יחידת שלדג מכונה גם צסק"א (צוות סימון קרקע אוויר). זוהי יחידת קומנדו בחיל האוויר, מובחרת ומסווגת, ועל כן מרבית פרטי ייעודה ופעילויותיה לאורך השנים אסורים בחשיפה. מה שמותר לומר הוא כי שלדג עוסקת בתקיפה ובפעילויות מודיעין בגזרות רבות, גם מעבר לקווי האויב, וכי לוחמיה עוסקים בפעילות מבצעית מסוכנת תוך שימוש בכישוריהם הפיזיים והמנטליים, הכרת השטח והפעלת טכנולוגיות לחימה מתקדמות.

שלדג  (צילום: אתר צה"ל, מערכת את"צ)
אסור לומר עליה יותר מדי. שלדג | צילום: אתר צה"ל, מערכת את"צ

שלדג עוסקת במבצעים מוטסים של חיל האוויר. על פעילותה אפשר להבין מעט עקב הפרסומים כי היחידה אבטחה את "מבצע משה" ואת "מבצע שלמה" להעלאת יהודי אתיופיה, ולקחה חלק במבצעי סיוע הומניטרי עקב אסונות מסביב לעולם. חלק מפעילות היחידה נחשף בתקופת מלחמת לבנון השנייה, כאשר חילץ צוות של היחידה, בשיתוף עם יחידת 669, את גופתה של מכונאית מוטסת שמסוק היסעור שלה התרסק בעומק שטח לבנון. במהלך השנים נפוצו אפילו שמועות שמקורן בעיתונות זרה, הגורסות כי היחידה לקחה חלק במבצע "אופרה" להפצצת הכור העיראקי.

את שלדג נהוג להעמיד בשורה אחת עם סיירת מטכ"ל ושייטת 13, כאשר שלוש היחידות הללו זוכות לכוח האדם האיכותי ביותר, לציוד משוכלל ולנתח תקציבי גדול. ברוב המקרים פעולות שלושת היחידות הללו מבצעיות וחודרות עמוק והרחק משטח מדינת ישראל, בתנאים קשים ובמתארים מורכבים. צה"ל מטפח אותן על מנת שיוכלו לספק את התוצאות המבצעיות הנדרשות מהן.

אין תמונה
רוני דלומי, "קצת אחרת"

סמל היחידה: בסיכת היחידה מופיעה ברוב הדרה ציפור השלדג, על שמה קרויה היחידה. יש האומרים כי השם נלקח מציטוט של דיויד סטרלינג, שאמר כי יחידתו תרד על האויב כמו שלדג היורד על טרפו. סטרלינג הוא מקים ה-SAS הבריטית ממנה שאבו סיירת מטכ"ל, ויחידת שלדג בתורה, השראה.

שיעור היסטוריה: שלדג הוקמה ב-1974, בעקבות מלחמת יום הכיפורים. מייסד היחידה ומפקדה הראשון הוא אל"ם מוקי בצר, יוצא סיירת הצנחנים ומ"פ במילואים בסיירת מטכ"ל. בראשית דרכה תפקדה שלדג כפלוגת מילואים של סיירת מטכ"ל, אך בתמיכת סגן הרמטכ"ל דאז רפאל (רפול) איתן, הפכה לסדירה ב-1977.

בצר היה למפקד היחידה, שלוחמיה הגיעו מסיירת מטכ"ל ומסיירת שקד שבדיוק פורקה. שלדג הייתה כפופה למפקדת קצין חי"ר וצנחנים ראשי (מקחצ"ר) ולחטיבת הצנחנים. באותה תקופה נערך הגיוס ליחידה דרך הגיוס לצנחנים, ורק בהמשך דרכה הפכה ליחידה מיוחדת ייעודית של חיל האוויר, אבל כפי שניתן לראות, "הילת הסיירת" הייתה שם כבר קודם.

חרף התנגדותו הנמרצת של קחצ"ר דאז, איציק מרדכי, הצליח אליק רון (מפקד שלדג בין השנים 1984-1987) להוביל את אחד השינויים המשמעותיים ביחידה ולשכנע את צה"ל להעביר את שלדג תחת פיקוד חיל האוויר. יחד עם זאת, גם אחרי המעבר המשיכו הלוחמים ללבוש מדי א' ירוקים ולנעול נעליים אדומות. הפיכתה של שלדג ליחידה אורגנית בחיל האוויר, שלוחמיה נעים במדי חיל האוויר, הושלמה כאשר אביהו בן נון קיבל את הפיקוד על החיל. הוא הורה גם על שינוי סיכת הלוחם וסמל היחידה.

רק בודדים מהמבצעים בהם השתתפה שלדג מותרים בפרסום, ואפילו את פרטי ייעודה העיקרי אסור לפרסם. עם פרוץ הקרבות במבצע שלום הגליל, פעלה שלדג בשני כוחות עיקריים: הראשון הגיע לאזור בקעת הלבנון, אז בשליטת צבא סוריה, וסייע לחיל האוויר בהשמדת סוללות טילי קרקע-אוויר ותותחי נ"מ. הכוח השני כבש את מתחם המוזיאון בבירות, בו התבצרו מחבלים רבים, ונטל חלק בקרבות אחרים בעיר כנגד מפקדות אש"ף המבוצרות. טרם הקרב על המוזיאון, מצא קצין המודיעין של שלדג תרשים מדויק של המבנה בארכיון הלאומי של בירות – ועקב כך פשטו הלוחמים בו זמנית דרך כל הפתחים והסתערו באש וברימונים על המחבלים המבוצרים ההמומים. רוסו, אז מפקד פלגה ביחידה, תיאר בראיון בעבר: "הצמדנו חומר נפץ לקיר המבנה. חשבנו שזה יעשה חור בקיר, אבל בפועל פוצצנו את הספרייה הלאומית של בירות, וגשם של דפים ירד עלינו. תחת אש של אר.פי.ג'י פרצנו למוזיאון". לוחמי שלדג ניהלו את הקרב מול אנשי פת"ח בעודם מתרוצצים בין חפצי אומנות עתיקים.

שלדג נטלה חלק מרכזי ב"מבצע משה" להעלאתם של יהודי אתיופיה ארצה, בין 1984 ל-1985. היא פעלה רבות בתחום עד שנחשף המבצע בעיתונות הישראלת. ב-1991 החריף המצב ומדינת ישראל החליטה כי יש למלט את יהודי אתיופיה לישראל במהירות;. בתוך 34 שעות הועלו ארצה כ-14,400 יהודים ב"מבצע שלמה". קצין לשעבר בשלדג סיפר ב-2010: "אני זוכר שכל היחידה הייתה בעניין. כולם שמעו על המבצע וכולם רצו להשתתף. מילואימניקים רבים התקשרו ואמרו: 'אני רוצה גם'. המצאנו תפקידים ומשימות כדי שכמה שיותר יוכלו להשתתף. הייתה לכולם תחושה שאנחנו הולכים לקראת יציאת מצרים".

שוב בגזרת לבנון, לקחה היחידה חלק במבצעים "דין וחשבון" (1993) ו"ענבי זעם" (1996). עקב פעילותה במבצע "ענבי זעם", תחת פיקודו של גל הירש (מאוחר יותר מפקד עוצבת הגליל במהלך מלחמת לבנון השנייה), קיבלה שלדג את צל"ש הרמטכ"ל.

כחלק משמירה על כשירות שוטפת של צוותי יחידות מיוחדות בצה"ל, שולבה יחידת שלדג גם בפעילות במהלך אינתיפאדת אל אקצה. שלדג נטלה חלק במבצעים ובסיכולים ממוקדים רבים. בין השאר, ביצעה היחידה בנובמבר 2000 סיכול ממוקד וחיסלה את ג'מאל עבד א-ראזק, מפקד גדודי חללי אל אקצה ברפיח.

במלחמת לבנון השנייה לחמה שלדג במספר פעולות, בהן מבצע "חד וחלק" בשיתוף עם סיירת מטכ"ל, שכלל חדירה למפקדת חיזבאללה בבית חולים בבעל-בק. לוחמי היחידה אספו מודיעין ואמל"ח רבים, הרגו 19 מחבלים ולקחו שבויים.

רבים ממפקדיו הבולטים של צה"ל שירתו בשלדג לאורך השנים - את שמות חלקם עדיין לא ניתן לחשוף. ביניהם טל רוסו, אליק רון, גל הירש, דורון אלמוג, גיורא ענבר והרמטכ"ל הנוכחי בני גנץ.

מבנה: יחידת שלדג כפופה למפקד חיל האוויר למפקדת כוחות האוויר המיוחדים (מכא"ם). בסיס הקבע שלה הוא פלמחים. מפקדה הוא קצין בדרגת סא"ל.

שלדג (צילום: אתר צה"ל, מערכת את"צ)
פעילות מבצעית מסוכנת מעבר לקווי האויב | צילום: אתר צה"ל, מערכת את"צ

תנאי קבלה: פרופיל 82-97 ללא סעיפים פוסלים, כשלרוב המתקבלים פרופיל 97. לא ניתן להתקבל ליחידה עם אסטמה (למעט אסטמת ילדות), ניתן להתקבל עם מספר משקפיים קטן מאוד. עיוורון צבעים הוא סעיף פוסל. נדרש קב"א גבוה (לפחות 52). על מנת להגיע לשלדג יש לעבור יום סיירות; לאחר מבדקים פסיכולוגיים ומיון רפואי הכולל בדיקת אק"ג, מתבצע גיבוש מאוחד למטכ"ל ולשלדג (כיום כבר אי אפשר להגיע לשלדג דרך גיבושי חובלים ושייטת כבעבר). לאחר הגיבוש, האורך חמישה ימים, יזומנו העוברים לראיון אישי, בדיקות רפואיות מעמיקות ותחקיר ביטחוני. הליך המיון הוא פרטני ועל כן אין משך זמן קבוע לביצועו. מועמדים יכולים לבקש להגיש מועמדות לגיוס לקורס החובשים של שלדג, שמתחיל באוגוסט ומצטרף לשאר היחידה לאחר גיוסם מספר חודשים מאוחר יותר.
המתקבלים נדרשים להתחייב לשירות קבע בן 18 חודשים.

הכשרה: מסלול לוחם בשלדג נמשך כשנה ועשרה חודשים לכל הפחות, והוא מהארוכים בצה"ל. הוא דומה למסלול ההכשרה בסיירת מטכ"ל, אך כולל שבועות ייעודיים רבים הנוגעים לפעילות המיוחדת עליה אמונה שלדג. במסגרת המסלול, עוברים החיילים טירונות חי"ר בבא"ח (בסיס אימונים חטיבתי) נח"ל בתל ערד, אימון חי"ר מתקדם וטירונות יחידה. לאחר מכן עוברים הלוחמים קורס צניחה, קורס לוט"ר (לוחמה בטרור), הכשרה ממושכת בתחומי הניווט, הסיור והלוחמה בתוואי קרקע שונים ועוד. השלדגיסטים עוברים שבועות אימונים הכוללים שיתופי פעולה בין כוחות קרקע לכוחות אוויר, קורס מודיעין וסיור וקורסים ייעודיים רבים נוספים, ביניהם בתחומי הקומנדו והשטח, ג'יפים, לוחמה בשטח פתוח, ציון לייזר, קורס צלפים לחלק מהלוחמים ועוד. מדובר בהכשרת קומנדו ייחודית ומגוונת.

ובסדיר: מסווג.

יציאות: היציאות, כיאה ללוחמי קומנדו, לא נוחות במיוחד.

תפקידים במסגרת היחידה: לבד מהלוחמים, ישנם תומכי הלחימה העוסקים בתפקידי לוגיסטיקה, מנהלה, שלישות ועוד, ובלעדיהם לא הייתה יכולה שלדג להתקיים. שימו לב כי מתנדבים לצה"ל יכולים לבקש לשרת ביחידה זו, כמו בכל יחידה אחרת, ולהרוויח שירות מרתק ומשמעותי.

נשק ואמל"ח: לוחמי שלדג מצוידים במגוון הנשקים המובחרים בצה"ל, ובין השאר רוס"ר (רובה סער) M4 (פלטופ), אקדח אישי, ציוד אופטיקה מתקדם, רובי צליפה, אמל"ח כבד וציוד מתקדם מסווג.

מדים: כיום נעים לוחמי שלדג במדי חיל האוויר בצבע חאקי, בנעליים שחורות ועם כומתת חיל האוויר האפורה. הם עונדים סיכת יחידה וסיכת צניחה.

_OBJ

שילוב בנות: אין לוחמות בשלדג, אם כי בנות משרתות בתפקידים אחרים ביחידה, למשל בחינוך, בלוגיסטיקה ובת"ש.

כולם יודעים ש: האמת היא שלא יודעים על שלדג יותר מדי – ורק מנחשים בהתאם לפיסות מידע שהותרו לפרסום לאורך השנים. יחידות כמו שלדג נוטות לעורר את הדמיון, והידיעה כי היא ידועה כ"אחות הצעירה של סיירת מטכ"ל", רק מוסיפה לסקרנות. שלדג נחשבת לאחת משלוש יחידות הקומנדו המובחרות בצה"ל. בצבא שבו כל יחידה שלישית יכולה להיקרא "מיוחדת", דווקא שלדג (יחד עם סיירת מטכ"ל ושייטת 13) עומדת מעל כולם. מה זה אומר? שהפעילות המסווגת שהיא אמונה עליה היא כנראה מאוד חשובה, וגם שכיאה ללוחמי קומנדו מובחרים, לוחמי שלדג מוכשרים במגוון הכשרות ייעודיות שגולשות הרבה מעבר לייעודה הייחודי הספציפי. זה בעצם ההבדל בין לוחמי קומנדו לבין לוחמי יחידות מיוחדות – לוחמי קומנדו מוכשרים כמעט לכל סוגי הלוחמה, לכל מתאר, על מנת שיוכלו לתפקד בצורה הטובה ביותר בכל הנסיבות.

לוחמי שלדג עצמם קוראים ליחידה "הגדוד". ומה הם אומרים על עצמם? ש"כשנמות נגיע לגן עדן, כי בגיהינום כבר היינו" וש"המעז מנצח", אבל נראה שהרפליקה הכי נכונה שהם דוגלים בה היא שהם "זן נדיר, ציפור משונה".

המרוץ לרמטכ"לות: בני גנץ, הרמטכ"ל ה-20 של צה"ל, אמנם התחיל בצנחנים, אבל מונה יחסית בתחילת דרכו לסגן מפקד שלדג ומאוחר יותר גם למפקד היחידה.

האתר הרשמי של שלדג 

פספסנו משהו? מצאתם טעות? נשמח לשמוע מכם עדכונים ותיקונים ולשמור את פז"ם מעודכן בחזית. כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il