הריבית הנמוכה במשק טובה למי שלקח משכנתא או כל הלוואה אחרת, אבל מתברר שהיא גרועה מאוד לפנסיה שלנו. בגלל חישוב של הפרשי ריביות הגמלה החודשית שלנו תקוצץ באופן דרמטי. לפי תכנית חדשה של משרד האוצר, כל אחד מאיתנו יאבד 10% מהפנסיה שלנו. פנינו לדורית פרצ'יק, בעלת חברה להסדרי פנסיה, על מנת להבין את הסיבה לכך.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מהו בעצם השינוי?
השינוי החל כבר לפני כמה שנים - עד אז רוב הכסף היה באגרות חוב ממשלתיות, עם ריבית מועדפת, והחסכונות היו יותר בטוחים. לפני מספר שנים הפחיתו את ההשקעה באגרות החוב ל-30%, ועבור שאר הסכום העריכו מה תהיה הריבית שהכסף הזה יעשה. בסוף הסתבר כי הריבית הייתה יותר מדי גבוהה והורידו את הריבית, מכיוון שהכסף הזה הולך לבורסה, שעכשיו מתרסקת. 10% מהחיסכון יכולים לרדת לכל עובד.
על מי השינוי ישפיע? וכיצד?
השינוי הנוכחי משפיע רק על עובדים שחוסכים בקרנות הפנסיה החדשות ובחלק מביטוחי המנהלים, ובמשרד האוצר מבהירים כי השינוי ייפרש על פני שלוש שנים. כדי להסביר את השינוי, נציג שתי דוגמאות: גבר בן 30 שמרוויח 15 אלף שקלים בחודש: הפנסיה שלו אמורה להיות 8,800 שקלים לחודש אם ימשיך להרוויח בקצב הזה, אבל לאחר הקיצוץ - יופחתו לו 740 שקלים, כלומר 8.060 שקלים בלבד.
גבר בן 60 עם שכר חודשי של 15 אלף שקלים היה אמור לקבל פנסיה של 12 אלף שקלים, אך לאחר הקיצוץ הוא יקבל רק 10,900 שקלים - הפחתה משמעותית של 1,100 שקלים, זמן קצר לפני הפנסיה.
כיצד פועלות קרנות הפנסיה החדשות?
העובדים שחוסכים בקרנות הפנסיה החדשות מעבירים מדי חודש בחודשו הרבה מאוד כסף לקרנות, שהן קרנות של תשואה בלבד. כשאדם פורש, מחלקים את הכסף הזה במקדם על מנת לחשב מהי הפנסיה החודשית שתתקבל. גם זה לא מובטח - תלוי איזו ריבית הכסף שמופקד בקרן הפנסיה יעשה בהמשך.
כיצד את ממליצה לפעול?
אני חוששת שלא יישאר הרבה לדורות הצעירים לאחר קיצוץ הריבית. אל תשאירו את הכל לשוק ההון - כדאי מאוד להשקיע באגרות חוב ממשלתיות, שהן יותר בטוחות.