שינה (על הגב), טיול בעגלה (על הגב), נסיעה קצרה בסלקל, קצת משחקים עם המובייל בטרמפולינה (על הגב) – כך נראה סדר היום של תינוק מערבי ממוצע. כל המתקנים הללו הללו נוחים מאוד להורים ולתינוקות, אבל מומחים מזהירים: הלחץ על החלק האחורי של הגולגולת עלול לגרום לתסמונת הראש השטוח, שעלולה ליצור עיוות במבנה הגולגולת ולגרום לבעיות בריאות שונות.
השיבו על סקר גולשיםרוב המקרים נפתרים מעצמם, אבל במקרים קשים במיוחד יש צורך בחבישת קסדה - כמו אווי, התינוקת שבתמונה, שמבלה 23 שעות ביממה כשהיא חובשת את הקסדה המתקנת הזו.
"לא היה לי מושג שאני מזיקה לה"
"אני ממש לא חושבת שזה מפריע לה", אמרה אנמארי, אמה של אווי. "היא כל כך רגילה לחבוש את הקסדה, שהיא דווקא בוכה כשאני מורידה לה אותה. אבל אנשים כן מסתכלים עלינו מוזר, ולפעמים גם משמיעים הערות לא נחמדות". אבל לאור התפשטות התופעה, מקרים כמו אווי כבר לא נחשבים נדירים.
סטטיסטיקות עדכניות מדברות על זינוק של פי 40 בשכיחות התופעה בשנים האחרונות. ממקרה 1 לכל 400 תינוקות לפני 1992, אז פורסמו לראשונה ההנחיות למניעת מוות בעריסה שהמליצו להורים להשכיב את התינוקות על הבטן - לכעשירית מכלל התינוקות כיום.
הבעיה אינה קוסמטית בלבד, אלא עלולה לגרום (במקרים נדירים ובהיעדר טיפול) לחוסר איזון בין האזניים (מצב המוביל לדלקות אזניים חוזרות ולפגיעה בשמיעה) וכן לקשיי ראייה שונים, ובהם פזילה וקושי למקד את שתי העיניים בו זמנית.
התסמונת נגרמת, כאמור, משכיבה מרובה על הגב. מעבר להנחיות רופאי הילדים, שאמנם צמצמו במידה ניכרת את מקרי המוות בעריסה אך גרמו להורים רבים פשוט לוותר על "זמן בטן" גם בערות, לאורח החיים המודרני יש חלק לא מבוטל בכך. אם בעבר תינוקות בילו לא מעט זמן בידיים של ההורים או במנשאים, כיום יש פתרונות כמו טרמפולינות, סלקלים ונדנדות-שכיבה, שפשוט קורצות להורים להשאיר את התינוקות לשעות רבות של שכיבה על הגב.
"אני מודה שגם אני עשיתי את זה", אמרה אנמארי. "אבל אני ממש לא יוצאת דופן. אני רואה המון אמהות בסביבה שלי שמתנהגות בדיוק אותו דבר, פשוט כי אף אחד לא מסביר להן שזה בעייתי. עשיתי בדיוק מה שרופא הילדים שלי אמר לי לעשות, ועדיין הגענו למצב כזה. אף אחד לא הסביר לי את הסכנה. היה לי סלקל שמתחבר לעגלה, והיא הייתה בו לא מעט. דווקא ניסיתי לשים אותה על הבטן בבית, אבל היא הייתה צורחת אז העדפתי את הטרמפולינה – ולא היה לי מושג שאני כל כך מזיקה לה".
"ברוב המקרים הבעיה נעלמת לבד"
"ההשטחה אינה סימטרית, ומתמקדת בדרך כלל בחצי אחד של אחורי הראש", אומר פרופ' שלומי קונסטנטיני, מנהל מחלקת נוירוכירורגיה ילדים בבית החולים דנה-דואק במרכז הרפואי ת"א. "מטעמי נוחות, התינוק מתחיל להעדיף להניח את הראש על הצד המשוטח, וההשטחה מחמירה עם הזמן. לחלק מהתינוקות נוצר גם עיוות צווארי בגלל המצב (טורטיקוליס), אבל רוב המקרים נפתרים מעצמם כשהתינוק מתחיל להיות נייד יותר ולא מבלה את היום בשכיבה".
בישראל לא מזדרזים להציע את פתרון הקסדה. "אנחנו סבורים שזה מיותר. ברוב המקרים, אם מגלים ומטפלים מוקדם הבעיה נעלמת מעצמה, ואין נזק נוירולוגי", אומר פרופ' קונסטנטיני. ומה אפשר בכל זאת לעשות? קבלו כמה טיפים.
1. לדאוג להשכיב את התינוק בתנוחה שלא תפעיל לחץ נוסף על האזור השטוח.
2. להניח את התינוק על הבטן זמן רב ככל האפשר כאשר הוא ער ובהשגחה. אם הוא מתנגד, אפשר "לאמן אותו" ולהעלות את משך הזמן של כל "אימון" בהדרגה.
3. להשכיב את התינוק לשנת לילה על הצד.
4. להקפיד להחזיק את התינוק בידיים, כשהצד המשוטח לא מונח עליכם.
5. אם יש חשש לטורטיקוליס (עיוות צווארי) יש לפנות לפיזיותרפיה.
צפו: מהי הדרך האופטימאלית לשמירה על עור התינוק
לקבלת חיתולי פמפרס להתנסות מתנה הכנסו