מחקר שנתי גדול של קרן השינה הלאומית בארה"ב קובע כי בעלי הסמארטפונים ישנים פחות טוב בלילה, כשמחצית מהנשאלים הודו כי רק 50% מהלילות שלהם מוגדרים כ"שינה טובה ומספקת".
"כל יום מגיעים אלינו אנשים לקליניקה שלא מוכנים לכבות את המכשירים ולנתק את עצמם", אומרת ד"ר דליה שכטר, מנהלת מעבדת השינה בבית החולים שיבא תל השומר. "בחלק מהמקרים כאשר אנו מבצעים בדיקת שינה הכוללת צילום וידאו, רואים בבירור כי המטופלים משאירים את הסמארטפון דולק וכאשר הוא רוטט ומצלצל באמצע הבדיקה, הם קמים לענות".
האם יש הוכחות מדעיות שהקרינה שנפלטת מהסלולרי משפיעה על השינה?
על השאלה האם קיימות הוכחות מדעיות המקשרות את הקרינה של הטלפון הסלולרי להשפעות על השינה, עונה ד"ר שכטר בשלילה. "למיטב ידיעתי, אין מחקרים המקשרים בין הקרינה של המכשיר או השדות המגנטיים לשינה", היא אומרת. יחד עם זאת, קיימות השפעות התנהגותיות המשפיעות על טיב השינה. "אנחנו נתקלים בהרבה אנשים שלא מוכנים לכבות את המכשיר הסלולרי. הם אפילו הולכים לישון עם טלפון פתוח בבית ליד המיטה. כל הגירויים החיצוניים האלה פוגעים באיכות השינה".
ומה עושים? התשובה של ד"ר שכטר ברורה: "ההמלצות החד משמעיות מבחינת היגיינה של שינה והרגלים טובים הן להוריד את הגירויים באופן הדרגתי ולהתנתק לאט לאט עד למצב שינה. בלי טלוויזיה, בלי טלפון, בלי טלוויזיה ובלי טאבלטים במיטה".
טכנולוגיה במיטה, האם מדובר בתופעה נפוצה מאוד?
"תסתכל סביבך. אנשים מחוברים ללא הפסקה. הסמארטפון זמין 24 שעות ביממה. אתה מכיר מישהו שמכבה מכשיר היום?", אומרת שכטר. "ההתנהגויות היום לא ידידותיות לשינה. עם הזמן הסמארטפון יכול גם לגרום לנדודי שינה".
מנתונים של מחקר שערכת חברת סאנופי, יצרנית אמביאן CR, כדור השינה נמכר ביותר בארה"ב שנכנס גם לשימוש בישראל, עולה כי 43% מהנשאלים ציינו כי הם צופים בטלוויזיה בזמן שהם מנסים להירדם ומומחים מעריכים כי נדודי שינה היא תופעה המקיפה כ-30% מהאוכלוסייה הבוגרת בארה"ב.
הפתעה: הסלולרי בכלל יכול לעזור לכם לישון
למרות שאין הוכחות מדעיות ליעילות התוכנות לסלולר שעוזרות להירדם, מדובר במגוון רחב מאוד הקיים בחנויות של גוגל ואפל. החל מכאלה לאייפון כמו Deep Sleep with Andrew Johnson או Relax and Sleep לאנדרואיד, המשמיעות צלילים בתדרים שונים במטרה להכניס את המשתמש לשינה עמוקה בקלות. ועד לסוג נוסף של תוכנות המתיימר להעיר את המשתמש בדיוק בזמן כאשר הגוף נמצא במחזור שינה קל. בצורה כזו היקיצה הופכת להיות קלה יותר והמתשמש קם כאשר הוא מלא אנרגיות.
דוגמאות לתוכנות כאלו הן Sleep as Android למכשירי אנדרואיד או Naturespace: Relax Meditate Escape Sleep לאייפון. לשאלה האם מדובר בהשקעה טובה אומרת ד"ר שכטר כי היא לא מכירה מחקרים רפואיים שמוכיחים את יעילות התוכנות האלה או למעשה כל דרך טיפול אחרת בתדרים שקשורה לנדודי שינה.
אז מה בכל זאת צריך לעשות כדי להצליח להירדם ולקום רעננים?
מסתבר שהתשובה היא הרבה יותר פשוטה ממה שנהוג לחשוב (פשוטה, אך מאוד קשה ליישום): "ההמלצה שלי היא לכבות את כל המכשירים האלקטרוניים, להיכנס למצב רגיעה וללכת לישון. כדי לקום רעננים בבוקר צריך לישון 7-8 שעות בלילה", מסכמת ד"ר שכטר.