לאחר מספר שעות של הפוגה בהפגנות, בחסות הגשם שירד הבוקר בטורקיה, אלפי מפגינים זרמו בשעות הערב לכיכר טקסים שבאיסטנבול והמשיכו בהפגנות נגד ממשלתו של רג'פ טאיפ ארדואן. ראש הממשלה מצידו עונה היום למפגינים ואומר כי בדובר בפרובוקציה "בניסיון לאיים על הממשל והדמקורטיה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בניגוד למהומות של שלושת הימים האחרונים, נראה כי המפגינים החליטו לנקוט הערב בדרך של מחאה שקטה, ובתמונות שעברו בשידור ישיר לכל העולם, לא נראה אף לא שוטר אחד.
בשיחה עם תומכיו התייחס היום ראש הממשלה הטורקי ארדואן להפגנות נגדו ואמר כי מדובר בפרובוקציות. "למרבה הצער, אנחנו עדים באחרונה למתקפות ואירועים לא נחוצים", קבע. "אנחנו שוב רואים ניסיון ליצור מראות כאוטים כדי לאיים על הממשל, ולסלול את הדרך להתערבות שנוגדת את הדמוקרטיה".
ארדואן המשיך ותקף את המפגינים: "הם שוברים חלונות בחנויות - זו דמוקרטיה? הם אומרים שאני דיקטטור. אין לי מה לומר להם אם זה מה שהם אומרים על אדם שהקדיש את עצמו למען המדינה. זה אדם שאותו מכנים דיקטטור?"
אבנים בבית רה"מ
בתקריות שנרשמו מוקדם יותר היום, מלבד שני עימותים באיסטנבול ובאנקרה, לא נרשמו אירועים אלימים: בבירה הטורקית ירתה המשטרה רימוני גז כדי לבלום קבוצה של בני נוער שזרקו אבנים בשכונת טונאלי, סמוך לביתו של ראש הממשלה ארדואן. באיסטנבול הושלכו אבנים לעבר בנייני ממשל, בלי לגרום לנזק של ממש.
המחאה נגד ראש ממשלת טורקיה ארדואן החלה ביום שישי בהפגנה קטנה נגד עקירת עצים בפארק באיסטנבול, והפכה בתוך שעות להפגנת ענק נגד מדיניות הממשלה. בית המשפט אמנם הורה לעכב את ההחלטה על עקירת העצים, אך ההחלטה באה מאוחר מדי - הזעם נגד השלטון המוסלמי התפרץ.
הבוקר דיווח ארגון אמנסטי אינטרנשיונל כי שני מפגינים נהרגו בהפגנות האלימות . משרד הפנים הטורקי הודיע אתמול בערב כי יחקור את האלימות המשטרתית ואת השימוש בגז מדמיע, וכי במידת הצורך "יינקטו צעדים נגד אנשי משטרה שהשתמשו בכוח לא מידתי".
"תגובה טבעית לאחר שנים של דיכוי הדמוקרטיה"
אחת מהמפגינים הרבים היא דאמלה מאשיפראסטה, סטודנטית בת 24 המתגוררת באנקרה, שסיפרה בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט על חסימת האינטרנט על ידי הממשלה, אלימות קשה כנגד המפגינים ומציאות עגומה עבור צעירים חילוניים בטורקיה של 2013. "העניינים רק מידרדרים", אמרה. "אלפי אנשים נלחמים במשך שלושה ימים עם המשטרה. ישנם הרבה הרוגים שהתקשורת הממסדית אינה מדווחת עליהם. באופן כללי התקשורת בטורקיה מושתקת לחלוטין על ידי הממשלה. כרגע יש לנו רק את הרשתות החברתיות שבאמצעותן אנחנו מתקשרים".
המפגינה הצעירה הוסיפה וסיפרה על שיבושים חריפים ברשת הטלפון והאינטרנט שככל הנראה מבוצעים על ידי הממשלה הטורקית: "הממשלה משתמשת בחסמים לרשת הטלפון כך שאיננו מצליחים לתקשר", אמרה. "הם אפילו חסמו את האינטרנט ובשלב זה אנחנו משתמשים בשרתים חלופיים על מנת לגלוש. על התקשורת הבינלאומית לסקר את מה שקורה כאן". לטענתה, הממשלה אף שיבשה את אספקת החשמל במספר שכונות על מנת להקל על מבצעי המעצרים.
"אני לא מאמינה שמטרת המחאה היא לפתור בעיה מסוימת בטורקיה", מבהירה המפגינה. "מדובר בהבעת רגשותיהם של תושבי טורקיה שמאסו בשלטונו הדיקטטורי של ארדואן. אין לנו דרך דמוקרטית להתנגד לכוח המופרז בו משתמשת המשטרה נגדנו. כרגע אנחנו נלחמים על הדמוקרטיה הטורקית ונאבקים להשיב אותה בחזרה".
הפגנות אלימות בטורקיה - הסיקור המלא:
מפגינה טורקית: מאסנו בשלטון הדיקטטורי של ארדואן"
האם זהו תורו של "האביב הטורקי"?
העימותים נמשכים: מפגינים יידו אבנים לעבר משרדו של ארדואן
נשיא טורקיה: "ההפגנות הגיעו לרמה מדאיגה"
מהומות בטורקיה: עשרות נפצעו