תנומה קצרה במהלך היום עשויה לסייע בשמירה על בריאות המוח ככל שאנו מתבגרים – כך קובע מחקר חדש שפורסם היום (רביעי) ב-CNN. עם זאת, מחקר קודם הראה כי עודף שינה יכול גם להזיק. החוקרים מאוניברסיטת קולג' לונדון (UCL) ומאוניברסיטת הרפובליקה של אורוגוואי, מצאו כי נמנום קשור לנפח גדול יותר של המוח, שקשור לסיכון נמוך יותר לדמנציה ומחלות אחרות.
עוד במדע וסביבה - סיקור N12
- הצרצרים הקניבלים שגורמים לכאוס בנבדה: "כמעט כמו מגיפה תנ"כית"
- "שימוש בכיריים גז עלול לסרטן יותר מעישון פסיבי"
- מחקר חדש חושף: כלבים הופכים לתוקפניים יותר בקיץ
בממוצע, ההבדל בנפח המוח בין אנשים שישנים בצהריים לאלו שלא - שווה ערך ל-2.5 עד 6.5 שנים של הזדקנות. "הממצאים שלנו מצביעים על כך שעבור אנשים מסוימים, שנת צהריים קצרה עשויה להיות חלק מהפאזל שיכול לעזור לשמר את בריאות המוח ככל שאנו מתבגרים", אמרה החוקרת הבכירה ויקטוריה גארפילד, עמיתת מחקר בכירה ב-UCL.
למרות שהמחקר "בוצע היטב", המגבלות שלו כוללות את העובדה שהנבדקים דיווחו בעצמם על שנת הצהריים שלהם בעצמם. טארה ספירס-ג'ונס, נשיאת האגודה הבריטית למדעי המוח וסגנית מנהלת המרכז למדעי המוח באוניברסיטת אדינבורו, שלא היתה מעורבת במחקר, הבהירה כי התוצאות מראות "עלייה קטנה אך משמעותית בנפח המוח אצל אנשים שיש להם חתימה גנטית לשנת יום".
"גם עם המגבלות הללו, המחקר הזה מעניין כי הוא מוסיף לנתונים המצביעים על כך ששינה חשובה לבריאות המוח", הוסיפה ספירס-ג'ונס. מחברת המחקר הראשית ולנטינה פז, חוקרת מאוניברסיטת הרפובליקה של אורוגוואי ו-UCL, אמרה כי היא מסכימה ש"למחקר יש כמה מגבלות", אבל היא הבהירה כי החוקרים "בטוחים בשיטה שבה נעשה שימוש במחקר".
במחקר, שפורסם בכתב העת Sleep Health, השתמשו בטכניקה שנקראת "אקראיות מנדלית" כדי לנתח דגימות DNA וסריקות מוח מכ-35 אלף אנשים בגילאי 40 עד 69. מדובר בגישה סטטיסטית המשתמשת בגנטיקה כדי לספק מידע על הקשר בין חשיפה לתוצאה.
חוקרים בדקו קטעים של קוד גנטי הקשורים לסבירות של אנשים לישון בצהריים באופן קבוע, ולאחר מכן השוו את בריאות המוח ואת תוצאות הקוגניציה בין אלה עם גנים של תנומה לאלה שאין להם. "על ידי התבוננות בגנים שנקבעו בלידה, 'אקראיות מנדלית' נמנעת מגורמים מבלבלים המתרחשים במהלך החיים, שעשויים להשפיע על הקשר בין תנומה לתוצאות הבריאות", הבהירו במחקר.