ביל קלינטון, נשיא ארה"ב לשעבר ואחד מהמדינאים האמריקניים הנערצים ביותר בישראל, מותח ביקורת חריפה ביותר על הממשלה הנוכחית ומטיל על ראש הממשלה בנימין נתניהו את האחריות לכשלון תהליך השלום.
הנשיא לשעבר אמר את הדברים אתמול בשיח שולחן עגול עם בלוגרים בשולי "היזמה הגלובלית של קלינטון", ועידה שנתית לחילופי רעיונות לפתרון בעיות תבל. קלינטון סקר בהרחבה את הידרדרות תהליך השלום במזרח התיכון מאז שנותיו בבית הלבן. כזכור, הוא לחץ על ישראל והפלסטינים להגיע להסדר סופי בקמפ דייוויד, ב-2000, שממנו חמק יאסר ערפאת ברגע האחרון.
"מסיבות שעד היום לא הובררו לי לאשורן, ערפאת דחה את העסקה שהינחתי על השולחן ושאהוד ברק קיבל", קבל קלינטון. "אבל אז היתה ממשלה ישראלית שהיתה מוכנה לתת לפלסטינים את מזרח ירושלים כבירתה של המדינה החדשה פלסטין".
הנשיא לשעבר טען כי שתי הסיבות העיקריות לעובדה שלא הושג הסדר שלום מקיף עד היום הן רתיעתו של נתניהו מקבלת הפרמטרים של יוזמת קמפ דייוויד (בתקופת ברק) והשינויים הדמוגרפיים בישראל, שבעטיים הציבור הישראלי בימינו פחות מוכן לקבל שלום.
"שתי הטרגדיות הגדולות בהיסטוריה של הפוליטיקה המודרנית במזרח התיכון הן רציחתו של יצחק רבין והשבץ המוחי של אריק שרון", אמר קלינטון. "שתי הטרגדיות מעוררות בי תמיהה האם אלוהים באמת רוצה שלום במזה"ת".
הוא חזר על טענה שהעלה כבר אשתקד, שלפיה הכמיהה לשלום, או העדרה, היא אחד מהמאפיינים של הקבוצות הדמוגרפיות בישראל החדשה: "לכל המהגרים האלה שהגיעו לישראל מבריה"מ לשעבר אין שום היסטוריה בישראל עצמה, ולכן הם אינם מייחסים חשיבות רבה מדי לטענות המסורתיות של הפלסטינים. הישראלים שתמיכתם בשלום היא הרבה ביותר הם הערבים הישראלים. אחריהם באים הצברים. במקום השלישי: האשכנזים הוותיקים שהגיעו לישראל בשנים הראשונות להקמתה. המתנגדים העזים ביותר לשלום הם החרדים, שמאמינים שצריך להמשיך ולהחזיק ביהודה ושמרון, המתנחלים, וקבוצה שהייתי מכנה ה'טריטוריאליסטים', ישראלים שהגיעו רק בזמן האחרון ושאינם מודעים לרקורד ההיסטורי של ישראל".
"ישראל פשוט אינה עומדת לוותר על הגדה המערבית"
קלינטון האשים את נתניהו בהזזת קו המטרה בכל פעם שהמטרה הושגה. "הישראלים רצו מאז ומתמיד שני דברים וכששני הדברים הושגו, התברר לפתע שהם אינם כל כך מושכים את מר נתניהו", אמר הנשיא לשעבר. "הם רצו למצוא שותף אמיתי לשלום בממשלה פלסטינית כלשהי, ואין ספק שהממשלה הנוכחית ברשות הפלסטינית היא הממשלה הטובה ביותר בשטחים מבחינת ישראל, ואפילו ממשלת נתניהו הודתה בכך".
"המנהיגים הפלסטיניים אמרו יותר מפעם אחת, כי אם נתניהו היה מעלה שוב את העסקה שהוצעה להם ב-2000, העסקה שלי, הם היו מקבלים אותה", הוסיף קלינטון. אבל, לדבריו, הממשלה החדשה בישראל נסחפה למרחק רב מהעמדות של ממשלת אהוד ברק, וכל מו"מ חדש עם ממשלת נתניהו נשען על פרמטרים שהפלסטינים קרוב לוודאי לא יקבלו.
הישראלים גם שאפו לנורמליזציה של יחסיהם עם מדינות ערב, בעקבות הסכם שלום, ושאיפה זו התממשה ביזמת השלום הערבית, שקיבלה אפוטרופסות סעודית. אך ישראל דחתה גם יזמה זו. "עתה יש לישראלים שני הדברים האלה, אך הם אינם נראים חשובים כל כך לממשלה הנוכחית בישראל, בין השאר מפני שישראל הנוכחית היא מדינה שונה לגמרי".
"זה מה שקורה. זה מה שכל אמריקני צריך לדעת", סיכם הנשיא לשעבר. "הציניקנים האמיתים מאמינים שלהכרזות המתמשכות של ממשלת נתניהו על מו"מ על הגבולות וכו' יש משמעות אחת: ישראל פשוט אינה עומדת לוותר על הגדה המערבית".
קלינטון שלח גם חץ משונן ללב המפלגה הרפובליקנית. הוא סיכם את המסר של הרפובליקנים לישראל כך: "חברים (ישראל), עשו מה שמתחשק לכם. תוסיפו להחזיק בגדה המערבית. אנחנו חוזרים. אנחנו נשלוט בבית הלבן ובקונגרס, ואז נניח לכם לעשות כל מה שמתחשק לכם".