ל-36% מהציבור בישראל אין פנסיה - כך חושפים הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו היום (ד') מתוך הסקר החברתי 2012 בנושא הסדרי פנסיה. המשמעות: לכל אדם שלישי בישראל אין תכנית פנסיה לטווח הארוך.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
השאלה היומית: מה יקרה לפנסיה שלנו?
על פי הנתונים, ל-64% מהאוכלוסייה בגיל 20 ומעלה יש הסדרי פנסיה (69% מהגברים ו-60% מהנשים). עוד מתברר כי בקרב הצעירים התמונה מדאיגה יותר: למועסקים בני 24-20 שיעור נמוך יחסית של הסדרי פנסיה (56%). בגילאים 29-25 עולה השיעור ל-77%, ובגיל 64-30 שיעור בעלי הסדר פנסיה הוא 88%-85%. על פי הצפוי, שיעור אלה שיש להם הסדרי פנסיה בקרב מועסקים (82%) גבוה באופן ניכר מהשיעור בקרב אלה שאינם מועסקים (28%).
בקרב בעלי הסדר פנסיה, ל-61% יש הסדר פנסיה אחד, ל- 23% שני הסדרים, ול-10% שלושה הסדרים או יותר. ההסדר השכיח הוא קרן פנסיה, אשר מאפיינת 59% מבעלי הסדרי הפנסיה. ל-31% מבעלי הסדר פנסיה יש קופת גמל, ל-26% ביטוח מנהלים, ל-13% יש פנסיה תקציבית ול-10% יש ביטוח חיים עם מרכיב של חיסכון.
שליש מהציבור לא יודע שאפשר לעבור להסדר פנסיה אחר
והאם אנחנו מרוצים מתכניות הפנסיה שלנו? 48% מבעלי הסדרי הפנסיה מרוצים מההסדר, ו- 28% אינם מרוצים. 24% לא ידעו להעריך את שביעות רצונם. נתון מדאיג הוא ששליש (33%) מבעלי הסדרי הפנסיה שאינם גמלאי, כלל אינם מודעים לאפשרות לעבור מהסדר פנסיה אחד לאחר.
מבין בעלי הסדרי הפנסיה שאינם גמלאים, 12% מעידים כי הם יודעים במדוייק איזה סכום יעמוד לרשותם ובאילו תנאים כאשר יפרשו, 26% יודעים בערך, באופן חלקי. 62% אינם יודעים בכלל איזה סכום יעמוד לרשותם ובאילו תנאים.
בעלי תואר? יותר סיכוי שיש לכם פנסיה
נתונים נוספים שמפרסמים בלמ"ס מתייחסים לרמת ההשכלה. ל-73% מהמועסקים חסרי תעודה בגרות יש הסדרי פנסיה, בהשוואה ל-79% מהמועסקים בעלי תעודת בגרות או תעודה על תיכונית, ול- 92% מהמועסקים בעלי תעודה אקדמית יש הסדר פנסיה. הפער בין קבוצות ההשכלה נמצא בכל קבוצות הגיל שנבחנו, והמגמה קשורה גם במקצועות השונים המאפיינים את רמות ההשכלה השונות.
הסקר החברתי לשנת 2012 עסק בהרחבה בנושא פנסיה וחיסכון לקראת פרישה, וכלל מידע לגבי אפיקי חיסכון והסדרים שונים, רמת הידע ומידת ההתמצאות של בעלי הסדר בתנאים ובאפשרויות החיסכון העומדות בפניהם והערכת המציאות הכלכלית העתידית לאחר פרישה.
הסקר מתייחס לאוכלוסיות שונות: מועסקים, שכירים ועצמאים, החוסכים או לא חוסכים בהסדרי פנסיה, מועסקים שפרשו לפנסיה מעבודה קודמת (בגיל פרישה או בפנסיה מוקדמת) וממשיכים לעבוד, ואוכלוסיית הפנסיונרים שפרשו מעבודה.