הרפובליקה האיסלמית תבחר מחר את יורשו של אחמדינג'אד - וכעת נראה כי המאבק מתנהל בין שניים: ראש עיריית טהרן המקורב למשטר, מוחמד באקר קליבאף - מול המועמד המתון יחסית שעשוי להפתיע - חסן רוחאני.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
היום נערכו הפגנות רבות ברחבי אירן לקראת הבחירות מחר. המפגינים זעקו: "לא רוצים למות למען עזה, לא רוצים למות עבור לבנון, רוצים את אירן!" בדרישה שהנשיא שייבחר ידאג לבעיותיה הפנימיות של הרפובליקה האיסלמית.
פחות מ-24 שעות לפני פתיחת הקלפיות במדינת הענק, נראה שרוח חדשה מנפחת את מפרשי הרפורמיסטים שהמועמד שאימצו - חסן רוחאני- הולך וצובר יתרון. אם יצליח רוחאני להעפיל לסיבוב השני בזכות הרפורמיסטים, סיכוייו לנצח טובים - אלא אם שוב יזויפו תוצאות הבחירות. המשטר רצה להרחיק את מערכת הבחירות מהחוצות מטעמי זהירות אבל תומכי רוחאני לא חששו לצאת לרחובות, כפי שלא עשו תומכי המועמדים השמרניים.
המועמד שמוביל ברוב הסקרים הוא ראש עיריית טהרן, מוחמד באקר קליבאף, הנחשב שמרן ומקורב לחמינאי ולמשטר האייתוללות ברפובליקה האיסלמית. בעברו היה איש משמרות המהפכה ומפקד המשטרה שפיזר את המהומות ב-2009.
המנהיג העליון באירן האייתולה עלי חמינאי אינו חושף אם המועמד סעד ג'לילי האולטרה-שמרן הוא המועדף שלו - וקרא להמונים להגיע לקלפיות. אלא שהתעמולה נגד החרמת הבחירות עשויה לשחק דווקא לידיו של רוחאני - כיוון ששיעור השתתפות של למעלה מ-65% יחזקו את סיכוייו להפתיע.
הסקר האחרון לפני הבחירות באירן: רוחאני וקליבאף בראש
בסקר טלפוני שנערך בארה"ב עבור אירן נמצא כי המועמד המתון רוחאני מוביל עם 32.4% מהקולות, ואחריו במקום השני קליבאף עם 24.6% אחוזים מקולות המשתתפים בסקר. יתר המועמדים משתרכים מאחור.
אם קליבאף יעפיל לסיבוב השני ויתמודד מול רוחאני -יש סיכויים טובים לזכות, כיוון שהוא עשוי לזכות בקולות של ארבעת המועמדים שלא העפילו ונחשבים אף הם לשמרנים. אם יצליח רוחאני לייצג מישהו שמסמל רפורמה ויגיע לסיבוב השני זו תהיה הפתעה וחדשות לא טובות לחמינאי. המועמד המועדף עליו סעד ג'לילי יוכל לנצח רק אם יתרחש באירן זיוף סיטונאי של הקולות - ברמה גדולה הרבה יותר ממה שהיה ב-2009 - דבר שאינו מתקבל על הדעת שיתרחש.
רבים רואים בבחירות באירן מפגן ריק של דמוקרטיה שאיננה. עם זאת, לנשיא שייבחר עדיין תהיה השפעה מסוימת על הלך הרוח ברפובליקה האיסלמית. חמינאי קשיש וחולה ומערכת היחסים שבינו לבין הנשיא היא תמיד מורכבת.
גם אחמדינג'אד קרא לא אחת תיגר על הקו של חמינאי. אמנם יש מנהיג עליון והמילה האחרונה היא שלו, אבל יש מרחב תמרון לא קטן לנשיא שמרכז בידיו את ענייני הממשל. כעת נותר לראות אם המועמד חסן רוחאני אכן מסוגל להפתיע ולנצח - כי אםן כן, זה יהיה סוג של מפנה באירן, אך לא מהפך מלא.