מחקרים רבים מראים, כי לתזונה בשנים הראשונות יש השפעה רבה על מצב הבריאות של התינוק, בטווח הקצר והארוך כאחד. מכיוון שמים הם רכיב המזון המרכזי בקרב תזונת תינוקות בשלב הראשון של חייהם, ההרכב שלהם משפיע משמעותית על ההתפתחות והבריאות התקינה בהמשך.

אמא מחבקת את תינוקה (צילום: istockphoto)
כבר מהשלב הראשון יש להקפיד על מים דלי נתרן על מנת למנוע לחץ דם גבוה בהמשך | צילום: istockphoto

בחצי השנה הראשונה לחייו של התינוק המים משמשים להכנת תחליף חלב עבור תינוקות שאינם יונקים. מגיל חצי שנה המים משמשים כנוזל לשתייה וכן כמי בישול, ולכן גם בשלבים האלה עדיין מהווים מרכיב מרכזי בתזונה.

"צריכת נתרן עודף מעלה לחץ דם, גם בקרב תינוקות רכים"

מסתבר שמים באזורים שונים עלולים להכיל, בין היתר , גם כמויות גדולות של נתרן (מלח), אשר צריכה מוגברת שלו עלולה להוביל לעליית לחץ הדם של תינוקות הניזונים מהם. מחקרים מראים, כי תזונה דלת נתרן (חלב אם או תחליפי חלב אם שהוכנו ממים דלי נתרן )בקרב תינוקות בחודשי החיים הראשונים של חייהם הביאה לירידה משמעותית בערכי לחץ דם שלהם. מעבר לכך, מצטברות עדויות לכך כי לתזונה דלת נתרן בתקופת החיים הראשונה יש השפעה ארוכת טווח: תינוקות שניזונו מכלכלה דלת נתרן היו בעלי לחץ דם נמוך משמעותית 15 שנה מאוחר יותר.

סקירה מדעית מקיפה שבדקה את הקשר בן צריכת נתרן ולחץ דם בקרב מתבגרים, ילדים ותינוקות התפרסמה ב  Hypertension,המגזין הרפואי הנחשב של איגוד הלב האמריקאי. מהסקירה עולה כי להפחתה בצריכת הנתרן הייתה השפעה מידית ומשמעותית על ערכי לחץ הדם בכל הגילאים וכי במידה וההפחתה נמשכת היא יכולה למתן גם את העלייה בערכי לחץ הדם הקשורה בגיל.

היכן מתחבא הנתרן?

חלב אם נחשב למזון דל נתרן ומשמש כבסיס לקביעת הרמה הנחוצה לתינוקות בשנת חייהם הראשונה. בהתאם לכך, גם אבקות תחליפי החלב מכילות ריכוז נמוך של נתרן, בדומה לזה המצוי בחלב אם.

אולם ,למעשה, הריכוז הסופי של הנתרן בפורמולה תלוי בכמות הנתרן המצויה במים שבהם המיסו את האבקה. ארגון הבריאות העולמי ( WHO ) התריע כבר לפני שנים, כי עבור תינוקות וילדים קטנים מי השתייה עלולים להוות מקור משמעותי לצריכה של נתרן שכן יחסית למבוגרים, תינוקות צורכים יותר נוזלים עבור ק"ג משקל גוף ( 150 סמ"ק לעומת 30 סמ"ק לק"ג משקל גוף).

קלוז אפ של תינוק שותה חלב מבקבוק (צילום: Damir Cudic, Istock)
בין אם התינוק ניזון מתחליפים ובין אם הוא יונק, מים הם הרכיב העיקרי בתזונתו | צילום: Damir Cudic, Istock

לפיכך, תינוקות חשופים פי  5 יותר ממבוגרים לרכיבים המצויים במים ובכלל זה הנתרן. על פי נתוני ה- WHO, תכולת הנתרן במי השתייה יכולה להשתנות מאוד אפילו בין אזורים שונים באותה מדינה ויש לקחת בחשבון את תכולת הנתרן במים כאשר מזינים בהם תינוקות וילדים קטנים.

מה עושים? העדיפו מים דלים בנתרן

ריכוז הנתרן במי הברז בישראל אינו קבוע והוא משתנה מאוד מאזור לאזור, בהתאם לקרקע שבה חלחלו המים. תקן דל הנתרן האמריקני, האירופי והישראלי, הגדיר מים דלי נתרן כמים המכילים עד 20 מ"ג נתרן לליטר. נתונים שהתפרסמו בדוח של השירות ההידרולוגי על מצב מקורות המים בישראל מתריעים על כך כי חלק ממקורות המים נמצאים בתהליך של המלחה, בעקבות זיהום סביבתי ושאיבת יתר, ולכן לא כולם עומדים בתקן הנדרש. הרתחת המים, אגב, אינה עוזרת לסילוק הנתרן ורוב המסננים הביתיים אינם מצליחים לסנן את הנתרן החוצה מהמים.

לפיכך, כאשר בוחרים מים לשתייה מומלץ להשוות את תכולת הנתרן שבמים ולהעדיף מים דלים בנתרן עבור תינוקות הניזונים מתחליפי חלב אם. המלצה זו תקפה גם עבור תינוקות מגיל חצי שנה ומעלה, אשר אוכלים מזונות  המבושלים במים ומקבלים תוספת שתייה.

 

הכותבת הינה דיאטנית קלינית R.D המשמשת גם כיועצת תזונתית לחברת נביעות

 

>>מניקה? נחשי מה עושות נשים בזמן שהן מניקות