המחאות האלימות בטורקיה והדיווחים על הרוגים ראשונים מקרב המפגינים ועל יותר ממאה פצועים בעימותים עם כוחות הביטחון, מעלים שאלות לגבי היכולת לערער את יציבות השלטון של ארדואן. האם זהו תחילתו של "האביב הטורקי", או שמדובר רק בפריקת זעם אנרכיסטית שתיעלם בימים הקרובים. ד"ר אפרת אביב מהמחלקה למזרח-תיכון באוניברסיטת בר אילן מנסה לענות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מדוע פרצה המחאה דווקא עכשיו?
"זו שאלה מורכבת שהתשובה עליה עוד יותר מורכבת. יש סיבות נקודתיות, אך יש כאלה שהן ארוכות טווח. בין הגורמים האלו ניתן למנות את הדיכוי שמפעיל ראש הממשלה הטורקי - רג'יפ טאיפ ארדואן. זו איננה מלחמת תרבות של חילונים מול הציבור המוסלמי-דתי במדינה ולראיה - בין המפגינים ישנם מצביעי מפלגת AKP החילונית וגם אזרחים דתיים.
כשבודקים את השלטים והקריאות, רואים שהם לא מדברים על איסלאם, אלא על דיקטטורה, פשיזם, שלטון אוטוקרטי, ועל כך שזה נמשך כבר כמעט כעשור. המפגינים אף מחו על השתקת כלי תקשורת, מאסר עיתונאים ודיכוי של כל סוגי החופש בטורקיה.
ישנן סיבות נוספות לפרוץ המהומות?
"ישנם גורמים קצרי טווח שפשוט הלהיטו את הציבור. בין הגורמים הללו ניתן למנות את האיסורים על מכירת אלכוהול. גם דבריו של ארדואן בוועידת המפלגה האחרונה שבה כינה את השליט הטורקי אתא טורק "שיכור", תרמו למצב המתוח. בנוסף, יש שיאמרו כי האלימות המשטרתית הביאה אף היא להתלהטות הרוחות כמו זו שדווחה באירועי חג הפועלים במדינה".
"אגב, גם במקרה הזה ישנן טענות רבות נגד המשטרה שהעבירה למעשה את המפגינים על דעתם. ובכלל, כשארדואן אמר שהוא מחליט והכל בידיים שלו - זה הפך לקו אדום בעיני המפגינים, זוהי דיקטטורה בלתי נסבלת".
האם יש סיכוי שהמהומות יביאו לזעזוע או להחלפת השלטון?
"קשה לדעת. ארדואן מנסה לפתור את הבעיה באופן נקודתי והוא צפוי לנאום היום אחר הצהריים. אני לא סבורה שזהו אביב העמים וגם לא הקיץ הטורקי זאת מאחר ומדינות ערב שונות מאוד מטורקיה. מה שברור הוא שבטווח הארוך, האירועים האלה לא ישכחו. ארדואן יאלץ לקחת אותם בחשבון ויצטרך לשנות את כל הטרמינולוגיה שלו ולהתחשב במגזרים אחרים. בנוסף, קיימת אפשרות שבעקבות האירועים הללו יחליטו בטורקיה להקדים את הבחירות לראשות הממשלה - שבמקור נקבעו לשנת 2014.
האם ניתן לראות באירועים בטורקיה השראה של האביב הערבי?
"אין לי ספק שההשראה הזו קיימת, כפי שהייתה קיימת גם בישראל - מחאה נגד דיכוי ולמען זכויות האדם. הטורקים הם עם מאוד אכפתי ובכל יום יש הפגנות המוניות בכיכר טקסים למטרות שונות ומשונות. טורקיה היא בעלת עבר דמוקרטי ומשמעות ההפגנה הינה שונה מכפי שהיא מוכרת בעולם הערבי. מאחר ואלו הנסיבות - ייתכן שההשראה היא דווקא מהמערב, ולא מהמזרח התיכון".
הפגנות אלימות בטורקיה - הסיקור המלא:
העימותים נמשכים: מפגינים יידו אבנים לעבר משרדו של ארדואן
נשיא טורקיה: "ההפגנות הגיעו לרמה מדאיגה"
מהומות בטורקיה: עשרות נפצעו