חטיבת הנח"ל (933) נוסדה כחלק מגרעיני הנח"ל (נוער חלוצי לוחם), שהקימו אינספור קיבוצים ונקודות התיישבותיות בישראל. כיום, אין קשר בין הגרעינים ובין חטיבת הנח"ל: זוהי חטיבת חי"ר לכל דבר ועניין הדומה במהותה לגולני, לצנחנים ולגבעתי.
סמל היחידה: תג היחידה של הנח"ל מורכב מחרב, מגל וחיטה. החרב מסמלת את ערך ההגנה, והמגל והחיטה מסמלים את עבודת האדמה והחלוציות – סימן לקשר בין חטיבת החי"ר ובין מורשת גרעיני הנח"ל. בסמל החטיבה ארבעה חצים, המסמלים את ארבעת הגדודים.
שיעור היסטוריה: מקור החטיבה בגרעיני הנח"ל (שנקראו גם "האחזות הנח"ל", כמו בשיר) שהוקמו החל מימיה הראשונים של המדינה. בהמשך, הורכבה רוב החטיבה מחיילים מכלל הציבור, שאינם קשורים לתנועת ההתיישבות ולגרעינים. חטיבת הנח"ל של היום הוקמה בשנת 1982, כאגד של מספר גדודים שונים, לאור צורך בכוחות חי"ר במהלך מלחמת לבנון. בשלושים השנים שחלפו הייתה החטיבה מעורבת באינספור מבצעים מורכבים כאלו ואחרים ברחבי לבנון, רצועת עזה והגדה המערבית. בעשור האחרון למדו לוחמי הנח"ל להכיר את ערי הגדה המערבית מקרוב, ונודעו בעיקר בעקבות מבצעים מיוחדים בחברון, ג'נין ושכם. בחברון קנתה לעצמה חטיבת הנח"ל שם של כבוד, לאחר שהתמודדה בהצלחה במשך שנים ארוכות עם מצב מורכב וקשה בעיר. במלחמת לבנון השנייה נלחמה חטיבת הנח"ל בחוד החנית של צה"ל, והיא זכורה במיוחד בעקבות הכתבה ב"עובדה", שבמהלך צילומיה הצטרף הכתב איתי אנגל לגדוד 931 בקרב על רנדוריה.
מבנה החטיבה: חטיבת הנח"ל יושבת תחת עוצבת הפלדה (אוגדה 162) בפיקוד המרכז. היא כוללת את גדוד 50 (בזלת), גדוד 931 (שחם), גדוד 932 (גרניט) וגדוד הסיור, המכיל את הפלס"ר (הסיירת), "עורב" (פלוגת נ"ט), הפלחה"ן (הנדסה) והפלחי"ק (קשר).
בכל גדוד נח"ל אחר יש חמש פלוגות - הפלוגה המסייעת, הפלוגה המבצעית, פלוגת החוד, פלוגת ההכשרות ופלוגת המפקדה.
גדוד 50 נקרא בעבר הנח"ל המוצנח, אולם כיום רוב הלוחמים בגדוד כלל אינם צונחים, והוא זוכה לכינוי "בני משקים". משרתים רבים בגדוד הם בני גרעינים, שיצאו לשנת שירות טרם הצבא, ולאחר שנה וחצי של שירות צבאי חוזרים לעבודה קהילתית או חינוכית נוספת (על חשבון הפז"מ), הקרויה "פרק משימה".
תנאי קבלה: אחוזי הדרישה לנח"ל גבוהים במיוחד בשנים האחרונות, כאשר כ-2 לוחמים מתחרים על כל מקום פנוי אחד. על מנת להתקבל לגדודי החטיבה יש לעמוד בדרישת סף של פרופיל 82 ומעלה, וכן חובה למלא ב"מנילה" (שאלון העדפות ליחידות השדה) את הרצון להשתבץ לנח"ל בעדיפות הראשונה.
הכשרה: הלוחם הצעיר שמתגייס לנח"ל יבלה את ששת החודשים הראשונים לשירותו בבסיסי ההכשרות של הנח"ל בסמוך לערד. את ארבעת החודשים הראשונים יעבירו הטירונים ב"נח"ל טוב", בסיס הטירונות של היחידה, ואת שני החודשים הנוספים ב"נח"ל קריות" לצורך האימון המתקדם.
במהלך הטירונות (רובאי 05) ילמד הלוחם הצעיר לירות ב-M-16, לתפעל כלי נשק שונים, הסוואה, קרב מגע, כושר גופני, מטווחים ובעיקר הרבה מאוד משמעת. בהמשך הטירונות יתאמנו הנחלאווים בשיטות הסתערות על יעדי חי"ר, ולחימה על יעד מבוצר ובשטח בנוי. לאחר מכן יגיע הנחלאווי לאימון המתקדם, האורך כחודשיים וחצי, שם יוכשר לרמת רובאי 07. את מרבית זמנו יבלה הלוחם בלינה בשטח לצורך תרגילי כיתה, מחלקה, פלוגה ולוחמת שטח בנוי. בעצם, באימון המתקדם לומדים קצת יותר, רצים קצת יותר ומתרגלים לוחמה קצת יותר. בין השאר, נערכים גם אימונים בין-זרועיים בשילוב עם מסוקים וטנקים. בששת החודשים האלה יעלה הנח"לוואי הצעיר את סרגל המאמצים שלו, עד שבסופו של דבר יזכה ללכת כ-60 קילומטרים במסע הכומתה המפרך של החטיבה.
בסדיר: לאחר תקופת ההכשרה יעברו הלוחמים לתעסוקה המבצעית, בעצם שגרתו של לוחם חי"ר. בהתחלה יעבירו חיילי הנח"ל ארבעה חודשים בסמוך לשאר הגדוד ב"קו" שאותו הם תופסים כפלוגה ה"צעירה" של הגדוד. במהלך החודשים הללו יבצעו לוחמי הפלוגה פעילויות כשאר הפלוגות המבצעיות, אולם לרוב לא הם יבצעו מעצרים או פעילות התקפית בתוך הערים, למעט במקרים מיוחדים. כעבור ארבעה חודשים, מתפצלים הלוחמים לפלוגות ייעודיות ולקורסי מ"כים וקצינים. המתקבלים ליח"טיות ממשיכים להכשרה נוספת.
קו מרכז (איו"ש, אזור יהודה ושומרון) הוא הקו הטבעי המסורתי של חטיבת הנח"ל, אבל החטיבה עוברת גם לקוים אחרים במרכז ובדרום, ברוטציה עם שאר חטיבות החי"ר. חלק מהפעילות היא הגנתית בעיקרה, וכוללת סיורים ממוגנים בצירים המרכזיים, שמירה בעמדות, מחסומים ופטרולים. הפעילות ההתקפית קורה, לרוב, בלילות, וכוללת מעצרים של מבוקשים ופעילים, מארבים וסיורים. מדי כמה חודשים מסיים הגדוד את פעילותו במרחב, ויוצא לאימון של מספר שבועות. במקביל לפעילות השגרתית, הגדודים יוצאים לעיתים למבצעים ארוכים ומורכבים בתוך מרכזי הערים לטובת מעצר מבוקשים ופגיעה בתשתיות. אגב, יש שאומרים שהשמתם הטבעית של הנחלאווים באיו"ש, אזור מורכב פוליטית וחברתית, הוא בשל היותם ערכיים מאוד.
יציאות: לוחמי היחידה, בדומה ללוחמי יתר חטיבות החי"ר, יוצאים הביתה במהלך ההכשרות ליומיים בכל שבועיים - שלושה. במהלך השירות המבצעי הכול תלוי, כמובן, בסוג הפעילות ובכמות החיילים.
תפקידים במסגרת היחידה: החוגרים משרתים בתפקידי לחימה (למשל לוחם בגדוד 50) או בתפקידי תמיכה ללחימה (למשל מש"קית ת"ש בגדוד 50). הקצינים משרתים בשדרת הפיקוד הלוחמת (מפקד מחלקה, למשל) או תומכת הלחימה (למשל קצין שלישות חטיבתי).
נשק ואמל"ח: כרוב כוחות החי"ר, עוברים גם לוחמי הנח"ל בימים אלה לרובי התבור והמיקרו-תבור, פיתוח ישראלי שהוטמע לראשונה בחטיבת גבעתי. הלוחמים משתמשים גם ב"פלאטופ" - נשק M-4, שהוא למעשה שיפור של ה-M-16 מקוצר עם כוונת המארס או המפרולייט. כמובן שבדומה לשאר חטיבות החי"ר, גם בנח"ל יש פק"לים (פקודת קבע לחייל - כלי נשק מיוחד) הכוללים את טיל הלאו, תת מקלע נגב, המאג האימתני, מקלע כבד, מקלע רימונים, מטול רימונים ואחרים. בגדוד הסיור ישנם אמצעי נשק נוספים, בהתאם להכשרה של כל פלוגה.
מדים: חיילי חטיבת הנח"ל נהנים מנעליים אדומות ומכומתה ירוקה זוהרת, שמכונה בפי רבים "סטיקלייט".
שילוב בנות: אין לוחמות בחטיבת הנח"ל. בנות משרתות בתפקידים תומכי לחימה, למשל כמש"קית ת"ש וכמש"קית חינוך. בנות משרתות גם כמדריכות חי"ר במקצועות השונים (אמל"ח, טילי נ"ט, העברת קורס מרגמות, הדרכת קליעה וצליפה ועוד), והן משובצות בבסיסי האימון החטיבתיים והפיקודיים ובבסיסי האימונים של זרוע היבשה.
כולם יודעים ש: אם ראית חייל קורא ספר שירה בתחנה מרכזית – כנראה מדובר בנחלאווי. הדימוי הזרוק-רגיש של הנחלאווים לא מתאים כמובן לכל מי שמשרת בחטיבת הנח"ל, אבל השילוב של חי"רניק משורר כבר כבש לא מעט בחורות. בהתאם להוויי זה, הסיסמה הרשמית של הנח"לאווים היא "היתרון האנושי".
אבל, כמובן, לא חסרים גם כאלה שמבקשים לצחוק על הנחלאווים. לגרסתם, "צנחנים חושבים ואז יורים, גולני יורים ואז חושבים, גבעתי חושבים שהם יורים – והנח"ל אחלה להקה". חי"רניקים מחטיבות אחרות אוהבים גם לציין שראשי התיבות האמיתיים של הנח"ל הם "נתקענו, חכו לגולני", או כל חטיבה רלוונטית אחרת.
המרוץ לרמטכ"לות: כחטיבה יחסית חדשה, עדיין לא היה ייצוג לחטיבת הנח"ל מקרב עונדי דרגת הרא"ל. אבל בכל זאת נרשמה התקדמות כאשר מונה באחרונה אמיר אבולעפיה למפקד החטיבה – המפקד הראשון בראשה, שצמח בשורותיה. לוחמי החטיבה, אגב, מתהדרים בכך ששלושה מתוך עשרים הרמטכ"לים, כולל הרמטכ"ל המכהן רא"ל בני גנץ, שירתו בגדוד 50 של הנח"ל, שבזמנו היה שייך לחטיבת הצנחנים.
האתר הרשמי של חטיבת הנח"ל
הסרטון הרשמי של חטיבת הנח"ל
פספסנו משהו? מצאתם טעות? נשמח לשמוע מכם עדכונים ותיקונים ולשמור את פז"ם מעודכן בחזית. כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il