בשורה של ממש לזוגות חד-מיניים ולחד-הוריים בישראל: שרת הבריאות יעל גרמן צפויה להכריז בשבועות הקרובים על מהפכה בכל האמור לתהליך הפונדקאות בארץ. אם עד היום רק זוגות הטרוסקסואליים ייכלו להיעזר באם פונדקאית לצורך הבאת ילדים לעולם, בקרוב גם זוג גברים, זוג נשים - וחד הוריים יוכלו לעשות זאת בישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
החוק בישראל קובע כי רק זוג של גבר ואישה יכולים להיעזר באם פונדקאית, אולם המצב הזה אמור להשתנות בקרוב בעקבות היוזמה של גרמן. המשמעות היא שגם רווקות, הומואים ולסביות יוכלו לעבור את התהליך בישראל בתשלום, במקום לעבור את התהליך בחו"ל - הליך מסובך, מורכב ובעיקר יקר מאוד. אם בישראל צפויה לקבל מזוג חד-מיני או מחד-הוריים סכום שנע בין 200 ל-250 אלף שקלים תמורת ביצוע התהליך והבאת ילד לעולם.
למהפכה בתחום הפונדקאות יש רובד נוסף: אם עד היום רק נשים גרושות, רווקות או אלמנות יכלו לשמש כפונדקאיות, גם נשים נשואות יוכלו לעשות כן. עם זאת, תיקבע מגבלה לפיה רק אימהות לילד אחד או שניים יוכלו לשמש פונדקאיות. כיום רק אימהות לשניים או שלושה ילדים יכולות להעניק שירותי פונדקאות.
"מדובר במהפכה של ממש. לכל אדם יש את הזכות הטבעית להיות הורה בלי שום קשר לנטייה המינית שלו או למי שהוא, או למצב המשפחתי שלו. מדובר בצעד נועז של שרת הבריאות", אמרה עו"ד סיגל רוסק-גיסין מעמותת "חיים חדשים - פונדקאות תמר וסיגל".
עם זאת, היא יצאה נגד הכוונה לצמצם את מעגל נשים הפונדקאיות האפשריות: "כיום נשים פונדקאיות יכולות להיות אימהות לשלושה ילדים וכאשר הוועדה מצמצמת את זה לשני ילדים, זאת בעיה של ממש".
השרה גרמן מסרה בתגובה לפרסום כי טרם התקבלו החלטות סופיות בנושא.
החוק בישראל קובע: פונדקאות רק לזוגות הטרוסקסואליים
על פי החוק בישראל כיום, זוגות חד-מיניים המעוניינים להביא ילד לעולם או אדם שרוצה להביא ילד לעולם במסגרת משפחה חד-הורית בישראל, לא יכולים לעשות זאת בארץ. זאת עקב כך שחוק הפונדקאות שנחקק בישראל ב-1996, מקשה על זוגות ממגזרים אלה להביא לעולם ילדים דרך אם פונדקאית והם אינם מורשים להשתמש בתהליך זה באופן חוקי בארץ.
על מנת להקים משפחה בכל זאת באמצעות הליך הפונדקאות - פונים זוגות הומוסקסואליים או יחידים החפצים בילדים במסגרת של משפחה חד הורית למדינות זרות, בהן הליך הפונדקאות חוקי גם עבורם. ילדיהם נולדים במדינות המספקות שירותי פונדקאות לישראל: ארצות הברית, הודו וגיאורגיה. ההליך מצריך מאותם אנשים הוצאות כספיות גבוהות ונסיעות ליעדים מרוחקים אלה. בשבועות הקרובים, כאמור - המצב צפוי להשתנות.
לפני כחודשיים דחה בג"ץ את עתירתן של זוג לסביות לבצע הליך פונדקאות על ידי שאיבת ביצית. בנות הזוג ליאת משה ודנה גליסקו עתרו לבג"צ כדי שיוכלו לבצע את ההליך בארץ - במקום בחו"ל. אלא שהמדינה התנגדה לכך עקב לשון החוק, ואליה הצטרף בית המשפט העליון שדחה את ערעורן של השתיים.
בהחלטתם כתבו השופטים כי "העותרות עומדות על טענותיהן ואינן מוכנות לקבל את הפיתרון שהוצע, המבוסס, כאמור, על הנוהל הנזכר והחלטתה של ועדת החריגים" (כלומר, לבצע את ההליך מחוץ לישראל). "לטענתן", המשיכו השופטים, "יש לאפשר להן לבצע את כל התהליך - הוצאת ביציות מהעותרת, הפרייתן והשתלתן ברחמה של העותרת השנייה - בישראל. כאמור, על פני הדברים, הדבר אינו אפשרי בהתאם לדין הנוכחי, אלא אם תתקבלנה הטענות במישור החוקתי והפרשני".
זוגות חד-מיניים יוכלו גם להינשא בישראל?
מפלגת יש עתיד הגישה היום (ג') את הצעת החוק "ברית הזוגיות האזרחית", שנועדה לאפשר לזוגות שאינם יכולים לבוא בברית הנישואים הדתית - להינשא באופן אזרחי. הצעת החוק גובשה על ידי חברות הכנסת עליזה לביא ורות קלדרון והשרה יעל גרמן.
על פי הצעת החוק, "אותן זכויות וחובות יחולו על זוגות שבחרו במסלול של ברית הזוגיות מכוח רישומם במרשם מיוחד, שינוהל באמצעות רשמים שימונו על ידי שר המשפטים, לאחר שנמצאו ככשירים להתמנות כשופטים בבית משפט לענייני משפחה". הצעת החוק קובעת מנגנונים אזרחיים בכל הנוגע לעריכת ברית הזוגיות, למילוי הבקשה לעריכת ברית זוגיות ולתנאי הכשירות שצריכים להתקיים אצל בני הזוג. "כמו כן, קובעת ההצעה מנגנונים העוסקים בהתרה של ברית הזוגיות ומחיקתם של בני הזוג מהמרשם".
"כיום, במדינת ישראל, הדרך היחידה ליצור מסגרת משפחתית מוכרת על פי חוק היא בהתאם לדין הדתי, בהתאמה לדתם של בני הזוג", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "מציאות זו פוגעת פגיעה קשה בזכויות היסוד של האדם ומונעת מזוגות רבים את האפשרות למסד חיי משפחה במסגרת משפטית אזרחית מוכרת על פי חוק. זוגות אלה, שאינם מעוניינים או יכולים למסד את חיי משפחתם באופן דתי, מוצאים את עצמם ללא חלופה אזרחית שכן זו אינה מוכרת על פי חוק במדינת ישראל".