פסח הוא חג לא פשוט, במיוחד אם את הריונית. עד שמצאת מה ללבוש, שרדת את הפקקים עם הבטן, והסתדרת עם הפסקות הפיפי המאולתרות בדרך – ענייני האוכל בחג הזה מסובכים וקשים מתמיד.
ארוחות החג הכבדות והממושכות, המצות שעושות שמות והמצווה לשתות ארבע כוסות יין – מה מחייב אותך, וממה מומלץ שתימנעי? שמונה טיפים שאת לקראת החג המתקרב.
לוותר על היין, להרגיע עם התירוש
1. בין הגזים לעצירות ההריונית: מה עושים עם המצות? "מי שאוכלת קטניות יכולה לאכול אורז מלא, מבושל או בצורת פריכיות – זה משביע ובריא", מציעה נטע רשף, דיאטנית קלינית, מומחית בטיפול בהשמנה והתנהגויות אכילה באֶמְבּרִיָא- בית חם ומפנק לנשים בהריון. "מי שלא אוכלת אורז יכולה להוסיף לתפריט קצת ירקות פחמימתיים, כמו תפוחי אדמה ובטטה, שעשירים בסיבים ונותנים תחושת שובע".
2. ארבע כוסות: האם מותר לשתות יין? תלוי את מי שואלים. נטע רשף בעד הימנעות מוחלטת, ואומרת: "כמה שפחות, ועדיף לוותר בכלל. האלכוהול חודר שליה בכל שלב, גם בסוף ההריון, ומכיוון שלא ידוע מה הכמות המותרת מומלץ לוותר בכלל. אפשר לשתות תירוש, אבל לא בהגזמה, מכיוון שהוא עתיר סוכר". פרופ' ברי קפלן, רכז רפואת נשים של שירותי בריאות כללית במחוז דן – פ"ת, סלחן מעט יותר: "כוס יין אדום ביום לא מזיקה, לא בהריון ואגב, גם לא בהנקה".
3. ומה לגבי הגפילטע פיש? מותר? סורי, אבל אין לך פטור. "אין בעיה עם גפילטע פיש", מרגיעה נטע. "למרות שהוא מוגש קר אין בו את הסכנות של הסושי, כמו ליסטריה וחיידקים נוספים, מכיוון שהוא מבושל. בנוסף, קרפיון הוא דג בריכה, שאין בו חשש למתכות רעילות, ואפשר לאכול ממנו בלב שקט".
4. מי ששומרת כשרות יכולה לקחת תוספים וויטמינים במהלך החג? "אנחנו מחלקים את התרופות לשני סוגים", מסביר הרב שמעון בלוקה, רב ומנהל מחלקת הכשרות ברבנות ת"א-יפו. "תרופות שהכרחיות לבריאות יש לקחת בכל מקרה, גם אם אין להן תחליף כשר לפסח. כשמדובר על חיזוקים, כמו ויטמינים, ברזל, דברים שהם לא קריטיים לאדם, כאן כבר צריך כשרות למוצר. רוב המוצרים נעשים מחומרים טבעיים – מצד אחד זה מקל עלינו, אבל מצד שני יש הרבה שימוש בדגנים, וזה חמץ, אבל כמעט לכל תוסף יש גרסה כשרה לפסח. אם אין, אני ממליץ להתייעץ עם הרופא באשר למידת הנחיצות של התוסף, והאם ייגרם נזק חלילה אם האישה לא תיטול אותו במהלך ימי החג וחול המועד".
לא לשכוח לקום במהלך הארוחה
5. מה עושים עם הצרבת אחרי ארוחת החג? "הכי חשוב לא להגיע רעבים, כדי לא להעמיס ולחטוף צרבת", מזהירה נטע. "בנוסף, כשרעבים קשה לחכות לאוכל, ומנשנשים המון שטויות עד שמתחילים לאכול. מי שסובלת מצרבות, מומלץ שתימנע ממזון מטוגן, שמן, מיונז ומזון כבד מדי. בהריון אנחנו קשובות יותר לגוף, וכדאי להיענות לו, לבחור את הדברים המיוחדים, שהכי מגרים אותך, כדי שתוכלי גם לאכול וליהנות אבל לא להתפוצץ".
6. מעבר לכך, לא מומלץ להעביר את החג בארוחות. "לא צריך ללכת גם לארוחת ערב חג, לארוחת בוקר חגיגית ולארוחת צהריים בחג עצמו. אפשר להיפגש עם המשפחה גם לא מסביב לשולחן, או להכין ארוחות קלילות ולא מסורתיות – מרקים, סלטים, אנטיפסטי וכל דבר שלא יכביד עלייך עוד יותר".
7. לא לשבת המון שעות. נכון שאת נסיכה הריונית שלא צריכה להגיש ובטח שלא לפנות, אבל חשוב שתקומי מדי פעם. "בדיוק כמו ההמלצה שלנו לנשים הרות בטיסות, כדי למנוע קרישי דם חלילה או לחץ מוגבר על כלי הדם שמובילים לרחם, מומלץ לנשים הרות לקום כמה פעמים במהלך הארוחה, לעשות סיבוב קצר ולחזור לשבת", מציע פרופ' קפלן.
8. מלאו כיסיי באגוזים? בדיוק. וגם בשקדים. "שקדים ואגוזים מלאים בחומצות שומן חיוניות", אומרת נטע. "בשקדים יש הרבה סידן, שמשמש לבניית עצמות התינוק ומומלץ לנשים הרות, ובאגוזי מלך יש אפילו אומגה 3, שחשובה להתפתחות מערכת העצבים והמוח של העובר במהלך ההריון". ואחרי כל זה, שיהיה הכי חג שמח.