40 שנים אחרי, חושף לראשונה ארכיון צה"ל במשרד הביטחון עדויות מוקלטות למה שהתרחש בבור של חיל האוויר ברגעים הקריטיים של מלחמת יום הכיפורים. ההתלבטויות של שר הביטחון, הרמטכ"ל ומפקד חיל האוויר, בחינת כלל אפשרויות הפעולה כנגד הסורים והמצרים בזמן אמת - וקבלת ההחלטות המכריעות בן רגע. קולם של המהלכים שהכריעו את הלחימה העקובה מדם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המועד: 7 באוקטובר 1973, היום השני למלחמה. הזמן: לפנות בוקר. עוד לא עברה יממה מאז פרצה מלחמת יום הכיפורים - וצמרת צה"ל מתחילה להבין את עוצמת המתקפה על ישראל - מהחזית הדרומית בסיני ומהחזית הצפונית ברמת הגולן.
לחזיתות בדרום ובצפון נשלחו כוחות השריון, שהיוו את קו הבלימה הראשון למתקפת היבשה שהחלה רק לפני שעות ספורות. חיל האוויר פעל לסייע לכוחות הלוחמים בשטח לבלום את התקדמות הכוחות הסורים והמצרים, ליירט סוללות טילים ולהגן על מוצבים ואזורים אסטרטגיים בגבולות.
ראשי מערכת הביטחון החליטו עם פרוץ המלחמה לרכז את כוחות התקיפה האווירית בחזית הדרומית - זאת מכיוון שצבאות מצרים וסוריה תקפו בשתי חזיתות במקביל ולא ניתן היה לפצל את חיל האוויר הישראלי לשתי חזיתות בו זמנית.
הרמטכ"ל רב-אלוף דוד "דדו" אלעזר ומפקד חיל האוויר (מח"א) האלוף בני פלד הורו על יציאה למבצע 'תגר', שמטרתו הייתה להשמיד את סוללות הטילים בגזרת תעלת סואץ. בעיצומו של המבצע, החל להתבהר מצבם הקשה של כוחות צה"ל ברמת הגולן, והכישלון בבלימת הצבא הסורי בדרכו מערבה.
הרמטכ"ל הגיע לבור חיל האוויר, ויחד עם מפקד חיל האוויר, ניסה לבדוק את האופציה לשנות מיידית את תכניות התקיפה, לרכז את תקיפת חיל האוויר ברמת הגולן- ולמעשה להוציא לפועל את מבצע 'דוגמן 5' שמטרתו הייתה תקיפת סוללות הטילים ברמת הגולן.
בהקלטות הנדירות מתוך בור חיל האוויר שחושף לראשונה ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, ניתן לשמוע את הדקות הקריטיות שלפני קבלת ההחלטה האם להזיז את הכוחות מדרום לצפון והדילמה אם בכלל להעביר לצפון את הסיוע האווירי 'על חשבון' החזית הדרומית.
בקשר ניתן לשמוע את הדיון הדרמטי וההתלבטות של שר הביטחון משה דיין, הרמטכ"ל, מפקד חיל האוויר וראש להק מודיעין בחיל האוויר, רפי הר-לב. עוד ניתן ללמוד מההקלטות גם על אופי התקיפה, הזמן הקצוב והסד"כ שעמד לרשות חיל האוויר - זאת כדי לבצע מבצע בסדר גודל כזה בהתראה של שעות ספורות.
"המצב לא טוב, אנחנו בשפל. תתחילו להזרים כוחות!"
בקטע אחד של ההקלטות נשמע הרמטכ"ל דדו מבקש את סיוע מטוסי חיל האוויר בגזרה הצפונית - זאת לאחר שכוחות השריון של הסורים הלכו והתקדמו מערבה לעבר הכנרת.
דדו: אתם יש לכם קשר טוב עם פיקוד צפון, לא?
- לא
דדו: אז תתחברו איתם, צריך לעזור להם כי אצלם המצב לא טוב.
- מה אתה אומר?
- הוא על הבוקר מקבל הוראה, עכשיו.. יכול להיות שבגלל מזג האוויר כדאי במטס הבא לטפל בטילים שמה בגולן..
- מה זה במטס הבא? תן לגמור.. לפחות דבר אחד...
הר-לב: אנחנו עושים דבר דבר, עוד לא גמרנו דבר אחד כמו שצריך
מח"א: לקראת 11 וחצי יכול מאוד להיות שהעננות תתפתח ככה שלא נוכל לעשות את מטס הטילים. אז אם יתברר לי שלא נוכל לעשות את מטס הטילים אני אפנה את הכוח הזה למקום אחר. אפילו אולי לתכנן דוגמן לדפוק את הטילים ברמת הגולן.
דדו: אם מתבצע תגר האם אתם יכולים לעשות אחרי הצהריים את הדוגמן?
מח"א: לא. אם אנחנו מוותרים על מטס נגד טילים או בגלל החלטה, אז אולי נוכל אחר הצהריים לעשות 'דוגמן'
דדו: אבל אי אפשר לעשות גם 'תגר' וגם 'דוגמן' היום
מח"א: לא
דדו: לא יכולים
דדו: ואם נחליט לעשות את ה'דוגמן' במקום ה'תגר', מה השעה האחרונה שצריך להחליט?
מח"א: בשבע וחצי -רבע לשמונה
בהמשך נשמעים הרמטכ"ל דדו ומפקד חיל האוויר פלד מביעים דאגה גדולה מהמתרחש בגזרת רמת הגולן ומבקשים משר הביטחון להורות על הזרמת כוחות אוויריים לאזור מהדרום.
דדו: חבר'לה, אנחנו עכשיו בשפל הבלימה ואנחנו צמאים.
מח"א (בטלפון עם שר הביטחון דיין): איפה הם נמצאים עכשיו? עד איפה הם חדרו, המפקד? עד איפה הם חדרו? איזה ציר זה? בסדר. אוקיי. החבר'ה שלי כבר ידעו. בסדר.
מח"א: חבר'ה על ציר רפיד, טנקים סורים. אין אף טנק שלנו שעומד נגדם. ציר רפיד יורד לעמק הירדן ואם אנחנו לא נעצור אותם הם יגיעו לעמק הירדן. לעמק בטיחה משם. הם עכשיו על ציר רפיד- עמק הירדן. אז עכשיו, אומר השר שרק חיל האוויר יכול לעצור אותם. אני מבקש שתתחילו להזרים כוחות לשם. תפסיקו את הפטרולים מעל השדות בצפון ובדרום. קדימה נו! שיתחילו להזרים הכול לציר רפיד.
"רק פעולה מסיבית תכריע את הכף ברמת הגולן. זה יכול למחוץ את הצבא הסורי"
דדו מנסה לברר עם פלד מה ההיתכנות לבצע את 'מבצע דוגמן 5' (תקיפת סוללות הטילים ברמת הגולן) בהקדם האפשרי, ומדבר על ההתלבטות כיצד לסייע לכוחות היבשה. בסופה של ההתלבטות נותן הרמטכ"ל את ההנחיה לבצע את שני המבצעים.
דדו: אני שואל שאלה: האם אפשר לעשות סוויץ' בהחלטות על 'תגר' ו'דוגמן'?
מח"א: להוציא אותם מהגנה אווירית. אני צריך להחליט אם לוותר על חלק גדול ממטס 'תגר' שני ולהפנות כוחות לרמת הגולן. עכשיו, המטוסים יחזרו זה עוד לחמש אותם.
דדו: אני שואל שאלה: כוחות רמת הגולן... בכוחות קטנים אני חושב שלא נכריע את הכף. מה שיכול להכריע את הכף ברמת הגולן זה 'דוגמן' - ואחר כך פעולה מסיבית. זה יכול למחוץ את הצבא הסורי.
מח"א: אבל 'דוגמן' זה ייקח לי 4 שעות ואני לא אציל את רמת הגולן כאשר הצבא הסורי הגיע לרמת מגשימים.
דדו: אז מה אתה מציע?
מח"א: אני מציע שהמטוסים שיחזרו עכשיו מהמטס הזה יופנו לרמת הגולן. אם מבטלים את 'תגר 2' אפשר לעשות את מה שהרמטכ"ל מציע וגם את 'דוגמן' אחרי 4 שעות
דדו: בהחלט. אז בואו נעשה את שני הדברים במקום 'תגר 2'
מח"א: זה מאושר כבר, קדימה
בהמשך הבוקר מקבל מפקד חיל האוויר שיחה משר הביטחון משה דיין, בה הוא מקבל הנחייה מפורשת לרכז את כל הכוחות לכיוון צפון, כדי לבלום את חדירת הסורים שהגיעו לפי דיווחו של שר הביטחון, כמעט עד הכנרת.
האחריות למצב על כתפי חיל האוויר: "זה מה שמציל אותנו"
לקראת השעה 11:00, ולקראת תקיפת הטילים ברמת הגולן, מגיע דיין לבור חיל האוויר ומשוחח עם הנוכחים. הוא נותן הערכה לגבי מודיעין האויב ומעריך שעד למחרת לא ניתן יהיה להתחיל את התקפת הנגד עם כוחות היבשה, מכיוון שלא הספיקו עדיין לגייס אנשי מילואים ולשלוח אותם לשטח. לכן, ברגעים אלו, בימיה הראשונים של המלחמה, כל האחריות מוטלת למעשה על כתפי חיל האוויר.
שר הביטחון: התוכנית שלכם לעלות על מערך הטילים הסורי עוד לא בידינו. חיל האוויר הציל ציר אחד שהיה קריטי, הציר של רפיד. אבל הסורים לוחצים בצירים אחרים. הכוח המרכזי נסוג. נפח מכותר. יש שם חבית בלי תחתית. מוצבים שלנו מוקפים. נפח מוקף. הם עושים חסימות על כל הצירים. יהיה לנו את זה עד לפנות ערב. לא יהיה טעם וסיכוי לעשות התקפה מבלי שתהיה שום חטיבה. ברור לי שזה לא יהיה לפנות ערב. אני מעריך שאם אתם תעשו.. אתם תצטרכו לתת סיוע, משהו, מטוסים פה ושם...
שר הביטחון (פונה למפקד חיל האוויר): בני, אנחנו להתקפת נגד איננו יכולים לעבור לדעתי לפני מחר בבוקר. הטנקים לא יגיעו לסיני לפני הערב והם לא יכולים להתכונן. זה ההגנה על ארץ ישראל... זה מה שמציל אותנו. לולא אתם..
התקיפה בגולן לא צלחה: "אנחנו עומדים כנראה לפני הרס הבית השלישי"
בשעה 16:00 לאחר סיום התקיפה ברמת הגולן שאינה מצליחה, פונה מפקד חיל האוויר לקצינים והחיילים הנוכחים בבור, ממשיך לחזק אותם ולהנחות על המשך התקיפות באזור התעלה. הוא נותן סקירה קצרה על המצב בדרום, מעביר את תחושת הכוחות בשטח ומנחה את אנשי חיל האוויר להתמקד בהפצצת כמה שיותר גשרים בתעלה, כדי לסייע לכוחות היבשה.
מח"א: תסגרו את הדלת רגע. המצב לפי דעתו של שר הביטחון שחזר משם, שאנחנו עומדים כנראה לפני הרס הבית השלישי. מפני שכל דיביזיות השריון שלהם עוד לא עברו את הקו - רק הדיביזיות הממוכנות, דיביזיות החי"ר הממוכנות וגם אם אריק וגורודיש ילכו להתקפת נגד הלילה והם יכשלו. אז אין בין התעלה ותל אביב משהו שיעצור.
אני לא מקבל את זה. יכול מאוד להיות שאם יכבשו את השריון שעבר ולא את דיביזיות השריון העיקריות שלהם אז לפחות יעצרו קרוב לתעלה. למרות שאני הופתעתי שהם לא מסוגלים לעבור לצד השני. יש מהצד השני עוד 2000 טנקים.
כדי להפר את הפסימיות של החבר'ה האלה, זה שאנחנו צריכים להשמיד את כל הגשרים על התעלה בכל מחיר. זה ברור לכם? זה הדבר הקריטי. אם אני יכול להודיע להם שאין גשרים בתעלה, אז הם יתעודדו קצת. אם יהיו מוכנים אז להתקפת נגד. הם רצו כמעט ללכת ולייצב קו כאן, איפה שסוללות הטילים שלנו ולהחזיק, ולגשת אח"כ ולעשות מו"מ? אני לא מוכן לזה, אז קדימה אני רוצה להרוס את הגשרים וזה לא קשה. זה יעלה קצת מטוסים אבל צריך לעשות את זה. שמעתם? עכשיו אני עוזב אתכם, תעשו את זה.
40 שנה למלחמת יום הכיפורים - הסיקור המלא:
הטלפון האדום: כך הכרזתי על פרוץ המלחמה
גנץ מצטט את דדו: "למודי העבר - מוכנים להמשך הקרב"
מחלקת הנפגעים הוקמה בעקבות המלחמה: "הנקישה בדלת - משנה את החיים למשפחה"
תיעוד מזווית אחרת: הקומיקס והאיורים של מלחמת יום הכיפורים
צפו: אמני ישראל במלחמת יום כיפור
איך נראתה המלחמה בעיניים מצריות?
צפו: דיין על הפעולה נגד המצרים
הקולות מהקרב בחווה הסינית: "טובחים אותנו חזק עם טנקים"
"הרגשה הייתה שהולכת להיות שואה"
האלוף אדן לוועדת אגרנט: "מאשים את עצמי בזלזול"
עדות מפקד חיה"א בוועדת אגרנט: "לא היה חסר מודיעין על ההיערכות"