פונקדאות בישראל - לא רק להטרוסקסואליים: שרת הבריאות יעל גרמן הכריזה היום (ד') במסיבת עיתונאים על מהפכה בכל האמור להליך הפונדקאות בארץ. מעתה גם זוגות הומסקסואליים וחד הוריים יוכלו לעבור תהליך פונדקאות בישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אנחנו נכנסים היום למהפכה, לא גדולה, אבל כזאת שתשנה בצורה דרמטית את חייהם של אותם אנשים שלא יכלו לממש את הזכות השמורה לכל אדם להיות אם או אב, להחזיק בזרועותיהם תינוק וליהנות מגידולו", אמרה השרה גרמן שנראתה נרגשת במהלך מסיבת העיתונאים.
גרמן הדגישה שהנושא מצריך עוד חקיקה, והביעה תקווה שהדבר ייפתר במהרה. היא התייחסה למספר פרמטרים שונים, בהם עיקרון השוויון שעמד לנגד עיניה, הצורך בהרחבת השירות גם לנשים וגברים שמשמשים הורים יחידים, וגם לנחיצות בשמירת זכויותיה של הפונדקאית, מתוך רצון לשים אותה במרכז התהליך. "אחד השינויים יהיה בכך שהפונדקאית תקבל תמורה לכל אורך ההיריון, ולא רק בסופו. בנוסף, נעמיד לרשותה מלווה נוסף, עובד סוציאלית שתסייע לה לכל אורך ההיריון", אמרה השרה.
גרמן הדגישה את הצורך לשמור על מחיר קבוע במחירי הפונדקאות, מתוך חשש שכניסתם של זוגות ויחידים נוספים יגרום לעלייה חדה במחיר עבור הטיפול. "אם זה יקרה נגיע למצב שבו זוגות שיש להם ממון יוכלו להרשות לעצמם להיות הורים, ומי שאין פרוטה מצויה בכיסו לא יוכל", הזהירה. "בגלל המצב הזה החלטתי לפעול לפיקוח על מחירי הפונדקאות. צריך לראות מה המחיר הממוצע עבור ההליך ולראות איך אנחנו מקבעים אותו - בכך נוריד את התחרות בין הזוגות, יחידים ויחידות שרוצים להביא ילדים לעולם".
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, סיפר על הקשיים שבהם נתקלו זוגות רבים לאורך השנים האחרונות. "על שולחני היו בקשות שהלב נקרע מהן, אתה רואה אדם שרוצה להגשים הורות, ואם הוא היה נשוי בדרך הרגילה במדינת ישראל אז הוא היה יכול", אמר גמזו. "חוק הפונדקאות הגביל אותנו בדרך שלא יכולנו לחיות איתה. יש עדיין דרך של חקיקה אבל אנחנו בכיוון הנכון".
אגודת הלהט"ב: מקווים שהחוק לא ייבלם בממשלה
מהאגודה למען הלהט"ב הודו לשרת הבריאות גרמן, וציינו כי מדובר בהישג של ממש עבור הקהילה הגאה בישראל. "מדובר בציון דרך משמעותי בזכות לשיוויון בפני החוק לקהילת הלהט"ב בתחום ההורות והזוגיות", אמרו היום. עוד הביעו תקווה שהמהלך לא ייבלם על ידי יתר חברות הקואליציה, גם במחיר של שינויים בהרכב הממשלה.
מייסדות מיזם הפונדקאות "חיים חדשים" עו"ד סיגל רוסק-גיסין ועו"ד תמר רובינשטיין בירכו היום על ההחלטה של שרת הבריאות, שאותה הגדירו הסיטורית ואמיצה. "זו החלטה שאינה מתעלמת מהשינויים החברתיים ומתאימה את המציאות המשפטית לשינויים אלו. בנוסף, מדובר בהחלטה חשובה מאחר והיא מתקנת אפליה פסולה שנעשתה במשך שנים רבות בזכות הכי בסיסית וחשובה- הזכות להורות, זכות טבעית המגיעה לכולם ללא הבדל דת, גזע, ונטייה מינית", אמרו.
עם זאת, מתחו במיזם ביקורת על הכוונה להגביל את הפונדקאות לכל זוג לפעם אחד בלבד. "החלטה זו מתבססת על ההנחה שיש מחסור חמור בפונדקאיות כשהבעיה האמיתית היא בעיה של מודעות. החלטה הזו פוגעת בהורים רבים שאין להם כל דרך אחרת להביא ילדים למעט הדרך הזו. לדעתנו, שרת הבריאות צריכה להרחיב את המעגל של מי שזכאית להיות פונדקאית ולא לצמצם את הקריטריונים לזכאות", אמרו היום.
פונדקאית תקבל בין 200 ל-250 אלף שקלים
דבר המהפכה בתחום פורסם כאן לראשונה לפני כחודש. עד עתה קבע החוק בישראל רק זוג של גבר ואישה יכולים להיעזר באם פונדקאית. אולם לפי הנוהל החדש, גם רווקות, הומואים ולסביות יוכלו לעבור את התהליך בישראל בתשלום, במקום לעבור את התהליך בחו"ל - הליך מסובך, מורכב ובעיקר יקר מאוד. לפי ההליך החדש, אם בישראל צפויה לקבל מזוג חד-מיני או מחד-הוריים סכום שנע בין 200 ל-250 אלף שקלים תמורת ביצוע התהליך והבאת ילד לעולם.
למהפכה בתחום הפונדקאות יש רובד נוסף: אם עד היום רק נשים גרושות, רווקות או אלמנות יכלו לשמש כפונדקאיות, גם נשים נשואות יוכלו לעשות כן. עם זאת, תיקבע מגבלה לפיה רק אימהות לילד אחד או שניים יוכלו לשמש פונדקאיות. כיום רק אימהות לשניים או שלושה ילדים יכולות להעניק שירותי פונדקאות. על פי החוק בישראל כיום, זוגות חד-מיניים המעוניינים להביא ילד לעולם או אדם שרוצה להביא ילד לעולם במסגרת משפחה חד-הורית בישראל, לא יכולים לעשות זאת בארץ. זאת עקב כך שחוק הפונדקאות שנחקק בישראל ב-1996, מקשה על זוגות ממגזרים אלה להביא לעולם ילדים דרך אם פונדקאית והם אינם מורשים להשתמש בתהליך זה באופן חוקי בארץ.
על מנת להקים משפחה בכל זאת באמצעות הליך הפונדקאות - פונים זוגות הומוסקסואליים או יחידים החפצים בילדים במסגרת של משפחה חד הורית למדינות זרות, בהן הליך הפונדקאות חוקי גם עבורם. ילדיהם נולדים במדינות המספקות שירותי פונדקאות לישראל: ארצות הברית, הודו וגיאורגיה. ההליך מצריך מאותם אנשים הוצאות כספיות גבוהות ונסיעות ליעדים מרוחקים אלה. בשבועות הקרובים, כאמור - המצב צפוי להשתנות.
לפני כשלושה חודשים דחה בג"ץ את עתירתן של זוג לסביות לבצע הליך פונדקאות על ידי שאיבת ביצית. בנות הזוג ליאת משה ודנה גליסקו עתרו לבג"צ כדי שיוכלו לבצע את ההליך בארץ - במקום בחו"ל. אלא שהמדינה התנגדה לכך עקב לשון החוק, ואליה הצטרף בית המשפט העליון שדחה את ערעורן של השתיים.
בהחלטתם כתבו השופטים כי "העותרות עומדות על טענותיהן ואינן מוכנות לקבל את הפיתרון שהוצע, המבוסס, כאמור, על הנוהל הנזכר והחלטתה של ועדת החריגים" (כלומר, לבצע את ההליך מחוץ לישראל). "לטענתן", המשיכו השופטים, "יש לאפשר להן לבצע את כל התהליך - הוצאת ביציות מהעותרת, הפרייתן והשתלתן ברחמה של העותרת השנייה - בישראל. כאמור, על פני הדברים, הדבר אינו אפשרי בהתאם לדין הנוכחי, אלא אם תתקבלנה הטענות במישור החוקתי והפרשני".