הפרלמנט באוקראינה הכריז אמש (שני) על החלת משטר צבאי למשך 30 ימים בעקבות התקרית הימית עם רוסיה בים השחור. הצעד הוכרז באזורים הנחשבים לחשופים ביותר למתקפה מצד רוסיה, זאת לאחר שכוחות רוסים השתלטו שלשום על שלוש ספינות של חיל הים האוקראיני והחרימו אותן יחד עם 24 אנשי הצוות שהיו על סיפונם.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
נשיא אוקראינה פטרו פורושנקו אמר שהמשטר הצבאי נחוץ על מנת לחזק את מערך ההגנה של ארצו והזהיר מפני איום "רציני ביותר" של פלישה קרקעית רוסית. הפרלמנט בקייב אישר את ההוראה להחיל משטר צבאי לאחר שפורושנקו הבטיח שהצעד לא ינוצל לטובת דיכוי זכויות הפרט ולא יביא לדחיית הבחירות הכלליות בשנה הבאה.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר שהוא לא מרוצה מהמשבר בין שתי המדינות וציין שהוא פועל עם מנהיגים אירופים בנושא. מזכיר המדינה מייק פומפאו כינה את הפעולה הרוסית "הסלמה מסוכנת והפרה של החוק הבינלאומי" וקרא לשני הצדדים לגלות איפוק.
"ארה"ב מגנה את הצעד הזה של תוקפנות רוסית", אמר פומפאו בהודעה רשמית. "אנחנו קוראים לרוסיה להשיב לאוקראינה את כלי השיט ואת אנשי הצוות שנעצרו ולכבד את הריבונות האוקראינית ואת השלמות הטריטוריאלית שלה". בהודעת משרד החוץ האמריקני נכתב כי פומפאו שוחח טלפונית עם פורושנקו והדגיש את המחויבות של ארה"ב לשמור על הריבונות האוקראינית.
בעוד היחסים עם רוסיה נותרו עוינים מאז הסיפוח החד-צדדי הרוסי של חצי האי קרים מידי אוקראינה ב-2014, המשבר הנוכחי מאיים לגרור את שתי המדינות לעימות כולל. "רוסיה מנהלת נגדנו מלחמה רב-תחומית זו השנה החמישית, אבל המתקפה על ספינות הצבא שלנו הביאו אותה לשלב חדש של תוקפנות", אמר פורושנקו.
בשיחת טלפון עם נשיא אוקראינה, המזכיר הכללי של ברית נאט"ו ינס סטולטנברג הציע שהארגון יעניק "את מירב התמיכה לשלמות הטריטוריאלית והריבונית של אוקראינה". את הדברים אמר סטולטנברג על אף העובדה שאוקראינה אינה חברה בברית אך שואפת להצטרף לשורותיה.