להנקה יתרונות רבים: לפי מחקרים תינוקות יונקים הם בריאים יותר, נהנים מכמה נקודות איי-קיו נוספות ומערכת העיכול שלהם חזקה יותר; לאמהות שלהם קל יותר להיקשר אליהם אחרי הלידה, הן יורדות מהר יותר במשקל ולא צריכות לבזבז כסף וזמן על בקבוקים, פורמולות והרתחות. אבל אליה וקוץ בה: מחקר חדש גורס כי תינוקות יונקים ישנים פחות טוב בלילות מתינוקות שניזונים מתחליפי חלב.
יונקים ישנים פחות גם לאורך היום
סוגיית השינה וההנקה היא עתיקה במיוחד; כבר שנים שמתנהל ויכוח בין שתי גישות: יש הסבורים כי יונקים ישנים פחות טוב מכיוון שחלב אם קל יותר לעיכול מפורמולה, ולכן הם רעבים מהר יותר. לעומתם אחרים טוענים שהורמוני השינה המועברים בחלב האם עוזרים לתינוק לישון במשך שעות רבות יותר. עכשיו יש הוכחה רשמית: הקבוצה הראשונה צודקת, ובגדול.
מחקר חדש שהוצג בכנס האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים, בחן 89 תינוקות שניזונו מהנקה בלעדית ו-54 תינוקות שניזונו מפורמולה. האמהות של אותם תינוקות התבקשו למלא שאלון מקיף על הרגלי ההירדמות, ההתעוררות ודפוסי השינה של התינוקות, וחזרו על השאלון ארבע פעמים – עד שהתינוקות הגיעו לגיל שנה וחצי.
בשאלון הראשון, ההבדל בין היונקים למבוקבקים היה משמעותי מאוד: אמהות של תינוקות יונקים דיווחו על יותר התעוררויות במהלך הלילה, פחות נמנומים לאורך היום ויותר תינוקות שהסכימו לישון רק במיטת ההורים, ולא נרדמו במיטתם שלהם.
גם בשאלונים שמולאו שלושה חודשים מאוחר יותר ראו החוקרים כי היונקים עדיין מתעוררים יותר וישנים במיטת ההורים.
השיפור בדפוסי השינה של היונקים החל להשתקף בשאלון השלישי, שמילאו האמהות חצי שנה לאחר תחילת המחקר. בשלב הזה, ההבדל היחיד בין היונקים לתינוקות שניזונו מפורמולה היה מיקום השינה, כאשר יש יסוד סביר להניח שאמהות שהניקו במיטתן פשוט נרדמו עם התינוק ולא ניסו להחזירו למיטתו בתום הארוחה.
החדשות הטובות: כעבור תשעה חודשים לא נותרו כלל הבדלים ולא ניתן היה לדעת מי מהתינוקות יונק ומי מקבל פורמולה בהתבסס על דפוסי השינה המתוארים.
"חשוב להניק, בעיות השינה הן עניין זמני"
עורכי המחקר העדיפו להתמקד במסקנה שמעודדת הנקה: "הורים רבים חוששים שההנקה תחבל בשינה של התינוק", אמרה ג'ודי מינדל, עורכת המחקר, "והמחקר שלנו הראה שזה זמני, ושכעבור 9 חודשים תינוקות יונקים לא ישנים פחות מתינוקות שאוכלים מבקבוק. בנוסף, המחקר הראה שגם כאשר יש התעוררויות רבות בגילים צעירים יותר, היונקים מפצים עליהן. הם לא ישנים פחות שעות מתינוקות אחרים, אלא פשוט עושים הפסקות רבות יותר. לכן, החשש לא מוצדק. חשוב וצריך להניק, והשינה הבעייתית יותר היא רק עניין זמני".
"המחקר הזה הגיוני מאוד, והתוצאות שלו בהחלט עולות בקנה אחד עם מה שאני רואה בעבודה בשטח, עם הורים ותינוקות", אומרת שיר חרודי, מנחת הורים להרגלי שינה טובים לתינוקות וילדים, בשיטת "לילה טוב". "ועדיין, חשוב לציין כי ניתן להקנות הרגלי שינה טובים גם לתינוקות יונקים, בעזרת התנהלות נכונה של ההורים. אפשר לטפל בגורמי תלות חיצוניים באופן הדרגתי- כלומר, כאשר נלקח גורם אחד, יינתן אחר במקומו.
"בהקשר של הנקה, רצוי להימנע מלהרדים תינוקות על החזה, בכדי ליצור הפרדה ברורה בין שינה לאכילה. המטרה היא שהתינוק לא יזדקק לאכילה בכדי לשוב להירדם בכל יקיצה ויקיצה במהלך הלילה, וכך ישן למשך זמן ארוך יותר".