נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין נשא הערב נאום ובו מתח ביקורת חריפה על ראש הממשלה נתניהו, מבלי להזכיר את שמו במפורש, על רקע חוק ההשעיה שהוא מקדם בכנסת. "קולות רבים בישראל היום מבינים את מהות הדמוקרטיה באופן צר ומינימלי", אמר ריבלין באירוע של המכון לאסטרטגיה ציונית במרכז מורשת בגין. "עבורם, דמוקרטיה אינה אלא שלטון הרוב".
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"הבנה כזו של דמוקרטיה איננה רק צרה ומצירה, אלא היא גם מסוכנת: למיעוט, לאופוזיציה, לפרט ובסופו של דבר למדינה", הוסיף ריבלין. "החוק המוצע בימים אלו הוא דוגמה להבנה בעייתית של הדמוקרטיה הפרלמנטרית". הנשיא אף הוסיף בחיוך: "בשנה האחרונה חששתי, כמי שאולי יחווה זאת באופן תקדימי על בשרו".
"נשיא המדינה ויו"ר הכנסת נבחרים על ידי הכנסת ולכן בידי הכנסת גם הסמכות להדיחם", אמר, "אלא שבניגוד לנשיא - החוק להדחת חברי כנסת חוטא למהות הכנסת, שהיא נציגת הריבון ולא הריבון עצמו, וחוטא לציבור הבוחרים".
"אוי לנו אם הכנסת תשב בדין"
במהלך נאומו התייחס ריבלין לנושא שבגינו יזם נתניהו את הצעת החוק - פגישת חברי בל"ד עם משפחות מחבלים. "כאשר שלושה חברי כנסת ישראל בוחרים ללכת ולבקר משפחות מחבלים, לירוק בפניהם של אזרחי ישראל ומשפחות הקורבנות - אין זו זכותו של היועץ המשפטי להורות על בדיקה בעניינם, כי אם חובתו", אמר.
עם זאת הנשיא הדגיש: "אסור לתת לכנסת, שנציגיה נבחרים על ידי הציבור, להפוך בעצמה את דבר הציבור. אסור לתת לכנסת כרשות מחוקקת ומפקחת להפוך לגורם חוקר ומעניש. מצב כזה יחטא ויחבל בתכליתה לאורך זמן והנפגעת היחידה תהיה מדינת ישראל. גם אם ראוי להעמידם לדין, אוי לנו אם הכנסת היא הרשות שתשב בדין".
אדלשטיין: "ההצעה לא תונח על השולחן"
גם יו"ר הכנסת התבטא נגד הצעת החוק של נתניהו. במפגש עם חברי המועצה המייעצת למכון הישראלי לדמוקרטיה, העריך ח"כ יולי אדלשטיין כי החוק של ראש הממשלה לא יתקדם לשום מקום.
"ההצעה לעולם לא תונח על השולחן, כל עוד אני יו"ר הכנסת", הבהיר אדלשטיין. "זה לא רעיון גדול. הרי לפעמים המפלגה הזו באופוזיציה ולפעמים מפלגה אחרת באופוזיציה. אני מכיר פוליטיקאים שלא היו מהססים לרגע אם הייתה להם הזדמנות לסלק אותי מהכנסת לפני עשר שנים".
מוקדם יותר היום פורסם לראשונה בחדשות 2 Online כי צוות הייעוץ המשפטי של הכנסת פרסם חוות דעת שבה הוא קובע כי ישנם קשיים משמעותיים בנוסח חוק ההשעיה שיזם ראש הממשלה.
בין היתר העלה הצוות המשפטי הסתייגות מקיום הליך "מעין שיפוטי" בכנסת, חשש משימוש יתר בהשעיה קצרת מועד וכן טענה כי העילה - שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית - הינה "עמומה במיוחד".
בהכנת הידיעה השתתפה דפנה ליאל.