הממשלה אישרה היום (ראשון) לפרסם חומרי ארכיון המתעדים את קליטת העלייה בראשית שנות המדינה ובעיקר מסמכים שמתעדים את היחס המורכב והבעייתי של הרשויות כלפי עולים שעלו בעליות הגדולות, בעיקר ממדינות מזרח וצפון אפריקה. השרים אישרו לפרסם את החומרים מארכיון המדינה, ארכיון המשטרה, והארכיון הציוני, שפרסומם נאסר עד כה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
את ההצעה שאושרה הגיש ראש הממשלה בנימין נתניהו. לציבור יונגשו כלל החומרים הארכיונים בעניין קליטת העליות הגדולות בראשית שנות המדינה ובתוך כך ייחשפו גם החומרים הארכיונים המופקדים בארכיון המדינה ובארכיון הציוני.
על מנת לקדם את החשיפה וההנגשה של כלל החומרים החליטה הממשלה על הקמת צוות היגוי בראשות מזכיר הממשלה צחי ברוורמן ובהשתתפות גנז המדינה ד"ר יעקב לזוביק, מזכיר הנהלת ההסתדרות הציונית העולמית ראובן שלום ומזכ"ל הסוכנות היהודית ג'וש שוורץ.
על אף החלטת השרים עדיין יאסרו לפרסום חומרים שעשויים לפגוע בביטחון המדינה או באנשים שמופיעים בהם. ההחלטה מגיעה על רקע שידור הסדרה הדוקומנטרית "סאלח, פה זה ארץ ישראל" שחשפה חומרי ארכיון שהעידו על יחס גזעני של הרשויות כלפי העולים ממרוקו בשנות ה-50. הסדרה עוררה שיח ציבורי נרחב לצד דרישה לחשוף את החומרים החסויים הנוגעים לקליטת עליית צפון אפריקה ועדות המזרח.
בישיבת ממשלה מיוחדת שהתקיימה בשבוע שעבר בדימונה, חשפה שרת המשפטים איילת שקד כי כל מסמכי הארכיון הציוני בעניין קליטת עליות אלה גלויים כבר היום וכי אין מניעה לעיין בהם. בדיקה שערכה בנושא העלתה כי כל מסמכי הארכיון הציוני גלויים וניתנים לעיון הציבור.
"קיימים חומרים משטרתיים נוספים בארכיון המדינה, שככל הנראה עוסקים באותה תקופה", הבהירה שרת המשפטים. שקד הציעה לממשלה לתקצב פרויקט כדי לעבור על המסמכים ולאשרם לעיון, תחת חסותו של גנזך המדינה.
בשבוע שעבר הנחה ראש הממשלה בנימין נתניהו לכנס ועדה ולבחון בחיוב את פתיחת הארכיונים וחשיפת המסמכים העוסקים בקליטת עולי צפון אפריקה בישראל. קודם לכן פנתה שרת התרבות מירי רגב בעניין לנתניהו בעקבות הצפייה בסדרה, כפי שפורסם לראשונה במהדורה המרכזית.
במכתב ששלחה רגב לראש הממשלה נכתב כי "רק חשיפתם הפומבית של אותם פרוטוקולים יכולים להביא לריפוי ותיקון עווול היסטורי. כל החלטה אחרת היא בבחינת אות קלון שתמשיך לרבוץ על החברה והמדינה". השרה התייחסה לסרט הדוקומנטרי וכן לסדרות תחקירים ששודרו בערוצי תקשורת שונים. "סדרה של כתבות תחקיר חשפו את האמת המטלטלת מאחורי חזון 'פיזור האוכלוסיה', חזון שהוכתב על ידי הנהגת המדינה בשני העשורים הראשונים לקיומה", כתבה השרה.