המתיחות בים השחור גולשת גם למערכת הבין-לאומית: לאחר שצבא רוסיה אישר שעצר אמש (ראשון) 23 חיילים אוקראיניים והשתלט על שלוש ספינות של הצי האוקראיני בתקרית החריגה ביותר בין המדינות השכנות מאז סיפוח חצי-האי קרים, המערב מצופף שורות - ומגנה את רוסיה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
קנצרלית גרמניה אנגלה מרקל הפצירה היום (שני) בקרמלין לשחרר לאלתר את כל החיילים העצורים. גם שגרירת ארה"ב היוצאת באו"ם, ניקי היילי, גינתה את רוסיה - אך בטון לוחמני הרבה יותר: בתגובה הראשונה לתקרית מצד ההנהגה האמריקנית, אמרה היילי שהירי שרוסיה ביצעה לעבר הספינות האוקריאניות ותפיסתן מהווה "הסלמה פזיזה נוספת של רוסיה".
בתוך כך, וושינגטון הזהירה היום את מוסקבה מפני נקיטת מהלכים באזור שיסתרו את המשפט הבין-לאומי וערכיו. נשיא אוקראינה פטרו פורושנקו הודיע אמש שידרוש להכריז על הנהגת ממשל צבאי במדינה כהכנה לאפשרות שתפרוץ מלחמה, ונראה שהמתיחות האזורית ביממה האחרונה לא תפוג, לפחות עד שישוחררו כל החיילים האוקראיניים שנעצרו.
מוקדם יותר אתמול, עוד לפני התקרית, הציבה רוסיה ספינת משא עצומה מתחת לגשר המחבר את חצי האי קרים עם דרום רוסיה, זאת כדי לחסום את תנועתן של ספינות אוקראיניות. שתי המדינות מייד האשימו זו את זו בהפרה של החוק הבין-לאומי, ובתוך זמן קצר האירוע התדרדר.
הרוסים פתחו באש על שלושה כלי שיט של הצי האוקראיני והשתלט עליהם. "המטרה שלהם ברורה - ליצור מצב של סכסוך באזור", תקף שירות הביטחון הפדרלי הרוסי (FSB) בהצהרה שפרסם זמן קצר לאחר התקרית.
הצי של אוקראינה מנגד הבהיר כי לא מדובר במעשה של תוקפנות, וזאת משום שהוא עדכן את רוסיה מבעוד מועד לפני הגעת כלי השייט. הסירה שנפגעה העבירה ככל הנראה אמצעי לחימה. בהודעה שפרסם הצי האוקראיני נכתב ששני אנשי צוות נפגעו, אך חומרת הפציעות שלהם לא נמסרה.
התקרית התרחשה בים אזוב, אזור שמאופיין במתיחות גבוהה במיוחד בין המדינות. מוסקבה בנתה גשר המשתרע על מיצר קרץ', שנמצא בין חצי האי קרים לדרום רוסיה, והוא מאפשר לה לווסת את התנועה באזור הרגיש, שבמידה רבה מקשר בין הים השחור לים אזוב. ב-2003 נחתמה בין המדינות אמנה שקבעה כי מדובר במים טריטוריאליים משותפים - אך מאז 2015 רוסיה פועלת לנכס לעצמה שליטה כמעט בלעדית באזור רגיש זה.