רק אתמול דיווחנו על סערה בנורווגיה בעקבות תמונת אינסטגרם שהעלתה קרולין ברג-אריקסן, בלוגרית ואשת כדורגלן, ובה היא נראית עם בטן שטוחה לעילא ארבעה ימים בלבד לאחר הלידה. גם גל גדות ורותם סלע, הנציגות הישראליות, הרשו לעצמן לצאת בסקיני מעורר פליאה מבית החולים לאחר הלידה. גנטיקה, עבודה קשה או חוסר היגיון משווע? איך שלא יהיה, מדובר ביחידות סגולה כי בפועל, הרוב המוחץ מזכיר יותר את קייט מידלטון עם הבטן התפוחה בהופעתה הציבורית הראשונה או את ג'סיקה סימפסון שלא מיהרה להוריד כל כך מהר אחרי הלידות. וכמה טוב שכך.
דבר ראשון, קחי את הזמן. אחר כך תחשבי מה לעשות
אצל רובנו, באופן טבעי ואנושי, הקילוגרמים נשארים זמן מה אחרי הלידה. וכשאלה יורדים בסוף, לא תמיד כל השאר חוזר לעצמו. השדיים המניקות (וגם אלה שלא) משנות צורה, הבטן לא פעם סוחבת איתה סימני מתיחה, המותניים מתמודדים עם שאריות שומן ויתר סימנים שפעם היה כאן תינוק בפנים. אז מה עושים? קודם כל לוקחים את הזמן ולא ממהרים לאף מקום. אבל ברגע שתרצי לעשות שינוי, מאמנת הכושר שרון ינובסקי קפלן תמליץ לך ללכת בדרכה של מידלטון ובדרך בה שרון עצמה נקטה, אחרי שתי לידות: כושר, תזונה ושוב כושר.
"הדבר הכי חשוב שאפשר לעשות כדי למזער נזקים עתידיים הוא לשמור על המשקל בזמן ההיריון. נשים רבות חושבות שבגלל שגדל בתוכן תינוק הן צריכות לאכול בשביל שניים, ולא סתם אלא שני נהגי משאית. האמת היא שדווקא בהיריון צריך להקפיד יותר על שמירה על המשקל וספורט קבוע מאשר במצב רגיל. ככל שהגוף יימתח פחות, כך גם תסבלו פחות מסימני מתיחה ומעור עודף. עוד בהיריון תקפידו לא לעבור את המשקל המומלץ לכל אישה בעזרת פעילות גופנית מתונה יומיומית ותזונה מאוזנת נטולת שומנים וסוכרים, שבכלל לא מומלצים בהיריון. - זה הטיפ הכי חשוב!"
אחרי הלידה, מסבירה ינובסקי, חייבים לתת לגוף זמן לחזור לעצמו, נשים רבות רצות לחדר הניתוחים עוד לפני שגילו אם העור שלהם מסוגל לחזור לעצמו. עד חצי שנה אחרי הלידה בתזונה מתאימה ופעילות גופנית, הגוף אמור להסתדר. איך? כמה כללים:
1. מומלץ לעשות תוכנית דיאטה לניקוי רעלים, שכולה לזרז את הירידה במשקל. אם את מניקה - תדחי את זה כמובן.
2. גם ההנקה תורמת לירידה במשקל, אבל לא אם תמשיכי לזלול שוקולדים.
3. מומלץ לעשות פעילות אירובית אינטנסיבית כמו ריצה/ספינינג/סטפר כארבעים דק 5 פעמים בשבוע. גם פחות יעשה את העבודה, אבל תעשי.
4. הרמת משקולות/עיצוב וחיטוב/יוגה או פילאטיס יתרמו לקצב חילוף החומרים ובכך להרזייה ולחיטוב הגוף והבטן.
5. תאמיני בעצמך ותני לגוף זמן לחזור לעצמו. בזכות תזונה וספורט. את לא חייבת מחר להוריד את החולצה בים. אפשר להתלבש רחב עד שהבטן יורדת. הסבלנות משתלמת.
"נשים אחרי לידה רק רוצות להשיב את גופן למצב שלפני הלידה"
לדברי ינובסקי עבודה נכונה בהחלט תוביל אותך חזרה לפיגורה שאת רוצה, אבל לטובת אלה שלא רואות את עצמן קמות לספינינג כל בוקר אחרי לילה קשה, או שלא רואות תוצאות, יש גם את דרך הסכין כמובן. מקורות יודעי דבר למשל מספרים שבריטני ספירס לא חזרה לעצמה מכוח הטבע לאחר לידת בנה השני וחולצות הבטן שהיא עוטה בהופעות מעידות כי ככל הנראה עברה בריטני מתיחת בטן. מפורסמות רבות יודו שחזרו לעצמן אחרי הלידה "בגלל הגנים הטובים" או בזכות "עבודה קשה", אך למעשה נעזרו בפלסטיקי הצמוד.
"ההבדל בין נשים שלפני לידה לנשים שלאחר לידה" מסביר ד"ר נמרוד פרידמן, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית, "הוא שנשים לפני לידה מבקשות לשפר את מה שהטבע נתן, בעוד שנשים אחרי לידה, מבקשות בדרך כלל להשיב את גופן למצב שלפני הלידות".
מהם השינויים הבולטים ביותר בגוף אחרי לידה?
ד"ר נמרוד פרידמן: "כמובן שאחרי לידה, נשים רבות עולות במשקל, מקילוגרמים מעטים ועד עשרות קילוגרמים. העלייה המשמעותית במשקל היא הדבר הבולט והראשון שאשה מרגישה אחרי הלידה. המקומות בהם מצטברים עודפי שומן בגוף שלאחר לידה הם בדרך כלל אזורי המותניים, הירכיים והבטן. ניתוח שאיבת שומן היא האופציה "לתקן" את מצבורי השומן ולשוב למראה חטוב יותר, וזאת לאחר שהדיאטות והכושר לא עזרו. אך יש לזכור כי שאיבת שומן היא אינה תחליף לדיאטה או למכון הכושר. בכדי להגיע לתוצאות מרביות ולשמור עליהן לאורך זמן יש לשלב בין כולם. חשוב מאוד להדגיש".
מהו הזמן הנכון לעשות זאת?
לדברי ד"ר פרידמן, יש להמתין מינימום חצי שנה מזמן הלידה. "לגוף לאחר לידה לוקח מספר חודשים להתאושש ולשוב למצבו הסופי ולכן אנו נמתין שהגוף יסיים את תהליך החזרה למצב טבעי ואז נתחיל לחשוב על ניתוח".
איך הניתוח מתבצע?
"בניתוח עצמו מבצעים מספר חתכים קטנים בני מילימטרים אחדים, במקומות שונים בגוף, ובהליך שלוקח כשעה עד שעתיים אנו שואבים את תאי השומן. ההבדל בין ניתוח שאיבה לבין דיאטה במקרה הזה, הוא שבדיאטה מתכווצים תאי השומן ואילו בניתוח, מוסרים תאי השומן כך שהסיכוי שיצטברו תאי שומן באותם מקומות בהם נשאבו, הוא נמוך".
ומה לגבי הבטן שעברה שינוי דרמטי במהלך ההיריון?
לדברי פרידמן, הבטן בהחלט מסוגלת לחזור לגודלה הנוראמלי אך לא פעם היא רפויה. את עודפי העור לאחר הלידה לא תמיד ניתן לעצב על ידי כושר גופני ולכן פתרון אפשרי הוא ניתוח. "בניתוח בטן אנו מסירים את עודפי העור שלאחר הלידה ומעלימים את סימני המתיחה, אם ישנם, מתחת לקו הטבור" לדברי ד"ר פרידמן, "בכך, אנו מקבלים תוצאה של בטן מעוצבת, נשית ושטוחה, כמו שהייתה לפני הלידות. גם צלקות שלאחר ניתוח קיסרי ניתן לתקן בניתוח. הבעיה בדרך כלל, היא שהצלקת דבוקה לשריר ויוצרת כפל של עור ושומן מסביבה. הניתוח יוכל להשיב את הבטן למראה מתוח ואחיד".
"חשוב לומר" מדגיש ד"ר פרידמן, "כי ניתוח בטן מומלץ לערוך לאחר שאישה סיימה את פרק ההריונות בחייה, אך לא בהכרח. אם בכל זאת אישה מחליטה לבצע ניתוח בטן למרות שמתכננת הריונות נוספים, עליה לדעת כי אין שום חשש להיכנס להריון לאחר הניתוח, וכי בגלל תכונותיו האלסטיות של עורנו, עור הבטן ישתנה בהתאם למצב גופנו. התוצאה הסופית של הניתוח אחרי הריונות נוספים אולי לא תהיה כמו אחרי הניתוח אך עדיין תיראה טוב יותר מהמצב שלפניו".
כמה זמן ייקח להחלים מניתוח כזה?
"זמן ההחלמה אחרי ניתוח בטן הוא בסביבות שבוע ימים" עונה ד"ר פרידמן, "אמנם אין צורך בשכיבה אך ייתכן ותהיינה מגבלות בתנועה למשך שבוע עד שבועיים. אני ממליץ לאימהות לילדים קטנים, להיערך מראש עם עזרה בבית, ועם מלווה לניתוח ולימים שאחריו".
ומה עם החזה?
"החזה הוא אחד האזורים המושפעים ביותר מהתהליך ההיריון והלידה", עונה ד"ר פרידמן, "במהלך ההיריון החזה גדל, ואחרי הלידה ובתקופת ההנקה החזה מתרוקן ולעתים ישנה צניחה. גם בעזרת תרגול שרירי, החזה לעולם לא ישוב למצבו הקודם. לשם כך אנו מבצעים ניתוחי הרמה או הגדלת חזה, לעתים אף שילוב של שניהם. מכיוון שרב הנשים אחרי לידה מבקשות לחזור למבנה החזה הקודם, ולמראה הטבעי ביותר, ישנם היום שתלים אנטומיים המפשרים לנו לעצב את החזה בהתאמה לרצונה של האישה וכמובן, בהתאם לפרופורציות הגוף שלה".
>> היית מאמינה שהבחורה הזאת בחודש תשיעי?
>> כן, אני יודעת שאני נראית כמו לוויתן בהריון
>> סודות הסלבס: כך תיראי מעולה אחרי הלידה