לא להפריע למדוזות לישון: הן אורגניזם חסר מוח וחסר חוט שדרה אבל עדיין חולקות איתנו, בני האדם, צורך משמעותי מאוד: שינה. אמנם היונקים, התולעים וזבובי הפירות ישנים גם הם, אבל המדוזה היא החיה הקדומה ביותר שזקוקה לשינה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

המדוזות כאן כבר 600 מיליון שנים, יותר מכל חיה אחרת (דינוזאורים הופיעו לפני כ -230 מיליון שנה, בני האדם הופיעו לפני כ-300 אלף שנה). היותה של המדוזה החיה הקדומה ביותר שקיימת וגם זקוקה לשינה, מעלה שאלות על מקור השינה ומטרתה. הדבר מסקרן במיוחד לאור העובדה שלמדוזות אין מוח, עמוד שדרה או אפילו מערכת עצבים מרכזית.

חוקרים מהמכון הטכנולוגי של קליפורניה שהחליטו לחקור את תופעת השינה בקרב מדוזות הניחו מדוזות קסיופיאה (הידיעות כ"מדוזות הפוכות") באקווריום ועקבו אחריהן במשך שש יממות. הם תיעדו כמה פעמים המדוזות "פעמו" בשעות הלילה וגילו שזה קרה 39 פעמים בדקה - זאת לעומת היום, אז היו פעילות יותר ופעמו 58 פעמים בדקה.

צפו: פגשנו את המדוזות הראשונות (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות



המחקר העלה שהקסיופאות מעדיפות לנוח בלילה על פני השטח וביום לרדת לקרקעית. נמצא שבלילה, זמן התגובה שלהן היה איטי יותר. כאשר המדענים מנעו את השינה מהמדוזות - הן "נפלו" למצב של שקט במהלך היום, בשעות שבהן בד"כ הן פעילות.  

המסקנה של החוקרים הייתה שגם למדוזה ישנם מצבים התנהגותיים גנטיים של שינה - ממש כמו יונקים וציפורי,ם מה שמעיד על הקשר בין שינה למערכת העצבים. לאחר שערכו את המחקר בקרב מדוזות, הם טוענים שגם אורגניזמים אחרים זקוקים לשינה כמו צמחים, חיידקים ופטריות שונות - מה שעשוי להתגלות במחקרים הבאים שיערכו.