אישה בהריון שוכבת על ספה ואוכלת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"אוכלת? מה פתאום, צורכת אומגה 3 בשביל העובר" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

כולם רוצים תינוק גאון. כזה שיקדים (אפילו בכמה ימים) את בן הדוד בן גילו באמירת המילה הראשונה, יתהפך עוד לפני שבני גילו למדו להרים את הראש ויידע להרכיב פאזלים ולהשחיל חרוזים כשחבריו למשפחתון עוד ינסו לאכול את הרגליים של עצמם.

בשנים האחרונות נפתח עוד אפיק לייצור תינוקות גאונים: אומגה 3. כולנו שמענו על סגולותיה הפלאיות של חומצת השומן הזו: מהעלאת האיי-קיו של תינוקות ועד הפחתת הסיכון לדיכאון אחרי לידה. "חומצות שומן אומגה 3 גם מאזנות את רמת הסוכר ומפחיתות את רמת השומנים, משפרות את תפקוד כלי הדם ולחץ הדם, משפרות את מצב הרוח ומפחיתות את הדלקתיות בגוף", אומרת ד"ר שרה קפלן, דיאטנית ראשית בקופ"ח מאוחדת. "בנוסף, יש עדויות ראשוניות לכך שאומגה 3 מקטינה את המעבר מאי סבילות לגלוקוז לסוכרת של ממש".

תוספים מלאכותיים? למה?

אז אם את לא בעניין של תוספים מלאכותיים (ויקרים), או זה עתה הצטרפת לגל הטבעונות שסוחף את המדינה ולא רוצים לצרוך שומן דגים בכמוסה (סורי, זה מה שמסתתר בצנצנות), קבלו את הרשימה המלאה: אילו מאכלים נחשבים להכי יעילים ביצירת גאונים קטנים.

1. אגוזי מלך. כל עוד הם לא קלויים, מדובר במכרה זהב. לא רק אומגה 3, אלא גם נוגדי חמצון, חלבון, מינרלים וויטמינים בכמות גדולה בהרבה מבכל אגוז אחר. נכון, הם משמינים למדי, אבל אם כבר קלוריות, שיהיו עם ערך מוסף. כמה לאכול: מספיק שבעה ביום.

2. כרוב. קודם כל הוא זול, וזה לא עניין שאפשר לזלזל בו בימנו. שנית, מעבר לאומגה 3, יש בו גם המון חומצה פולית, שחשובה להתפתחות מערכת העצבים של העובר, פיטוכימיקלים המגנים מפני סרטן, סידן ורכיבים המפחיתים את לחץ הדם. יש בו ויטמין C  וויטמין K, והוא דל קלוריות.
כמה לאכול:
כמה שאת יכולה.

3. כרוב ניצנים. נכון שהריח לא משהו, ודבקה בכרובונים הקטנים הללו תדמית של אחד הירקות המגעילים המוכרים לאנושות. ועדיין, שווה לך לפחות לנסות. כרוב ניצנים מכיל כמות רצינית של ויטמינים (K, C, ו-A  בראשם), ומפחית את הסיכון ללקות בסוכרת. כמה לאכול: שוב, כמה שאת מסוגלת.

4. סויה. כשאת הולכת עם חברים לסושייה ומזילה ריר, את יכולה לנשנש קצת אדממה, ובמקום להרגיש מסכנה, לדעת שאת תורמת לגאונות העתידית של הבייבי. על הדרך, את גם מעשירה את עצמך בחלבון, ומפחיתה את רמת הכולסטרול הרע בדם. כמה לאכול: לא יותר משתיים-שלוש כוסות בשבוע.

5. כרובית. מאודה, אפויה או אפילו מרוסקת במעבד מזון לכדי "בורגול" לא משמין – לכרובית יש המון מה לתת לך. מעבר להחכמת הצאצא, מדובר על כמויות של ויטמין C, חיזוק המערכת החיסונית ואיזון הורמונלי (ובינינו, אין חשוב מזה בהריון). כמה לאכול: כמה שבא לך, רק להרגיע עם הטחינה.

אלברט איינשטיין (תמונת AVI: חדשות1 ערוץ 2)
מלא אורגנו במהלך ההריון? | תמונת AVI: חדשות1 ערוץ 2


6. זרעי פשתן. הם ידועים בתור "הביצים של הטבעונים", ומתפקדים בתור "מאחדי עיסות" בעוגות טבעוניות ובקציצות ללא בשר וביצים. את יכולה להוסיף אותם גם ליוגורט, לפזר על סלט או בתוך סנדוויץ'. כמה לאכול: לא צריך לאכול המון, מספיקות 2-3 כפות ביום כדי לקבל אפקט. חשוב לטחון על המקום (במטחנת קפה או תבלינים ביתית), כי מרגע הטחינה הם מתחמצנים ומאבדים מערכם מהר מאוד.

7. אורגנו. באורגנו טרי יש נוגדי חמצון, ויטמין K, סיבים ומינרלים, וכמובן גם אומגה 3. כמה לאכול: כל עוד אין פיצה מתחתיו, כמה שאת רוצה.

8. סלמון. למי שלא טבעונית ואין לה בעיה עם דגים, אין, פשוט אין כמו סלמון. הוא טעים, הוא מפחית תהליכים דלקתיים בגוף והוא פשוט מפוצץ באומגה 3. חשוב מאוד לצרוך רק סלמון מבושל או אפוי, ולא מעושן או נא, כדי לא להסתכן בזיהומים וקלקולי קיבה מסוכנים בזמן ההריון. כמה לאכול: רוב הדיאטנים מגבילים את הנשים לשתי מנות שבועיות של דג.  

>> ויטמינים בהריון: לא חייבים לבלוע הכל