בניגוד לחנוכה המטוגן להחריד (שמוסר ד"ש חם לצרבת שלך), פסח היבשושי (שמחזק יופי את העצירות ההריונית) ופורים המעיק (שסתם מעתיר פחמימות ריקות וסוכר), לט"ו בשבט יש יופי של תדמית. בריא, קליל וכמעט אביבי, ובעיקר: מציע תפריט קלאסי להריוניות.
בכל שנה מתפרסמות כתבות הפחדה על כמות החומרים המשמרים והסוכר בפירות היבשים, אבל אם צורכים מהם בתבונה, ומשתדלים ללכת על אורגני במידת האפשר – בהחלט מדובר בחג הכי ידידותי למשתמשת ההרה. אילו רכיבים חשובים תוכלי למצוא בפירות היבשים ולמה כדאי לך לנשנש אותם בהריון? בכתבה שלפנייך.
1. ברזל: אגוזי קשיו במקום הראשון
שיאני הברזל הם אגוזי הקשיו, עם 6 מ"ג ברזל לכל 100 גרם מהפיצוח הפריך. ברזל הוא אחת מנקודות החולשה המרכזיות של ההריוניות. בניגוד לתפיסה המוטעית בציבור, גם נשים שאינן צמחוניות יכולות לסבול ממחסור משמעותי בברזל במהלך ההריון, ולהסתכן בלא מעט תופעות לא נעימות: מעייפות, עבור בנשירת שיער מוגברת, וכלה בלידה מוקדמת או אי ספיקה שלייתית. מדובר באלטרנטיבה לא רעה בכלל לבשר, גם אם משמינה מעט. בכל 100 גרם של קשיו יש כ-550 קלוריות.
אפשר גם: דבלים ושזיפים מיובשים (2.5 מ"ג ל-100 גרם), משמש מיובש (1.8 מ"ג ברזל ל-100 גרם).
2. סידן: נעים להכיר, תורמוס
הוא אולי לא פופולרי כמו כוכבי החג האחרים, וממש לא נחשב למאסט בכל מגש נשנושים ט"ו בשבטי. ועדיין, מדובר בפצצת סידן היסטרית: לא פחות מ-1013 מ"ג ל-100 גרם, שסוגרים לכם את הפינה ומספקים את כל הכמות היומית המומלצת.
מעבר לחשיבותו לשלד שלך ושל העובר, כמות נאותה של סידן בגוף הוכחה מחקרית כמפחיתה את הסיכון ללידת פג ולרעלת הריון. בעוד שמוצרי חלב לא עושים חסד עם מערכת העיכול של חלק ניכר מהאנשים, ובמיוחד בהריון, שגורם לקיבה להיות רגישה עוד יותר מהרגיל, סידן שמקורו בפירות יבשים ואגוזים נספג ביעילות.
אפשר גם: שקדים (70 מ"ג ל-100 גרם), אגוזי ברזיל (45 מ"ג ל-100 גרם).
3. אשלגן: משמשים, אבל בגרסה הבריאה
אחד הפירות היבשים הפופולריים ביותר הם המשמשים. בגרסתם הבריאה יותר (כלומר, לא כשהם משוטחים ללדר, מעין מזרן יוגה דקיק, דביק ומלא סוכר) הם מכילים לא פחות מ-1387 מ"ג אשלגן ל-100 גרם. האשלגן מצוי בשפע גם בבננות מיובשות, אולם מכיוון שה"ייבוש" שלהן נעשה באמצעות טיגון בשמן, במקרה הזה החסרונות עולים היתרונות.
האשלגן חשוב ביותר לתפקוד תקין של המוח ומערכת העצבים, וכן לקצב סדיר של הלב, אבל בהריון יש לו חשיבות מיוחדת נוספת: כמות מספיקה ממנו מסייעת במניעת התופעה ההריונית המעצבנת של התכווצות שרירים כואבת באישון ליל.
אפשר גם: צימוקים (850 מ"ג ל-100 גרם), תמרים (750 מ"ג ל-100 גרם) ותפוחי עץ מיובשים (600 מ"ג ל-100 גרם).
4. מגנזיום: תתחילי לפצח גרעיני דלעת
לימדו אותנו שפיצוחים הם שורש כל רע: משמינים, מחצ'קנים ומלכלכים את השטיח. אבל מתברר שיש בהם (קצת) יתרונות. בכמות מדודה, ובלי יותר מדי מלח, הם יכולים להיות מקור לא רע למגנזיום – מינרל חשוב בכלל ובהריון בפרט, שמפחית את הסיכון ללקות ברעלת הריון, מסייע בהורדת לחץ הדם ומסייע בהתפתחות תקינה של השלד העוברי. השיאנים הם גרעיני דלעת, שמכילים 535 מ"ג לכל 100 גרם.
אפשר גם: גרעיני אבטיח (515 מ"ג לכל 100 גרם).
5. ויטמין B6: אגוזי לוז טבעיים
מי שהמציא את הויטמין B6 כנראה היה בהריון. עם תכונות כמו הפחתה בבחילות הבוקר,שמירה על אלסטיות של העור ומניעה עתידית של נשירת השיער (אם לא שמעת על הנשירה הגדולה אחרי הלידה, חכי חכי), זה ללא ספק ויטמין שקרוב במיוחד לליבן של הריוניות. אפשר למצוא אותו בכמויות נאות באגוזי אילסר (לוז): כ-0.6 מ"ג ל-100 גרם. כמובן שעדיף לאכול את הגרסה הטבעית, ולא זו הקלוייה, מומלחת או מסוכרת של האגוזים (סורי).
אפשר גם: אגוזי מלך (0.56 מ"ג למאה גרם).
סייעה בהכנת הכתבה: איריס גורנר,N.D, מומחית ברפואה אינטגרטיבית ומנהלת מגמת נטורופתיה במכללת מהות