אחרי נאומו התוקפני של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, עלה ראש הממשלה בנימין נתניהו לנאום מעל במת העצרת הכללית של האו"ם. "אנחנו באותו בניין - בוא ניפגש היום. בוא נעשה שלום, בוא נדבר דוגרי" - כך סיים ראש הממשלה את נאומו, וזכה למחיאות כפיים סוערות במליאה. את נאום ראש הממשלה ונאום יו"ר הרשות הפלסטינית העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

"בשם ישראל והעם היהודי אני מושיט שוב את היד הזו לשלום, לעם המצרי והירדני, לידידות חדשה. שכנים שעמם כבר עשינו שלום. אני מושיט את היד הזו עם כבוד ורצון טוב גם לעם הטורקי. אני מושיט את היד גם לעמים בלוב ובתוניסיה, עם הערכה רבה לאנשים שמנסים לבנות עתיד טוב יותר".

"אני מושיט את אותה היד לעמים שעושים זאת בחצי האי ערב ובצפון אפריקה, וכך גם לעמי סוריה לבנון ועירק עם הערכה על האומץ של אנשים שנלחמים בדיכוי ברוטאלי. במיוחד אני מושיט את ידי לשלום לעם הפלסטיני, עם שעמו אנו רוצים להגיע לשלום צודק ואמיתי".

"התקווה שלנו לשלום מעולם לא פגה. המדענים והיזמים שלנו מפעילים את הראש שלהם כדי לשפר את עולם המחר. האמנים והסופרים שלנו מעשירים את המורשת של האנושות. אני יודע שזה לא בדיוק התדמית של ישראל, שפעמים רבות מוצגת רע בעולם הזה".

"אחרי הכול, כאן ב-1975 הרצון העז של העם שלנו לחדש את חייו כקדם, קראו לציונות באופן מביש גזענות. ב-1980 באולם הזה הסכם השלום בין ישראל לבין מצרים לא זכה לשבחים אלא להוקעה. מכאן שנה אחר שנה שישראל שלא בצדק סופגת גינויים יותר מכל שאר אומות העולם ביחד".

"21 מתוך 27 החלטות בעצרת הכללית של האו"ם מגנות את ישראל, הדמוקרטיה האמיתית היחידה במזרח התיכון. זה חלק מצער מתיאטרון האבסורד של הארגון הזה. זה לא רק מציב אותנו בתפקיד הרשע, אלא מציג את הרשעים כגיבורים. קדאפי, למשל, היה חלק מהוועדה לזכויות האדם של האו"ם, גם עירק של סדאם חוסיין הייתה".

"לבנון שבשליטת חיזבאללה שולטת כעת במועצת הביטחון של האו"ם. המשמעות היא שארגון טרור שולט בעצם במועצת הביטחון, הכוח האופרטיבי של האו"ם. אי אפשר להמציא דברים כאלה. כאן, באו"ם, רוב אוטומטי יכול להחליט הכול".

"הם יכולים להחליט שהשמש זורחת במערב. הם יכולים גם והם אכן החליטו שהכותל המערבי, המקום הקדוש ביותר ליהודים, הוא שטח פלסטיני כבוש ושייך לפלסטינים. אפילו כאן, בעצרת הכללית, האמת יכולה לעיתים לפרוץ החוצה".

"הפלסטינים רוצים שלום - בלי מדינה"

"בתור ראש ממשלת ישראל באתי להגיד את האמת. ישראל רוצה שלום והאמת היא שאני רוצה שלום. והאמת היא שבמזרח התיכון יותר מבכל עת חייבים להשיג שלום. אי אפשר להשיג שלום דרך החלטות האו"ם. האמת היא שעד עכשיו הפלסטינים סירבו לשבת למשא ומתן. האמת היא שישראל רוצה שלום עם מדינה פלסטינית, אבל הפלסטינים רוצים מדינה בלי שלום ואסור לכם לאפשר את זה".

"כשהגעתי לכאן בפעם הראשונה העולם היה מחולק למזרח ומערב. מאז המלחמה הסתיימה וציוויליזציות גדולות התעוררו מתרדמת. רבים קמו מעוני ורבים יבואו אחריהם. הדבר המדהים הוא שעד עכשיו השינוי ההיסטורי הזה קרה בדרכי שלום, לרוב".

"יש חולי שגדל בין מזרח למערב שמאיים על השלום של כולם. אותו חולי מבקש לא לשחרר אלא לשעבד, לא לבנות אלא להרוס. החולי הזה הוא האסלאם הקיצוני שעוטה על עצמו כסות של אמונה גדולה, אבל הוא רוצח מוסלמים, נוצרים ויהודים בלי להבחין ביניהם".

"ב-11 בספטמבר הוא רצה אלפי אמריקנים והפך את מגדלי התאומים לאפר.  אמש הנחתי זר באנדרטה לזכר נספי 11 בספטמבר וזה היה מרגש מאוד. בדרכי לשם משהו הדהד בראשי – המילים השערורייתיות של נשיא אירן על הדוכן הזה אתמול. הוא רמז ש-11 בספטמבר הייתה קנוניה אמריקנית. חלקכם יצאו מהאולם, אבל כולכם הייתם צריכים לצאת", אמר – וזכה לתשואות רבות.

יצאנו מעזה - השלום לא בא

"האסלאם הקיצוני השתלט על לבנון את עזה ונחוש לקרוע לגזרים את הסכמי השלום בין ישראל לבין מצרים וירדן. הוא גם הרעיל את מוחות העמים הערביים נגד ארה"ב וישראל הוא מתנגד לקיומה של ישראל. רבים טוענים שההתפשטות הזו במיוחד בזמנים סוערים כאלה, חייבת ישראל לעשות פשרות טריטוריאליות במהירות".

"התיאוריה הזאת נשמעת פשוטה – צאו מהשטחים והשלום יתקדם. יש בעיה אחת עם התיאוריה הזאת – ניסינו אותה וזה לא עבד. ב-2000 ישראל הגישה הצעה מרחיקת לכל שנענתה בדחייה על ידי הפלסטינים וערפאת יזם אחר כך פיגועים שגבו אלפי קורבנות ישראלים. אחר כך אולמרט יזם הצעה מרחיקת לכת עוד יותר. אבו מאזן אפילו לא הגיב. ישראל עשתה הרבה יותר מלהציע הצעות: עזבנו שטחים גם בלבנון וגם בעזה".

"עזבנו את עזה וקיווינו לשלום. לא הקפאנו את הבנייה בהתנחלויות שם, פינינו אותן. יישמנו בדיוק את התיאוריה הזאת יצאנו לקווי 1967 ופירקנו את ההתנחלויות. אני לא חושב שאנשים זוכרים כמה רחוק הלכנו כדי להשיג את זה. עקרנו מן השורש אלפי אנשים עם ילדים, עזבנו בתי כנסת והוצאנו מתים מקבריהם. אחרי שעשינו את כל זה, נתנו את המפתחות של רצועת עזה למחמוד עבאס".

"התיאוריה אומרת שהכול צריך לעבוד. הנשיא עבאס והרשות הפלסטינית היו יכולים לכאורה להקים מדינה שקטה בעזה. אתם צריכים לזכור שכל העולם הריע לנסיגה כאקט של מדיניות נועזת למען השלום. גבירותיי ורבותיי לא קיבלנו שלום אלא מלחמה. קיבלנו את אירן, שחמאס בת חסותה נזרקה משורות הרשות הפלסטינית שקרסה שם כעבור יום אחד".

"רוב ערינו בדרום הארץ בטווח של קילומטרים מרצועת עזה, אבל במרכז הארץ המרחק הוא מאות מטרים או קילומטרים בודדים מקצה הגדה המערבית. אני רוצה לשאול אתכם, האם מישהו מכם היה מביא את הסכנה כל כך קרוב אל המשפחות שלו ואל הערים שלו? האם הייתם נוהגים בכזה חוסר אחריות כלפי האזרחים שלכם?"

"ישראל מוכנה למדינה פלסטינית בגדה המערבית אבל לא מוכנים לעוד עזה בגדה המערבית. לכן צריכים סידורי ביטחון מסודרים שהפלסטינים מסרבים לדון בהם. הישראלים זוכרים את הלקח המר של עזה ורבים מאלה שמותחים ביקורת על ישראל מתעלמים מזה וקוראים בחוסר אחריות ללכת בדרך הזאת שוב. ממשיכים לחזור על אותה הנוסחה, כאילו שכל מה שתיארתי לא קרה".

"סידורי הביטחון חשובים לישראל. אני מאמין שבמו"מ רציני אפשר לדון בכל הנקודות האלה, אבל אי אפשר לעשות זאת בלי מו"מ. הסיבה היא שישראל היא מדינה קטנטנה. ישראל ברוחב של 9 מייל, הרוחב הזה הוא שני שליש האורך של מנהטן". 

אבו מאזן: אחרי 63 שנה - די, די, די

בפתח נאומו פנה אבו מאזן לנוכחים במליאת העצרת הכללית ואמר: "לפני שנה כאן, מנהיגים וראשי משלחות עמלו למען תהליך השלום שהונהג על ידי אובמה והקוורטט, מצרים וירדן. אחרי שנה היינו אמורים להשיג הסכם שלום. נכנסנו לשיחות פתוחים והיינו מוכנים להתקדמות – אבל שיחות השלום התמוטטו שבועות אחרי שהתחילו".

"במהלך השנה האחרונה אין דלת שלא ניסינו לפתוח או שום צעד אחרי כדי להצליח במשא ומתן. כל המאמצים התרסקו מול הסלעים על ידי הממשל הישראלי שלא שיתף פעולה. הממשל הישראלי סירב להחלטות האו"ם וגופיו המשפטיים – ישראל המשיכה וממשיכה לבנות בשטחיה של פלסטין העתידית. זה כיבוש קולוניאלי, ברוטלי וגזעני נגד אנשינו. זו מדיניות שנוגדת את החוק הבינלאומי ומכשילה את הסכם השלום".

"ישראל בונה את גדר ההפרדה שהורסת כפרים ומשפחות – אלפי משפחות", המשיך אבו מאזן בנאומו. "הכוח הכובש ממשיך לסרב לתת אישורים לבנות במזרח ירושלים, מצד שני הוא ממשיך להרוס את הבתים שלנו – הריסה של המולדת שלנו"
.
"אנשי הביטחון הישראלים לא מאפשרים לנו גישה למסגדים ולכנסיות, ישראל מעודדת הפרדה ובידוד של הערים הפלסטיניות, ישראל עושה מה שביכולתה כדי לשנות את המציאות ולמנוע הקמה של מדינה פלסטינית. בינתיים היא ממשיכה להפעיל מצור על רצועת עזה. הם ממשיכים בתקיפות מהאוויר ומהקרקע נגד האזרחים ברצועה, גם נגד מסגדים ובתי החולים – אלפים מתו ונפצעו".

לנאום המלא של אבו-מאזן הקליקו כאן

אבו מאזן הגיש למזכ"ל האו"ם בקשה לחברות מלאה

על פי הנהלים, באן חייב להעביר את הבקשה למועצת הביטחון שתתכנס ב-2:00 בלילה שעון ישראל. ייתכן שכבר אז יתחילו בדיון בבקשה הזאת. אולם הדיון בוועדת המשנה של מועצת הביטחון יימשך לפחות עוד כמה שבועות.

ראש צוות המשא-ומתן הפלסטיני סאיב עריקאת רץ לאולם ואחריו נכנס שר החוץ ליברמן ועלו למליאה כדי להגיע בזמן לשמוע את נאומו של אבו מאזן.

העצרת הכללית של האו"ם (צילום: רויטרס)
העצרת הכללית של האו"ם | צילום: רויטרס

בשעה 19:00 יעלה יו"ר הרשות הפלסטינית לדוכן הנואמים בעצרת הכללית של האו"ם, ויבש את הכרת מדינות העולם במדינה פלסטינית עצמאית וריבונית. שעה לאחר מכן, בשעה 20:00, יעלה ראש הממשלה נתניהו לדוכן הנואמים ויגיב לנאומו של אבו מאזן. נתניהו צפוי לגולל בנאומו את ההיסטוריה של הסכסוך הישראלי-פלסטיני, וידגיש כי הממשלה בראשותו עשתה ככל שניתן למען תהליך השלום, ובכלל זאת הקפאת הבנייה בשטחים - צעד שאף ממשלה ישראלית לא ביצעה לפני כן.

נאומו של אבו מאזן יוקרן הערב על 17 מסכי ענק בכל רחבי הגדה המערבית. במהלך התקנתו של אחד המסכים אירעה תקלה והוא קרס. מספר פלסטינים נפצעו באירוע.

ההערכה: יש גוש חוסם נגד הפלסטינים במועצת הביטחון

ההערכה בשלב זה בקרב גורמים מדיניים היא כי ארה"ב הצליחה ליצור גוש חוסם במועצת הביטחון נגד הבקשה הפלסטינית לקבלם כחברה מלאה באו"ם. ההערכה מתבססת על סיכומים שהושגו, לפיהם בוסניה וניגריה החליטו להימנע בהצבעה. המשמעות: ארה"ב לא תידרש להטיל וטו על ההחלטה במועצת הביטחון.

"נכשל וצריך ללכת". ליברמן על אבו מאזן (צילום: AP)
אבו מאזן באו"ם. יש גוש חוסם | צילום: AP

עם זאת, הפלסטינים הודיעו כי הם ממשיכים בדרכם ויגישו למועצת הביטחון ולעצרת הכללית את הבקשה להתקבל כחברה מלאה באו"ם. "נלך למועצת הביטחון לפי הצעתו של סרקוזי, וגם לעצרת הכללית", אמר יאסר עבד רבו, מראשי המשלחת הפלסטינית. "אנחנו לא רואים סתירה בין שתי הפניות, אלא חושבים שהן יכולות להשלים האחת את השנייה".

גם אבו מאזן עצמו הודיע כי אין בכוונתו לוותר. "אני נתון ללחצים כבדים שנועדו למנוע את הפנייה לאו"ם", אמר יו"ר הרשות בפגישה עם מנהיגים פלסטינים בארה"ב. "אבל אין בכוונתי לסגת מהפנייה למועצת הביטחון, למרות הלחצים. נממש את החלטת ההנהגה הפלסטינית. הממשל בארה"ב עשה הכל כדי שלא נפנה לאו"ם, אבל אבל לא נוותר - יהיו הלחצים אשר יהיו. לא נכיר גם בצביונה היהודי של מדינת ישראל".

בנימין נתניהו, ברק אובמה (צילום: חדשות 2)
נתניהו עם אובמה, השבוע באו"ם | צילום: חדשות 2

בהמשך הערב יגיעו המאמצים הדיפלומטים לשיא, לקראת נאומיהם של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן וראש הממשלה בנימין נתניהו. רה"מ ביקר הלילה בגראונד זירו, האתר בו נפלו מגדלי התאומים לפני עשור. נתניהו ביקר במקום יחד עם ראש עיריית ניו יורק מייקל בלומברג והניח זר, שעות אחדות לאחר שנשיא אירן מחמוד אחמדינג'אד אמר כי אירועי 11.9 הם "תעלומה".

בהכנת הידיעה השתתפו תום שרון, עמית ולדמן, אודי סגל, אוהד חמו, פוראת נסאר, אהרון ברנע, אהוד יערי וערד ניר

לקראת הכרזה - סיקור מיוחד:

או"ם-שמום - או ארגון בינלאומי נייטרלי?

תעודת זהות: "מדינת פלסטין"

ההצבעה באו"ם: מי יתמוך ומי יתנגד?

המדריך: מה יקרה ב-23 בספטמבר?

מיוחד: איך נראים גבולות 67'?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק