קפאין הוא אחד הנושאים הכי שנויים במחלוקת בעולם הבריאות והתזונה. יש מי שרואים בו רעה חולה, אחרים נשבעים כי מדובר בחומר מבורך, ממריץ ומזרז שריפת קלוריות. האמת כמובן לא מוחלטת, ויש טיעונים נכונים לכאן ולכאן, אבל בתקופת ההריון וההנקה נדמה שהסוגייה מקבלת ממדים גדולים אפילו יותר.
במשך שנים הופחדו ההריוניות שצריכת קפאין בהריון עלולה לגרום למומים וללידות מוקדמות ואמהות מניקות חוששות מנזק בריאותי לתינוק. מעל הכל, כולן חוששות שהקפאין הוא הוא הגורם לעובדה שהתינוק שלהן מחזיק אותן ערות במשך רוב הלילה. מחקר חדש, שנערך – איך לא – בברזיל, מנסה להפריך את החששות.
"אין קשר בין הקפאין ובין איכות השינה של התינוק"
החוקרים בחנו 4,200 תינוקות בני שלושה חודשים ומטה, ומיפו את דפוסי השינה שלהם. בנוסף, התבקשו האמהות של אותם תינוקות למלא שאלונים מפורטים הנוגעים להרגלי התזונה שלהן בכלל, וצריכת הקפאין היומית שלהן בפרט. השאלונים התייחסו הן לתקופת ההריון, והן לצריכה אחרי הלידה. לצורך המחקר, הוגדו נשים שצרכו יותר מ-300 מ"ג קפאין ליום – כמות המצויה בספל קפה פילטר חזק – כ"צרכניות כבדות", ומי שלגמה פחות מכך הוגדרה כ"צרכנית מתונה".
מובילת המחקר, ד"ר אינה סנטוס מהמכון האפידמיולוגי באוניברסיטת פלוטס, התראיינה לגיליון מאי של הירחון הרפואי היוקרתי PEDIATRICS, וסיפרה על הממצאים.
"התינוקות נבדקו מיד אחרי הלידה בדיקה פיזית כוללת, וחזרנו על הבדיקות בגיל שלושה חודשים. במקביל, ביקשנו מהאמהות למלא טבלאות מעקב שינה ביום ובלילה. במיוחד התבקשו האמהות לשים לב למספר ההתעוררויות בלילה, כש'התעוררות' הוגדרה כיקיצה של הילד שדרשה מענה מההורים, בין אם בהנקה או בכל אמצעי הרגעה אחר. ילד שהתעורר יותר משלוש פעמים בלילה הוגדר כ'נוטה להתעוררויות מרובות'. כשהשווינו את קבוצת התינוקות שנטו להתעוררויות מרובות לקבוצת האמהות שצרכו הרבה קפה, לא מצאנו מובהקות סטטיסטית, ולכן אנחנו מסיקים שאין קשר בין שתיית הקפה של האמא בהריון ובהנקה לבין איכות ומשך השינה שלך התינוק".
"כדאי להמעיט צריכת קפאין עד גיל 3 חודשים לפחות"
"התעוררויות ליליות של תינוקות קטנים קורות מכל כך הרבה סיבות, שבאמת קשה לבודד ולגלות עד כמה באמת משפיע הקפאין על העניין", אומרת ד"ר אפרג'יטה ורמה, מנהלת מרכז להפרעות שינה בבית החולים המתודיסטי ביוסטון, טקסס. "אנחנו כמובן כן חושדים בקפאין כמעורר תינוקות, מפני שאנחנו יודעים שיש לו השפעה כזו על מבוגרים, אבל עדיין מתקשים להוכיח האם קיים קשר בין צריכה של קפאין בהריון ובהנקה ועוררות של התינוק, ואם כן – באיזו מידה".
"כמו הרבה דברים בחיים, העניין ההוא המינון", אומרת מרב גודוביץ נטורופתית מוסמכת, המתמחה בטיפולי פריון טבעיים. "2-3 כוסות קפה נמס ביום לא מזיקות, לא בהריון ולא לתינוק יונק. עם זאת, בערך בגיל שלושה עד חמישה חודשים התינוק מפתח מנגנון מטבולי שמסוגל לפרק קפאין. לכן, אני ממליצה לחלק את העניין לשניים ולקחת מקדם ביטחון: לפני ואחרי גיל חצי שנה, כשבחודשים הראשונים כדאי להיות קצת יותר מחושבים וזהירים".
בנוסף, נשים נוטות לחשוב שהקפאין מעורר, אבל חלק גדול מהעייפות בחודשים הראשונים נובע מחוסרים תזונתיים וסערה הורמונלית. "מי שאוהבת קפה, חשוב שתשתה ותהנה, ואפילו תתלבש יפה ותרד לבית קפה, כדי לעשות ממש הפסקה מועילה ומרעננת. בבית, אפשר לשתות משקאות אחרים, ולשמור את הקפה לרגעים מיוחדים", אומרת מרב. "חשוב לציין שמי ששותה הרבה קפה, וכבר היו לי מטופלות שסיפרו על 14 ספלים ליום, כדאי שתפחית בהדרגה, כדי לא לסבול מכאבי ראש. ולסיום, כשאתן מנסות לחשב את צריכת הקפאין שלכן, נא לא לשכוח שלא רק קפה מכיל קפאין, אלא גם תה, קולה, שוקולד ועוד מאכלים ומשקאות, וחשוב לספור גם את הכמות הזו".