ראש הממשלה בנימין נתניהו הנחה היום (ראשון) לכנס ועדה ולבחון בחיוב את פתיחת הארכיונים וחשיפת המסמכים העוסקים בקליטת עולי צפון אפריקה בישראל. החלטת נתניהו, שנאמרה במהלך ישיבת הממשלה, הגיעה על רקע פניית שרת התרבות מירי רגב, שפנתה בעניין לנתניהו בעקבות צפייה בסרט "סלאח פה זה ארץ ישראל", כפי שפורסם לראשונה במהדורה המרכזית.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במהלך ישיבת הממשלה היום ביקש נתניהו אף הוא לצפות בסרט, והורה על הקמת הצוות בראשות השרים שקד, רגב ושטייניץ. השרים משה כחלון ואריה רגעי הביעו בכך תמיכה ואמרו כי הגיעה העת לעשות זאת.
שרת המשפטים שקד כתבה בעמוד הטוויטר שלה כי "אם יתברר שיש עוד מסמכים שלא נחשפו, נפעל לפרסומם". בתגובה הודה לה שר הפנים אריה דרעי שכתב כי "חשיפת האמת היא חובתנו לעולים". לדבריו, "יש לפתוח את כל הפרוטוקולים שנכתבו בשנות ה-50 שבהם הוחלט לפזר את העולים מצפון אפריקה הרחק לפריפריה בדרום ובצפון".
במכתב ששלחה רגב לראש הממשלה נכתב כי "רק חשיפתם הפומבית של אותם פרוטוקולים יכולים להביא לריפוי ותיקון עווול היסטורי. כל החלטה אחרת היא בבחינת אות קלון שתמשיך לרבוץ על החברה והמדינה".
השרה התייחסה לסרט הדוקומנטרי ששודר ב"רשת" וכן לסדרות תחקירים ששודרו בערוצי תקשורת שונים. "סדרה של כתבות תחקיר חשפו את האמת המטלטלת מאחורי חזון 'פיזור האוכלוסיה ', חזון שהוכתב על ידי הנהגת המדינה בשני העשורים הראשונים לקיומה", כתבה השרה.
"המסמכים מגלים מנגנוני רמייה וכפייה שהפעילו על העולים ממרוקו וצפון אפריקה", המשיכה השרה. "מנגנונים שכללו הפעלת משתפי פעולה, מצגי שווא, הפחדה, רמייה וגילויי גזענות מחרידים של פקידי הסוכנות היהודית ומשרד הקליטה".
השרה ציינה כי רבים מהמסמכים המעידים על הפעולות שנעשו באותן השנים עדיין נותרו חסויים וקראה לחשוף אותם לכלל הציבור. "נראה לי שמן הצדק וההגינות להורות על התרת החיסיון ופרסומם של החומרים הללו, שהם בבחינת פצע פתוח בחברה הישראלית", כתבה השרה. "אי התרת הפרסומים משולה להנצחת האפליה ומדיניות ההסתרה".
"החברה הישראלית חזקה דיו בכדי להתמודד עם מה שעוד עלול להיחשף", טענה השרה במכתב, "רק חשיפתם הפומבית של אותם פרוטוקולים יכולים להביא לריפוי ותיקון עוול היסטורי, כל החלטה אחרת היא בבחינת אות קלון שתמשיך לרבוץ על החברה והמדינה".
רגב ביקשה מראש הממשלה גם לקיים דיון דחוף בממשלה אודות פתיחת הארכיונים בכל הקשור לנושא מדיניות קליטת העולים מצפון אפריקה של משרד הקליטה, הסוכנות היהודית ומשטרת ישראל במהלך שנותיה הראשונות של המדינה.