עיכוב נוסף לחוק ההשעיה: יושב ראש ועדת חוק, חוקה ומשפט ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) הודיע הבוקר (שלישי) כי הדיון בחוק ההשעיה מושהה עד לחזרת ראש הממשלה ארצה - זאת לאחר שגם יושב ראש הכנסת, יולי אדלשטיין (הליכוד) הודיע כי הוא מתנגד נחרצות לחוק. ביממה האחרונה הביעו רבים בממשלה התנגדות להצעה שיזם ראש הממשלה נתניהו, לפיה יוכלו חברי הכנסת להדיח חבר מכהן ברוב של 90 ח"כים - וגם הנשיא ריבלין הצטרף לביקורת.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק
הדיון בחוק השנוי במחלוקת, אותו יזם נתניהו בעקבות פגישת הח"כים של מפלגת בל"ד עם משפחות המחבלים, היה אמור להיערך הבוקר בוועדה שבראשה עומד סלומינסקי, אך כעת הוא החליט לעכב את ההליך - למרות רצונו של ראש הממשלה לאשר את החוק בהליך מזורז גם בזמן נסיעתו המדינית לברלין. סלומינסקי הבהיר כי הדיון ייערך רק "עם חזרתו של ראש הממשלה ארצה וקבלת עמדת סיעת הליכוד באופן חד וברור בנושא".
לקריאת נוסח הצעת החוק מעורר המחלוקת לחצו כאן
נזכיר כי על פי החוק, רוב של 90 חברי כנסת, יוכלו להשעות חבר כנסת לתקופה קצובה או עד תום כהונת הכנסת. 61 ח"כים לפחות יידרשו להגיש בקשה בכתב ליו"ר הכנסת, שתועבר לוועדת הכנסת - בה יידרש רוב של 75% מחברי הוועדה. הצעת החוק קובעת שלושה סעיפים שעל פיהם אפשר להשעות חבר כנסת: ביקור במדינת אויב, תמיכה - גם אם מילולית - בטרור ושלישית זהותה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. על פי ההערכות, גם אם החוק יאושר לא יושג רוב של 90 ח"כים להדחת חברי הכנסת הערבים.
ריבלין: "הבנה מסוכנת של הדמוקרטיה"
"ההצעה לעולם לא תונח על השולחן, כל עוד אני יו"ר הכנסת", הבהיר אדלשטיין אתמול. "זה לא רעיון גדול. הרי לפעמים המפלגה הזו באופוזיציה ולפעמים מפלגה אחרת באופוזיציה. אני מכיר פוליטיקאים שלא היו מהססים לרגע אם הייתה להם הזדמנות לסלק אותי מהכנסת לפני עשר שנים".
נשיא המדינה ראובן ריבלין הביע גם הוא רתיעה מהחוק, ובנאום שנשא אמש מתח ביקורת חריפה עליו. "קולות רבים בישראל היום מבינים את מהות הדמוקרטיה באופן צר ומינימלי", אמר ריבלין באירוע של המכון לאסטרטגיה ציונית במרכז מורשת בגין.
"עבורם, דמוקרטיה אינה אלא שלטון הרוב. הבנה כזו של דמוקרטיה איננה רק צרה ומצירה, אלא היא גם מסוכנת: למיעוט, לאופוזיציה, לפרט ובסופו של דבר למדינה", הוסיף ריבלין. "החוק המוצע בימים אלו הוא דוגמה להבנה בעייתית של הדמוקרטיה הפרלמנטרית".
גם הייעוץ המשפטי של הכנסת נגד: "קושי משמעותי בהליך"
אתמול פורסם לראשונה בחדשות 2 כי צוות הייעוץ המשפטי של הכנסת פרסם חוות דעת לפיה ישנם קשיים משמעותיים בנוסח חוק ההשעיה. בין היתר העלה הצוות הסתייגות מקיום הליך "מעין שיפוטי" בכנסת, חשש משימוש יתר בהשעיה קצרת מועד וכן טענה כי העילה - שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית - הינה "עמומה במיוחד".
כמו כן עלתה הסתייגות לכך שחברי כנסת יועמדו לבירור על מעשה בודד "שלא יהיה בעל משקל סגולי גבוה מספיק" וללא שהפעילות תיבחן לאורך זמן. חוות הדעת אף מעלה חשש שהאפשרות לפתוח בהליך בירור, גם אם זה לא יוביל בסופו של דבר להשעיה, עלול להביא ל"פגיעה של ממש ביכולת התפקוד של חבר הכנסת ויכול להיעשות באופן חוזר ונשנה".
צוות הייעוץ המשפטי דחה על הסף את הטענה לפיה השעיה ברוב גדול דומה להדחה של נשיא או יושב ראש כנסת מכהנים משני טעמים: האחד, חבר כנסת נבחר על ידי העם, בניגוד לנשיא ויו"ר הכנסת שנבחרים בידי הכנסת. שנית, "הנשיא ויו"ר הכנסת הן דמויות שבהסכמה חברתית רחבה, שיוזמה כזו לגביהם תהיה נדירה ביותר - ואילו עילות ההדחה המוצעות כאן יפעלו בדרך כלל כלפי חברי כנסת בקצוות הפוליטיים שאינם נמצאים בקונצנזוס".