בעולם מגיבים בתחושות מעורבות לבחירתו של נשיא אירן חסן רוחאני, שנחשב למנהיג המחנה המתון ברפובליקה האיסלמית. מזכיר האו"ם באן קי מון קרא לאירן למלא תפקיד "קונסטרוקטיבי" ביחסים הבינלאומיים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על רקע תמונות ההמונים וקריאות השמחה באירן, פרסמה סוכנות הידיעות הצרפתית AFP את הודעתו של מזכ"ל האו"ם, לפיה הארגון ימשיך לפעול "וללבן" יחד עם המוסדות הקיימים במדינה, וכן עם הנשיא הנבחר בנושאים האזוריים והבינלאומיים העומדים על הפרק. "הנשיא האירני החדש ימשיך להוביל את ארצו למלא תפקיד 'קונסטרוקטיבי' בכל הקשור ליחסים הבינלאומיים", הצהיר באן.
בהודעתו ציין באן את שביעות רצונו מאחוז ההצבעה הגבוה יחסית בבחירות לנשיא המדינה, שעמד על כ-73% מבעלי זכות ההצבעה. מוקדם יותר בירכו גם בארצות הברית את אזרחי אירן על הבחירות לנשיאות, אך אמרו ציננו את ההתלהבות בכך שציינו כי הממשלה בטהרן יצרה סביבה מאיימת שמגבילה את חופש הביטוי.
דובר הבית הלבן ג'יי קרני אמר כי וושינגטון מכבדת את תוצאות הבחירות ומברכת את העם האירני שהשמיע את קולו, אך טען כי חוסר שקיפות וצנזורה קדמו להצבעה. קרני הבהיר שארה"ב עדיין מצפה לפתרון דיפלומטי למשבר סביב תכנית הגרעין.
גם שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון הצטרפה בשעות האחרונות לסבב המברכים, אך גם היא - כמו קודמיה, הזכירה את מעורבותה של אירן בפיתוח תכנית הגרעין וקראה לממשלה החדשה למצוא פתרון דיפלומטי בנושא. "נמשיך לעבוד עם הרשויות במדינה וההנהגה החדשה במטרה למצוא כמה שיותר מהר פתרון דיפלומטי בנושא הגרעין האיראני", קראה אשטון.
ישראל: "אירן תישפט על מעשיה בתחום הגרעין והטרור"
גם בירושלים הגיבו אתמול בספקנות לתוצאות הבחירות לנשיאות אירן והבהירו: "אירן תישפט על פי מעשיה בתחום הגרעין והטרור". בהודעה שפרסם משרד החוץ נכתב כי "באירן נבחר נשיא חדש מתוך רשימת מועמדים שאישר האייתוללה חמנאי, אחרי שפסל מועמדים שלא התאימו להשקפת עולמו הקיצונית. תכנית הגרעין האירנית נקבעה עד היום על ידי חמנאי ולא על ידי נשיא אירן". במשרד החוץ הדגישו: "על אירן לכבד את דרישות הקהילה הבינלאומית, להפסיק את תכנית הגרעין ולחדול מהטרור שהיא מפיצה ברחבי העולם".
גם הבריטים הגיבו לתוצאות המפתיעות לנשיא החדש באירן, ואף ציינו כי בחירתו של הנשיא רוחאני מהווה הזדמנות להעביר את ארצו ל"מסלול אחר" אחרי שנים של משברים ועימותים עם המערב. במשרד החוץ הבריטי אמרו כי הם מקווים שרוחאני ישתמש בניצחונו כדי להשקיט את הדאגות של הקהילה הבינלאומית בנוגע לתכנית הגרעין ויפתח "יחסים בונים" עמה.
"אנו קוראים לרוחאני לנצל את ההזדמנות לשנות את עתידה של אירן ולשפר את המצב הפוליטי ואת נושא זכויות האזרח במדינה", נכתב בהודעה שהתפרסמה.
אירן בוחרת נשיא - הסיקור המלא:
נשיא חדש לאירן - חסן רוחאני
מכה לחמנאי: אזרחי אירן רוצים שינוי
סוף עידן: להתראות אחמדינג'אד
הנאמן והבדלן: מי אתה סעד ג'לילי?
נשיא אירן הבא: קליבאף או רוחאני?
מה נזכור ממחמוד אחמדינג'אד?
היום: אירן בוחרת יורש לאחמדינג'אד
המדריך המלא לבחירות באירן