אם קמתם הבוקר עייפים ועם תחושה שלא ישנתם מספיק - דעו לכם שאתם יכולים להאשים רק את עצמכם ואת האובססיה שלכם למכשירים שלכם. מחקר חדש, שפורסם בסוף השבוע על ידי כתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences, בדק את השפעת השימוש במכשירים בעלי מסכים מוארים לפני השינה ומצא - כצפוי - כי הם פוגעים באורכה ובאיכותה.
המחקר, שנערך על ידי בית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד בהובלת פרופסור צ'ארלס צייזלר, גייס 12 מתנדבים שישנו במשך 10 ימים במעבדת שינה. כל ערב הם התבקשו לקרוא במשך 4 שעות, עד "כיבוי האורות" ב-10 בדיוק. חציים קרא מתוך דפים מודפסים והחצי השני קרא מתוך סמארטפונים וטאבלטים, כאשר חציים קראו בספרים ב-5 הלילות הראשונים ובמכשירים ב-5 האחרונים וחציים התחילו בקריאה ממכשירים וסיימו בקריאה מספרים.
מניתוח דפוסי השינה של המתנדבים עלה כי לאלה שקראו ממסכים לקח 10 דקות יותר להירדם ושלב שנת החלום (REM) שלהם היה קצר בפרק זמן דומה. בנוסף, דגימות דם שנלקחו בתדירות קבועה הצביעו גם על רמה נמוכה ב-50% של הורמון השינה מלטונין בקרב אלו שקראו מתוך מסכים ודחייה משוערת של כשעה וחצי בשעון הביולוגי של הגוף בעקבות כך. כמו כן, כשנשאלו על איכות השינה ותחושתם בבוקר ניכר כי אלו שקראו ממסכים חשו בשינוי לרעה בדפוסי השינה.
בהסבר לתוצאות המחקר אמר פרופסור צייזלר כי קריאה ממסכים מוארים גורמת לכך שעיני המשתמש חשופות לתאורה ישירה, בעוד קריאה מנייר חושפת את העיניים רק להשתקפות של אור מנורות. הוא הדגיש כי חוסר שינה מוביל לבעיות בריאותיות רבות, כגון השמנה, סוכרת, מחלות לב ואף סרטן.
מחקרים קודמים שנערכו בעשורים האחרונים כבר הצביעו על כך שתאורה מלאכותית - ובמיוחד הטכנולוגיות עליהן מבוססים מסכי מכשירים חכמים כמו מחשבים, סמארטפונים וטאבלטים - פולטת אור רב בתדר כחול, אותו הגוף מזהה עם יום ולכן מעכב את ההכנה לשינה. במצב הטבעי, אור בין הערביים האדמדם גורם לגוף להתחיל להתכונן לשינה, אך ריבוי האור הכחול מהמסכים החשמליים מונע זאת. המחקר הנוכחי אמנם קטן מאוד בסטנדרטים מדעיים, אך הממצאים שלו בהחלט מצביעים על בעיה משמעותית באופן בו אנו חיים.