חיישן המפיק אנרגיה מזיעה (צילום: העמותה האמריקאית לכימיה)
הופכים זיעה לאנרגיה. החיישן שפותח בסאן-דייגו | צילום: העמותה האמריקאית לכימיה

החלום להשתחרר משקעים וכבלי חשמל אינו חדש לאנושות, אך טכנולוגיה חדשה שהוצגה השבוע על ידי קבוצת חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה שבעיר סאן-דייגו נראית כבעלת פוטנציאל ממשי לקירוב החזון למציאות, ולו באופן חלקי.

דוקטור ג'וזף וואנג, יו"ר מחלקת ננו-הנדסה באוניברסיטה, פיתח מדבקה דמוית קעקוע, המסוגלת להפיק חשמל מהזיעה שמפריש הגוף במהלך פעילות. בוועידת העמותה האמריקאית לכימיה בסאן-פרנסיסקו הוא הציג את הפיתוח, שמטרתו המקורית היא למדוד יעילות של אימון גופני.

המכשיר, שכאמור נדבק לעור ונראה דומה לקעקוע, מודד חומרת בשם חומצת חלב (לקטייט), הנמצא בזיעה שמפריש הגוף בזמן מאמץ. בעבר, נהוג היה לקחת מספורטאים או חולים פוטנציאליים דגימות דם במהלך אימון ולאחר מכן לנתח את ריכוז החומר בכל אחת מהדגימות, כדי לזהות את יעילות האימון ואת הסיכוי שהמתאמן סובל מבעיות לב או כליות.

 

הדרך בה מודד הקעקוע את ריכוז החומר היא שימוש באלקטרונים הנמצאים בו להפקת זרם חשמלי, שעוצמתו משמשת גם כמד לריכוז החומר בזיעה וגם גמקור האנרגיה לפעילות מכשיר המדידה. אך למעשה, ניתן להשתמש באנרגיה זו גם כדי להפעיל מכשירים לבישים אחרים - החל משעונים וכלה באביזרי מחשוב לביש כגון רצועות חכמות או המשקפיים של גוגל.

לצורך כך, חיברו המדענים למדבקה סוללה ביולוגית זעירה, המסוגלת לאגור את זרם החשמל המופק ממרכיב הזיעה. כרגע, הזרם הזה חלק מאוד, ועוצמתו היא כמחצית בלבד מהדרוש לפעולתו של שעון פשוט. אך בהמשך הם מקווים ליצור גרסא שתספק מספיק אנרגיה למכשירים השונים שאנו מוקפים בהם.