כל הורה ותיק יאמר לכם: המפתח ללילה רגוע שלכם הוא לילה רגוע של התינוק, והמפתח ללילה של התינוק מתחיל בטקס שינה. מטרתו של טקס השינה היא להוריד את ההילוך בבית, להירגע ולקחת את התינוק בדרך המלך אל המיטה שלו ואל השינה המיוחלת. אבל מה זה בעצם טקס שינה?
כשאומרים "טקס שינה" מתכוונים לשלב ההשכבה של התינוק, וממליצים להתחיל אותו אחרי האמבטיה. זמן זה מהווה זמן איכות משמעותי לחיזוק הקשר שלו עם ההורים ותורם להתפתחות התינוק. טקס השינה יכלול ברוב הבתים מספר שלבים בסיסיים: אמבטיה בשלב ראשון, עיסוי התינוק בשלב השני, הלבשתו כמה שירי ערש קבועים, בקבוק אחרון – ולמיטה.
עם זאת, חשוב מאוד להפריד בין ההאכלה לבין ההירדמות, כיוון שתינוק שרגיל להירדם תוך כדי אכילה יצפה להירדם כך גם כאשר הוא מתעורר באמצע הלילה. לכן, המטרה שלכם היא ללמד את תינוקכם להירדם בכוחות עצמו, ללא עזרה של מגע, אוכל או תנועה. כאשר התינוק מונח במיטה שלו כשהוא מנומנם אבל לא ישן – הוא יכול לפתח בעצמו את היכולת להירדם באופן עצמאי. רק תינוק שיודע להירדם לבד יידע להרדים את עצמו מחדש כאשר יתעורר בלילה.
אז איך אפשר בכל זאת לגוון במקצת את השגרה של אמבטיה ולישון ומה ניתן לעשות בין זמן הבקבוק לשינה? קודם כל, חשוב להבין שטקס שינה חייב להיות מעוגן בשגרת היום הקבועה של המשפחה, כלומר, אין צורך לגוון אותו יותר מדי והוא צריך להישאר קבוע ומוכר. יחד עם זאת, אם מעניין אתכם להוסיף לו טאצ' אישי ומשפחתי, יש דברים קטנים שאתם יכולים לעשות.
למשל, יש משפחות בהן טקס השינה כולל פרידה נעימה מכל הפריטים בחדר: לילה טוב לכסא, לילה טוב למנורה, לילה טוב לדובי. אפשר גם לשלב בטקס את סגירת התריסים או הווילון באופן קבוע, מה שיסמן עבור התינוק את ההבדל בין הבוקר ללילה. יש הורים שאוהבים ללחוש לתינוק שלהם בצורה רגועה את סיכום אירועי היום: "היום קמנו, הלכנו לסבא וסבתא, אכלנו, היינו בדשא, ועכשיו אנחנו הולכים לישון". לפעמים, סיכום כזה הוא לא פחות משמעותי גם להורה שמבקש לסגור לעצמו את היום שהיה.
"אפשר להוסיף משחקי אצבעות רגועים ביחד עם ההורה, כמו למשל 'סבתא בישלה דייסה', שגם משלבים מגע בין אמא ואבא לתינוק", אומרת אלה גרשטיין, אחות מוסמכת ויועצת שינה. "אפשר לשחק קצת במשחקי אור וחושך - מכבים ומדליקים את האור כדי להרגיל את התינוק ולמנוע ממנו את הפחד מהחושך. אם מדובר בתינוק קטן, אפשר להכניסו למנשא מערסל בתחילת הטקס, כדי להעניק לו תחושת בטחון לקראת השינה ולהקל על ההרדמות. כמובן שאת ההרדמה עצמה יש לבצע כשהתינוק עדיין ער – ולא להרדים אותו על הידיים ולהניח אותו במיטה שלו כאשר הוא כבר ישן לחלוטין".
אל תרימו הפקה של הבימה, וותרו על המסכים
מצד שני, יש גם כמה דברים שגרשטיין ממליצה לא לעשות. "שימו לב שהטקס שלכם לא חזק מדי. הכרתי משפחות שהיו מעמידות הצגה שלמה, ההורים היו מופיעים בפני הילד, שרים המון שירים. גם כשזה קורה בזמן האמבטיה זה לא חיובי לדעתי – זה תורם רק לעוררות במקום להורדת האנרגיות בבית".
בנוסף, ממליצה גרשטיין להורים שלא לשלב צפייה במסכים בזמן ההשכבה של התינוק. "טקס שכולל סרטונים או משחקים בטלוויזיה, במחשב או בטלפון הנייד הוא מאוד לא מומלץ, גם כאשר הוא כולל תכנים 'חיוביים', כביכול, כמו שירי הפעלה או מאה שירים ראשונים". הסיבה היא שההשפעה המעוררת של המסך המרצד על המוח זהה גם כאשר מדובר בתוכן חינוכי, ולכן פשוט עדיף שלא לחשוף את הילדים למסכים לקראת שעת השינה.
ומה עוד לא לעשות? אל תירדמו בעצמכם ליד הילד. "יש הורים ששוכבים ליד התינוק ומנסים להראות לו שגם הם ישנים, כדי להעביר לו את המסר שהגיע הזמן לישון. אין קשר בין שנת הילד לשנת המבוגר בטקס השינה של התינוק".
>> אמאל'ה, אמבטיה: אמהות משתפות איך הן צלחו את הפעם הראשונה שלהן עם התינוק