הזה. הרעיון הוא שאם אנשים מצליחים להתנקות מסוכר, שמן, גלוטן ושאר "רעלים", הם יהיו בריאים יותר וגם יוכלו לרזות. אין ספק שזה נשמע נחמד והכל, אבל אין הוכחה שזה אכן בריא. ובכל זאת, כנראה שהרבה אנשים סביבכם כבר הספיקו לעשות את זה השנה.
17. סופר פודס: קוקו ניבס וספירולינה
יש אוכל, ויש אוכל-על שנותן לנו פי כמה וכמה ויטמינים וערכים תזונתיים. שתי דוגמאות לכך הן קוקו ניבס, שבבי קקאו טהור שלא עברו שום עיבוד. קקאו הוא בעיקר המקור מספר אחד למגנזיום בטבע ולשבבים האלה הרבה אנשים התמכרו השנה. עוד מאכל שיסדר לכם את הבריאות הוא אצת הספירולינה. האצה הזאת מדכאת דלקות ואלרגיות, עשירה בחלבון ומלאה באומגה 3. אפשר לרכוש את האבקה בחנויות הטבע ולפזר אותה על הסלט או על כל דבר שבא לכם. סופר פודס יכולים לעשות אתכם סופר בריאים.
18. האם הקקי שלנו הוא מכרה זהב?
אוהבים לבלות בשירותים? אוהבים זהב? אוהבים את הסביבה? השנה גילינו שכריית מתכות בביוב היא הטרנד החם הבא. הימים של הסתכלות על היציאות שלנו כפסולת הם ספורים, כך לפחות אומרים לנו נציגים ממכון הסקרים הגיאולוגי של ארה"ב. את המתכות שימצאו שם יהפכו למטילי זהב, ואת החומר האורגני ינצלו לצרכי חקלאות. ואם זה לא מספיק מגניב, אז יש גם חד קרן ויראלי שלימד אותנו השנה איך למקסם רווחים, ולעשות קקי כמו שאלוהים התכוון, בכריעה. ובאופן כללי, תסתכלו על הצואה שלכם – יש בה הרבה יותר ממה שאתם חושבים.
שתהיה לכם שנה טובה, ואתם יודעים מה אומרים, העיקר הבריאות.