פרסום ראשון: הקבינט אישר אמש (רביעי) את הצעת שרת המשפטים איילת שקד וראש הממשלה בנימין נתניהו לתקן את חוק הכרזת המלחמה. החוק שאושר החודש בכנסת איפשר לראש הממשלה ושר הביטחון להחליט לבדם בנסיבות מיוחדות על מהלך כזה, אך בעקבות הביקורת שנמתחה על המהלך הוחלט להחזירו לגרסה המקורית, שלפיה הגוף המוסמך לקבל את ההחלטה יהיה הקבינט.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
החוק אושר בצל המתיחות הביטחונית, כשנתניהו ניסה ברגע האחרון להוריד את ההגדרה "נסיבות קיצוניות" - אך בקואליציה הבהירו לו שאין לזה רוב: להצעה נדרש רוב של 61 ח"כים, ואכן 62 תמכו לעומת 41 מתנגדים. הצעת החוק גם מאפשרת לקבינט להכריז בעצמו על יציאה למלחמה ללא אישור הממשלה. על פי התיקון שאושר, את ההחלטה לצאת למלחמה או למבצע צבאי רחב היקף יקבלו שרי הקבינט. סעיף שקרא לאפשר לראש הממשלה ולשר הביטחון לקבל את ההחלטה בעצמם במקרים חריגים לא אושר בוועדת החוץ והביטחון, אך לבסוף אושר בכנסת. כעת, כאמור, שונה הנוסח.
"ההצעה מבקשת לקבוע כי נקיטת פעולה צבאית העלולה, ברמת הסתברות קרובה לוודאי, להוביל למלחמה, מחייבת אישור הממשלה", נכתב. "עוד מוצע להסמיך את הממשלה לאצול את סמכותה לאשר פעולה כאמור, או לפתוח במלחמה, לוועדת שרים שתקבע בחוק בדרך כלל, או במקרה מסוים. הפעלת הסמכות האמורה בידי ועדת השרים במקום הממשלה, תותנה בכך שראש הממשלה מצא כי מתקיימים בנסיבות העניין טעמים של ביטחון המדינה או יחסי החוץ שלה, לרבות מטעמי סודיות, בגינם נדרש כי ההחלטה תתקבל על ידי ועדת השרים. כמו כן, אושרה הצעה משלימה הקובעת כי ועדת השרים הרלוונטית תהיה ועדת השרים לענייני ביטחון לאומי (הקבינט)".
ביוני 2017 אישר הקבינט תיקון חקיקה, שיאפשר לממשלה להסמיך מראש את הקבינט בתחילת הכהונה לצאת למבצע צבאי משמעותי או למלחמה, זאת כדי למנוע הדלפות. מסקנה כזו, ללא פירוט נרחב, הופיעה בדוח ועדת עמידרור לבחינת תפקוד הקבינט וככל הנראה הוכנסה לשם לאחר בקשת נתניהו עצמו.
בכירים במשרד המשפטים הבהירו בעבר שחקיקה כזו תפזר את הערפל ותמנע צורך בוויכוח משפטי בזמן אמת, דבר שעלול להוביל לדליפת מידע. כזכור, הפעולה שביקשו נתניהו וברק לקדם נבלמה בעקבות התנגדות דגן ואשכנזי ולאחר הדלפות חוזרות ונשנות, גם אם לא ברור האם ראש הממשלה ושר הביטחון אכן היו "הולכים עד הסוף".