ועדת הכנסת דנה היום (רביעי) בחסינותו של ח"כ באסל גטאס (הרשימה המשותפת), זאת אחרי שפורסם לראשונה אמש במהדורה המרכזית כי גטאס הודה בחקירתו בהברחת מכשירים סלולריים ופתקים מוצפנים לאסירים ביטחוניים בכלא קציעות. במסגרת הדיון הצביעו חברי הכנסת פה אחד בעד הסרת חסינותו של חבר הכנסת, באופן שיאפשר את המשך החקירה בעניינו. לאחר ההצבעה, שאינה מהווה החלטה סופית, יתקיים דיון בנושא במליאת הכנסת.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
למרות הצהרתו של יו"ר הוועדה יואב קיש (ליכוד) כי "אקיים דיון ענייני ולא מתלהם", כבר בתחילת הדברים הוצאו שני חברי כנסת מהאולם, חיים ילין (יש עתיד) ודוד ביטן (ליכוד). הדיון מתקיים בהתאם לבקשת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט.
"זה רגע עצוב כי עצוב לדעת שח"כ מעל באמון שהיה לו, שבגד בתפקידו וגם בציבור הבוחרים ובעמיתיו", אמרה חברת הכנסת מירב מיכאלי (המחנה הציוני), שסיעתה תומכת בהצעה. "עם זאת, העובדה שבהחלטה אחת ניתן להסיר חסינותו של חבר כנסת מוכיחה שהחוק עובד ולא צריך חוקים חדשים כמו חוק ההדחה".
"הדברים המיוחסים לגטאס הם חמורים אבל הם רק מיוחסים", הבהיר חבר הכנסת מיקי רוזנטל. "למה דווקא בחקירה כל כך רגישה מתאפשרת הדלפת חומרים?".
"חברי הכנסת של בל"ד בוגדים פעם אחר פעם בציבור הבוחרים שלהם ובמדינת ישראל", טענה חברת הכנסת שולי מועלם רפאלי (הבית היהודי). "גטאס שיקר בחקירה, כך כתב היועץ המשפטי. זה הזמן להסיר חסינות מכל חברי הכנסת של בל"ד".
"זו החלטה לא פשוטה שמשפיעה הרבה מאוד על התנהלות הכנסת", אמר חבר הכנסת יואל חסון. "אבל הדיון הזה מוכיח את כוחה של הדמוקרטיה הישראלית שיודעת ברגע הנכון להפעיל את האגרוף החזק ביותר. אדם טיפש כזה, ראוי שנסיר את חסינותו".
ח"כ גטאס שאמור היה להתייצב היום לדיון בוועדה הצהיר כי "הדיון פוליטי" וכי הוא מסרב להשתתף בו. "מדובר בהליך לא סביר, לפיו נקבע דיון בבקשה, בטרם קבלת גוף הבקשה ובטרם מתן הזדמנות נאותה וזמן סביר לעיין בה וללמוד את נימוקיה", כתב גטאס ליו"ר הוועדה ח"כ קיש. "מתחילת הפרשה המשטרה ורשויות אכיפת החוק רומסות את זכויותיי ומונעות ממני ניהול הליך הוגן ומכובד. הדיון שיתקיים היום אינו אלא דיון פוליטי שתוצאותיו ידועות מראש".
"להשעות אותו לאלתר"
לאחר שהחליטה ועדת הכנסת להסיר את חסינותו של גטאס, פנה יו"ר הקואליציה, חבר הכנסת דוד ביטן במכתב לחבר הכנסת יצחק וקנין, יו"ר ועדת האתיקה, בבקשה להשעתו מהכנסת.
"היום אישרנו את הסרת חסינותו של חה"כ באסל גטאס, הנחשד בעבירות על ביטחון המדינה, משטרת ישראל נמצאת בעיצומה של חקירה", כתב. "נכון לרגע זה חה"כ מסרב להשעות את עצמו", הוסיף.
"לא יכול להיות שאדם שנחשד בעבירות על ביטחון המדינה ישב עוד יום אחד נוסף בדיונים בכנסת", הסביר, ודרש כינוס דחוף של ועדת האתיקה "שתדון בהשעייתו של חה"כ לאלתר".
מוקדם יותר היום פנה היועץ מנדלבליט בצעד חריג ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, בבקשה להסיר את חסינותו של ח"כ גטאס באופן שיאפשר לרשויות האכיפה להמשיך בחקירתו. בפנייה שהעביר היועץ מנדלבליט לידי יו"ר הכנסת כתב: "הריני מתכבד לפנות אליך בבקשה דחופה זו לנטיילת חסינותו של ח"כ באסל גטאס על רקע חקירת משטרת ישראל בחשד שהעביר לאסירים ביטחוניים בביה"ס קציעות ללא היתר טלפונים סלולרים וציוד נלווה ואף מסמכים ובכך ביצע עבירות פליליות".
"כבר בפתח הדברים אבהיר כי בקשה חריגה זו נשענת על תשתית עובדתית", המשיך מנדלבליט. "היא מצדיקה את הסרת החסינות ועניינה במתן אפשרות למערכת אכיפת החוק להמשיך לברר את החשד העומד נגד חכ גטאס והבטחת המשך ההליך הפלילי נגדו. מאחר שמדובר בחקירה מתנהלת ומתפתחת, אבקש לדון בבקשה זו בדחיפות".