בצבא שוקדים ודנים על עבודת המטה - אך החיילים בינתיים עייפים. לפני יותר מארבע שנים החלו בצבא לבחון שינוי של פקודת השינה המטכ"לית שלפיו החיילים ישנו 7 שעות בלילה ולא 6 שעות, כמו שנהוג היום ולאורך שנים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
למרות דיונים רבים, הצעות שונות, התנגדויות וחוות דעת, בצבא עדיין מתעכבים עם אישור הפקודה שאמורה לשנות את תנאי השירות של החיילים שמתלוננים על עייפות. "זה עדיין נמצא בעבודת מטה, אבל יש הרבה מכשולים", אמר גורם בחיל הרפואה. "זה אמנם 'רק' שעה, אבל היא משנה סדרי עולם - בתכניות אימונים, הדרכה ועוד".
"אנו רואים בזה חשיבות רבה ומאמינים שבסוף זה יאושר", אמר גורם צבאי אחר. "צריך לבחון המון היבטים, ולכן זה לוקח זמן. גם לנו יש אינטרס גדול שהחיילים ישנו יותר - כך הם יתפקדו טוב יותר. ממחקרים שעשינו, שש שעות שינה פשוט לא מספיקות לחיילים".
לוחם שמשרת בחטיבת חי"ר אמר לחדשות 2 Online כי העייפות מורגשת בכל שעות היממה: "כולם עייפים כל הזמן. אין חייל שתשאל והוא יגיד לך שהוא לא עייף כי אנחנו ישנים קצת, וזה משפיע ביום-יום. חייבים לשנות את זה דחוף".
"עדיף שהחיילים ישנו שמונה שעות, כי ככה לפי כל המחקרים הם יוכלו לתפקד טוב יותר", אמר לחדשות 2 Online ד"ר לאונרדו פוקס, רופא בכיר במעבדת השינה בבית החולים "בילינסון" שהביע צער על העיכוב.
"חייבים לשנות את זה"
ד"ר פוקס אמר כי רוב האוכלוסייה צריכה לישון שמונה שעות, אך ציין שתי קבוצות קצה: אנשים שיכולים לישון רק 5 שעות ולתפקד בצורה טובה, ואנשים שיתפקדו בצורה רעה אם ישנו פחות מ-9 שעות. "המהלך הזה יוכל לשפר את הריכוז של החיילים ויועיל גם לצבא עצמו", הוא אמר. "אני מבין שיש אילוצים בשטח, אבל לפי כל המחקרים חייבים לשנות את זה".
בחיל האוויר החליטו לפני מספר חודשים לצאת למהלך שלפיו כל טייס יישן 7 שעות בלילה ולא 6 שעות כמו היום. כפי שפרסמנו במאי, מדובר בהליך מורכב שדורש שינויים רבים בלוח הטיסות ובהכשרה, והוא צפוי לפי הערכות להיות מאושר על ידי מפקד חיל האוויר בחודשים הקרובים.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "הנושא עדיין נמצא בתהליכי אישורים".