בעוד שהמשטר הסורי ממשיך להכחיש את הדיווחים שלפיהם צבא אסד השתמש בנשק כימי נגד מתנגדי המשטר, מומחים ישראלים לנשק בלתי-קונבציונלי טוענים כי התמונות מהשטח מעלות אפשרות ממשית של מתקפה כימית. המורדים בסוריה דיווחו כי לפחות 200 בני אדם נהרגו הלילה (ד') כשטילים בעלי ראש נפץ כימי נורו לעבר שלושה פרברים מדרום לדמשק. במקביל, המורדים במדינה מדווחים על מעל 1,300 הרוגים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ד"ר דני שוהם, מומחה לנשק כימי וביולוגי במרכז בגין סאדאת באוניברסיטת בר אילן, סיפר לחדשות 2 באינטרנט כי מניסיונו, התמונות מסוריה אכן עשויות להצביע על שימוש בנשק כימי. "אלה תמונות נדירות", אמר. "עצם זה שרואים גופות שלמות, שיש מצב של פגיעה אבל לא פיזית - צריך וניתן בהחלט להניח שזאת תוצאה של חומרים רעילים ונשק כימי".
"לא ניתן לזהות באיזה חומרים מדובר", הוסיף ד"ר שוהם, "ולכן זה לא וודאי במאה אחוז - אבל זה קרוב לוודאי. "הייתי אומר שהתמונות לא מבוימות, היו שם כמה תמונות של אנשים מפרפרים, אני לא נוטה לראות את זה כמשהו מבוים". בתמונות שעלו לרשת נראים תושבים סורים כשהם משתעלים, מכסים את פיהם ולעתים אף מכוסים באפר. "התמונות שמראות אנשים סובלים מקשיי נשימה חריפים מאוד, מתאימות לשימוש בנשק כימי, אבל מלבד זה לא נתקלתי בעוד אפיונים קליניים של שימוש בגזים רעילים".
"אם פקחי האו"ם יקבלו גישה מלאה לגופות או אפילו לשטח שממנו יוכלו לקחת דגימת עפר, ניתן יהיה לדעת בוודאות מהם החומרים שבגללם הם מתו, אם כי אז גם אם יזוהו חומרים כימיים, הממשל הסורי יגיד שהמורדים הפעילו אותו ולא המשטר", הוסיף שוהם.
לדברי ד"ר שוהם הצטרף גם ד"ר חיליק סופר, מומחה להתגוננות אזרחית ולשעבר ראש מחלקת התגוננות אוכלוסייה בפיקוד העורף. "במידה ואכן נעשה שימוש בחומרים כימיים", אמר, "ככל הנראה מדובר בחומרים נדיפים כמו גז סארין. למרות שהתסמינים הנראים בתמונות מתאימים לשימוש בחומרים כימיים, קשה להתעלם מהעובדה שאין תמונות מזירת האירוע אלא של נפגעים שפונו למקום אחר".
"הצפייה בסרטונים מעלה חשד רב לשימוש בנשק כימי, בעיקר לאור כמות הנפגעים הגדולה ולאור זה שאין שום סימן לפגיעה חיצונית", מסכים אלוף משנה (במילואים) אריאל בר, לשעבר מפקד רפואה בפיקוד העורף. לדבריו, העובדה שגורמי הרפואה הסורים אינם משתמשים באמצעי הגנה עשויה לנבוע מחוסר ידע. "אין ספק שהם מסתכנים. הסיכוי שאדם שמטהר נפגעים קשים ממרחק כזה לא ייפגע - נמוך מאוד".
"סארין הוא גז 'פופולרי' כחומר לחימה כימי, כי הוא קטלני, שקוף, נטול ריח וקל מאוד לפיזור", הוסיף אל"מ בר. "טיפת סארין בגודל של ראש סיכה היא מנה ממיתה. כל מי שנמצא בקרבת מקום לפיזור סארין יכול למות מיד. נפגעים קשים עלולים לגסוס במשך דקות ארוכות". בר הזהיר עוד כי קל מאוד להעלים את השימוש בגז הסארין, מכיוון שהוא מתנדף במהירות ולא נוטה להשאיר אחריו סימנים.
במקביל קורא הערב משרד החוץ הרוסי לחקירה הוגנת ומקצועית של הדיווחים לפיהם צבא סוריה השתמש בנשק כימי במתקפה שערך מזרחית לדמשק. דובר משרד החוץ האשים את האופוזיציה בסוריה בכך שהדיווחים על המתקפה הכימית הם פרי פרובוקציה מתוכננת.
"הנסיבות אינן יכולות אלא להצביע על כך שפעם נוספת אנו מתמודדים עם פרובוקציה שתוכננה מראש", אמר הדובר. "הטענה הזאת נתמכת על ידי העובדה כי המעשה הנפשע בוצע סמוך לדמשק באותו הזמן שבו משלחת של האו"ם הצליחה להתחיל את עבודתה בחקירת הטענות על שימוש אפשרי בנשק כימי".
ממשל אסד: "אין שמץ של אמת בדיווחים"
סרטונים רבים וקשים לצפייה של הרוגים, פצועים, וגופות עטויות סדינים מופצים ברשת. בסרטונים נראים ילדים רבים, פצועים שכובים על הרצפה. לטענת המתנגדים למשטר אסד, צבא הנשיא בשאר אל אסד שיגר מתקפת גז עצבים. על פי הטענה, הפגזים עם הגז הכימי האסור פגעו בשלוש שכונות: עין תמרה, זמאלקה וג'ובאר - כולן במזרח הבירה דמשק.
האחות בבית החולים "דומה" סיפרה לסוכנות רויטרס שמספר ההרוגים מגיע ל-213, וטענה שרבים מהנפגעים הם נשים וילדים. "הנפגעים הגיעו עם אישונים מורחבים, גופם קר מאוד, קצף יצא מפיהם - כל הרופאים טענו שזו התקפת גז עצבים".
גורמים צבאיים בממשל אסד הכחישו הדיווחים שלפיהם התבצעה תקיפה בנשק כימי בפרברי דמשק. הגורמים שצוטטו בטלוויזיה הממלכתית בסוריה, טענו כי הדיווחים שקריים וכי אין ברשות צבא אסד נשק כימי. יחד עם זאת אישרו אנשי צבאו של בשאר אסד כי במהלך הבוקר התרחשו קרבות קשים סביב דמשק. "אין כל שמץ אמת בדיווחים שהופצו על ידי אנשי האופוזיציה וכי הם נועדו להסיט את תשומת ליבם של פקחי האו"ם שנשלחו לסוריה כדי לבחון את סוגיית השימוש בנשק כימי", אמרו הגורמים.
רק לפני כשלושה שבועות דיווחו סוריה והאומות המאוחדות כי הן הגיעו להסכמה בנוגע לחקירת השימוש בנשק כימי במהלך מלחמת האזרחים במדינה - וזה על פי הדיווח הרקע לתקרית הקשה. ההסכמה הושגה לאחר ששתי משלחות של האו"ם הגיעו לדמשק וערכו שיחות עם שר החוץ הסורי וואליד אל-מועלם ועם סגן ראש הממשלה. "הדיונים היו מקיפים ומועילים והובילו להסכמה בנוגע לאופן שבו עלינו להתקדם", נמסר בהצהרה מטעם האו"ם, מבלי לפרט. התקרית העיקרית שאמורה להיחקר היא שימוש בנשק כימי במהלך הלחימה בעיירה חאן אל-עסאל שבצפון המדינה ב-19 במרס.
מתקפה כימית בפרברי דמשק - הסיקור המלא:
המורדים: נטלנו דגימות קרקע מאתר ההפגזה הכימית סמוך לדמשק
אובמה: "הדיווחים מסוריה מצביעים על אירוע גדול"
רוסיה: לחקור התקיפה הכימית בדמשק
הילדה הסורית שהפכה לסמל זועקת: "הצילו אותי, אני חיה!"
מועצת הביטחון בדיון חירום: "לבדוק אם נעשה שימוש בנשק כימי"
עדויות הזוועה מסוריה: "משפחות שלמות שרועות על הרצפה"
מומחים ישראלים: "התיעוד מצביע על תקיפה כימית"