התסמונת המחרידה הזו היא מסוג הדברים שאנחנו מעדיפים לא לחשוב עליהם. שומעים בחדשות, מזדעזעים, נוקשים על עץ וממשיכים הלאה. הגורמים למוות בעריסה עדיין לא ברורים לחלוטין, ואי אפשר למנוע אותו כליל - אבל בהחלט יש דרכים לצמצם את הסיכון. עם זאת, לפי סקר חדש שפורסם בכתב העת הרפואי PEDIATRICS, יותר ממחצית (!) מהתינוקות בארה"ב ישנים בצורה לא בטיחותית, שמעלה את הסיכון שלהם ללקות בתסמונת.
המרכז האמריקני לבקרה ומניעת מחלות (CDC), שערך את הסקר, ציין כי אמנם חלה התקדמות במשמעת של ההורים - בסקר דומה שנערך ב-1993 עלה כי 85% מהתינוקות ישנים שלא לפי ההוראות ונמצאים בסכנה - אולם גם כיום, 55% מהתינוקות האמריקאים ישנים בעריסות ובמיטות תינוק עם שמיכות, כריות וצעצועים שעלולים להביא למותם.
עוד ב-9 חודשים:
>> מה עובר על התינוק שלך מלידה ועד השחרור הביתה: סיור בתינוקייה
>> רגעי האמהות הבלתי נשכחים של אמא קים קרדשיאן
>> היית מלבישה את התינוק שלך בוורוד?
"הכוונות של ההורים טובות, כמובן", הסבירה ד"ר קארי שפירו-מנדוזה, שהובילה את המחקר. "אבל הם לא מבינים ששמיכות כבדות, כריות ובובות פרווה עלולות לגרום לתינוק שלהם להיחנק. השיעורים של מוות בעריסה אמנם יורדים, אבל חשוב להיות מודעים לסיכונים, כדי למנוע אסונות".
פרט להשכבה של התינוק על הגב בלבד, מתן מוצץ, הימנעות מעישון של ההורים ועידוד הנקה, ממליצים באיגוד האמריקאי לרפואת ילדים (וגם במשרד הבריאות הישראלי) להשכיב את התינוק על סדין מתוח היטב, ללא כרית או שמיכה שעלולה לגרום לו לשאוף מחדש את הפחמן הדו חמצני שהוא נושף ולהיחנק, וכן ללא צעצועים או מגיני ראש שעלולים לחסום את נתיב האוויר שלו.
כמו כן, בארגון בטרם הישראלי, ממליצים (במיוחד בעונת החורף), שלא לחמם את החדר יתר על המידה. טמפרטורת החדר המומלצת היא 22 מעלות, לשמור מרחק מחוטי חשמל, רצועות של וילונות או כל דבר שעלול הפעוט לכרוך סביבו.
"הורים מקבלים הרבה מסרים סותרים", הסבירה ד"ר שפירו-מנדוזה בראיון שהעניקה ל"ניו-יורק טיימס". "מפצירים בהם לדאוג שלתינוק חם מספיק, או שהם רואים בטלוויזיה תינוקות ישנים על כרית - והם מתבלבלים מהמסרים האלה. ב-2009 ערכנו מחקר שהראה כי 2/3 מהתמונות של תינוקות ישנים במגזינים ובתקשורת הראו שינה שלא לפי הנחיות הבטיחות, והדברים האלו משתרשים. חשוב לנו לחדד שוב ושוב: למען חיי הילדים שלכם, הקפידו על ההנחיות".