השבוע התעוררנו לבשורה חדשה, שעלולה לעורר פחד והבהלה בקרב טבעונים וצמחונים רבים. מחקר חדש טוען כי גברים טבעונים וצמחונים עלולים לסבול מבעיות פוריות. המחקר מתבסס על ההנחה כי איכות הזרע בקרב אנשים הנמנעים מאכילת בשר היא ירודה יותר כיוון שלטענת החוקרים, אלו צורכים תחליפי בשר בהם יש הורמונים נשיים, זאת נוסף לצריכה מוגברת של פירות וירקות, המרוססים בחומרי הדברה, שיכולים להוביל לפגיעה באיכות הזרע. מה שהם מייעצים לעשות הוא לעבור לירקות אורגניים, ושלושה חודשים לפני הרצון בהריון – מוטב שהגברים ישימו בצד את האידיאולוגיה וישתדלו לאכול בשר.
גם העופות והבשר שלנו מפוצצים בהורמונים שמזיקים לפוריות
זה אמנם ידוע שלצורך תהליך תקין של ייצור הזרע נדרשת תזונה עשירה בחומצות אמינו מסוימות, וויטמינים ומינראלים (בעיקר מסוג אבץ וB12-), אך אין שום בעיה להזין את הגוף בחומרי בנייה בסיסיים אלו מצמחים ודגנים ללא אכילת בשר.
עוד ב-9 חודשים:
>> איך אפשר להמשיך להאמין כשנולד לך תינוק מת?
>> תקראו לי שמנה, תקראו לי דובה, תקראו לי כשיש משהו לאכול
>> מה בתיק ההחתלה של שלי ורוד?
כאמור, המחקר מבסס את טענת הפגיעה באיכות הזרע בכימיקלים והורמונים המצויים בריסוס פירות וירקות ותולה בהם את האשמה, אלא שלצערנו כיום בגידול עופות, צאן ובקר יש העשרה של הורמונים, אנטיביוטיקה ועוד חומרים כימיים שמהווים בעצמם את אותם פר-הורמונים שנטען שמצויים בהדברת ירקות ופירות האחראיים לירידה באיכות הזרע. אלו אכן עלולים עם השנים לשבש יצור תקין של תאי זרע במערכת המין הזכרית, אולם יש לזכור כי הם מצויים גם בבשר ולכן הכרזה על תזונה של טבעונים וצמחונים ככזו העלולה לפגוע בפוריות של הזכרים מביניהם, אינה נכונה.
חשוב לאכול בריא. אך אדגיש כי בריא זה אומר טבעי ונקי ככל האפשר מכימיקלים והורמונים, ללא קשר לאכילת בשר או ירקות. לכן, הבעיה האמיתית אינה טמונה בסוג המזון, חי או צומח, אלא יותר בצורת הגידול של מרכיבי המזון שלנו. לכן ההמלצה לאכול מזון שאינו מרוסס ונקי מחומרי הדברה והורמונים, נכונה לכולם - וכל עוד גארי יורופסקי וחסידיו מקפידים על כך, הם יכולים להמשיך לישון בשקט.
לפני שאתם עוברים לבשר, אולי כדאי שתרגיעו עם האופניים
משרד הבריאות העולמי מדווח שכ-20% מאוכלוסייה בגיל הפריון ייתקלו בבעיית פוריות כלשהי. 50% מתוכם הם על רקע זכרי. מחקרים מעידים שבשנות ה-40-50, מצב הזרע בעולם המערבי היה טוב יותר בכ-40% מאשר המצב כיום. הסיבות לכך נעוצות בגורמים רבים: אורח חיים (ההשפעות שמנינו עד כה), נישואים בגיל מבוגר, תזונה לקויה. לכן, למרות שתזונה היא מרכיב מאוד חשוב וחיוני בשמירה על פוריות תקינה של הגבר, ישנם שינויים נוספים באורח החיים שיכולים לשפר פלאים את איכות תאי הזרע, שהם לא פחות חשובים. הנה כמה מהסיבות לכך:
אלכוהול: ידוע כי שתייה מרובה של אלכוהול פוגעת ביצור תקין של תאי זרע. עם זאת רבים טועים לחשוב כי רק ערב לפני טיפול מומלץ לא לשתות אלכוהול בעוד מדובר בטעות, שכן, התהליך האמיתי של יצור תאי הזרע החל למעשה כמעל 72 יום קודם לכן.
ספורט: לרוב לא ידוע על השפעות בעייתיות של ספורט על פוריות הגבר, אך עם זאת במאמץ פיזי מופרז תתכן פגיעה כללית בגוף לרבות פגיעה באיכות תאי הזרע. ומה זה מופרז? : הכוונה היא לכזה שאינו מתאים ליכולות הגוף של אותו אדם. הדבר יכול לבוא לידי ביטוי במאמץ יתר כאשר האדם לא בעל סיבולת מתאימה לכך, לכן יש חשיבות בבניית יכולת ספורטיבית בהדרגה ולא בצורה קיצונית ומהירה.
כמו כן לדעת רבים - רכיבה ממושכת על אופנים אף היא עלולה לפגוע בפוריות עקב לחץ מכני על האשכים וחום מצטבר בלבוש המכנס הצמוד. זה נכון כי מדובר בשימוש קבוע וכרוני שגורם לשינוי טמפ' אזור המפשעה. בעניין החום, ארחיב ואומר כי מדובר בנקודה חשובה מאוד ובעלת השפעה על איכות הזרע. האשכים מצויים חיצונית לגוף והטמפרטורה התקינה שלהם צריכה להיות כשתי מעלות מתחת לטמפרטורת הגוף, כלומר, כ-35 מעלות, על מנת שיתרחש יצור תקין של תאי זרע. כל עלייה לטמפרטורת הגוף ומעלה לאורך זמן עלולה להביא לפגיעה בתאי זרע. חום זה עלול להימצא במצבים של ישיבה ממושכת, לבוש חם יתר על המידה, דלקות כרוניות, סביבת רעלנים (אסבסט, ריסוס) ועוד. טרם הוכח אם קרינה של מכשירים סלולאריים עלולה לפגועה ביצור תקין של תאי הזרע אך עדיף לא לאכסן את המכשירים לאורך זמן ממושך בכיסי המכנסיים.
עישון: מעבר לכך שעישון מגביר ריכוז רעלים בגוף, כדוגמת מתכת הקדמיום הנפלטת בעישון סיגריות, מדובר במתכת הדומה לאבץ אך מאוד רעילה. עקב הדמיון הרב שלה לאבץ, הסכנה היא שתגרום ללכידת מעטפת הזרע (האקרוזום) ועקב כך לא תתרחש הפריה תקינה של הזרע על אף שימצא תקין בבדיקת מעבדה. לגבי עישון מריחואנה, ישנן דעות סותרות באשר להשפעתו על איכות התאים אך לרוב בשימוש ממושך ורב תתכן פגיעה משמעותית בצורה ובתנועת תאי הזרע.
השורה התחתונה היא שגוף האדם מושפע ממגוון פרמטרים שעלולים להשפיע על תחום הפוריות, אולם לעתים לא חייבים לעשות צעדים מרחקי לכת על מנת לשפרו. לעיתים מספיק לתקן קצת ולראות שיפור רב. לכן, אם טבעונים, צמחונים וקרניבורים, יקפידו על ניהול אורח חיים בריא, המחקר שפורסם לא צריך להדאיג אותם או להדיר שינה מעיניהם.
דר' תדהר זן בר, אמבריולוגית וגמטולוגית, תדון בנושא "ירידה בפריון הגבר" בכנס השנתי של המרכז הארצי לפריון בשיתוף פרופ' משיח, שיעסוק במחלוקות מדעיות וכלכליות בטיפולי פריון. הכנס יתקיים בבית החולים תל השומר ב- 27 לנובמבר וייקחו בו חלק מיטב המומחים בישראל בתחום הפריון. הכנס פתוח לקהל הרחב והינו הגדול והמקיף בישראל בתחום הפריון. לפרטים והרשמה: www.fertisrael.com
ביום חמישי הקרוב (30/10) תעלה בקשת סדרה דוקומנטרית המתעדת 100 זוגות משלב ההחלטה על כניסה להריון ועד ללידה עצמה. הסדרה תעקוב אחרי מגוון רחב של זוגות ותיתן הצצה נדירה לרגעים אינטימיים ומרגשים במסע הזוגי המורכב שבסופו ישתנו חייהם.
"9 חודשים" – פרק הבכורה: החל מה-30/10 ב-21:00