סוף מסעו של הכס הקדוש: אחרי שהטמין פתק בכותל, הדליק את אש התמיד במוזיאון יד ושם וערך מיסה בחדר הסעודה האחרונה - האפיפיור פרנציסקוס הגיע הערב (ב') לנמל התעופה בן גוריון לטקס פרידה, וחתם מסע בן יומיים בארץ הקודש. את טקס הפרידה מהאפיפיור העברנו בשידור חי באתרי חדשות 2 Online.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לאחר שהגיע במסוק מהר הצופים נחת מנהיג הכנסיה הקתולית בנמל התעופה, שם התלוו אליו ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא המדינה שמעון פרס וליוו אותו על השטיח האדום בדרכו אל המטוס לרומא. "אנחנו נתפלל למענך ואתה תפלל למעננו", נפרד נתניהו מהאפיפיור ואיחל לו נסיעה טובה.
טרם הפרידה, כתחנה אחרונה, ערך מנהיג הכנסיה הקתולית מיסה בחדר בהר ציון, בו לפי האמונה הנוצרית התקיימה הסעודה האחרונה של ישו, לאחר שנפגש עם כמרים ואנשי דת בכנסיית גת שמנים. למרות האבטחה הכבדה, תלמידי ישיבת התפוצות הסמוכה לחדר הסעודה האחרונה ניסו לחולל פרובוקציה כשהשמיעו מוסיקה בקול רם. קודם לכן, עכבה המשטרה שלושה מתלמידי הישיבה לחקירה.
"ביקשתי מאלוהים את מתנת השלום"
את היום השני במסעו בארץ הקודש החל האפיפיור במפגש עם המופתי המוסלמי, האחראי על המקומות הקדושים לאיסלאם בירושלים, ובסיור בהר הבית. בביקורו על ההר קרא פרנציסקוס: "הבה נכבד ונאהב איש את רעהו כאחים ואחיות. הבה נלמד כיצד להבין את כאבו של האחר. שאיש לא ישתמש באלימות בשם האלוהים".
משם, הגיע האפיפיור לכותל המערבי ונפגש עם רב הכותל, שמואל רבינוביץ'. לאחר ששוחח עמו וקיבל הסברים על בית המקדש וחומת הכותל, הוא ניגש לבדו אל הכותל, הניח את ידיו על האבנים העתיקות ונשא תפילה חרישית במשך דקות אחדות. לאחר מכן, הקריא את נוסח הפתק אל מול האבנים - ואז הטמינו בין החריצים. "ביקשתי מאלוהים את מתנת השלום", סיפר לרב הכותל לאחר מכן.
בהמשך הגיע להר הרצל, שם הניח זר על קברו של חוזה המדינה בנימין זאב הרצל. לאחר מכן, הגיע לאנדרטת נפגעי הטרור בין הר הרצל ליד ושם - תחנה בה לא אמור היה לעבור, והגיע אליה לבקשת ראש הממשלה.
בקשתו של ראש הממשלה הגיעה בתגובה לביקורו של פרנציסקוס אתמול בגדר ההפרדה, שם צולם בסמוך לכתובות גראפיטי הקוראות לשחרור פלסטין. לדברי נתניהו, "הסברתי לאפיפיור שהקמת גדר הביטחון מנעה עוד קורבנות רבים שהטרור הפלסטיני, שנמשך גם בימים אלה, תיכנן לפגוע בהם".
הדליק את אש התמיד ביד ושם
לאחר עשה האפיפיור דרכו למוזיאון יד ושם, שם הדליק את אש התמיד והתייחד עם זכר הקורבנות. לאחר ששמע את קורותיהם של מספר ניצולי שואה ואף נישק את ידיהם כמחווה, התייחס פרנציסקוס לאסון הגדול שפקד את העם היהודי. "כאן, כשאנו עומדים מול האסון שאין דומה לו, השואה, הזעקה 'איכה?!', מהדהדת כקול האובד בתהום ללא תחתית. אדם, מי אתה? אינני מזהה אותך עוד. מי אתה, אדם? למה הפכת? לאילו זוועות נעשית מסוגל?", קרא מנהיג הכנסיה הקתולית.
"היום", אמר האפיפיור, "אנו שבים לכאן כדי להקשיב לקול האלוהים. לעולם לא, ה', לעולם לא עוד! הננו כאן, ה', בבושה על מה שהאדם, שנברא בצלמך וכדמותך, יכול היה לעשות. זכור אותנו ברחמיך!".
במהלך ביקורו נפגש מנהיג העולם הנוצרי עם נשיא המדינה שמעון פרס. השניים נועדו באופן אישי ולאחר נשאו דברים. "שלום זה עניין של יצירתיות והשראה. אתה מביא איתך את שני הדברים הללו ואנחנו זקוקים לכך", אמר פרס לאורחו. האפיפיור הודה על קבלת הפנים החמה ואמר: "אני חש מבורך על כך שנכנסתי לביתו של איש טוב וחכם".
על רקע פיגוע הדמים במוזיאון היהודי בבריסל, אירוע טרור אנטישמי שבו נהרגו ארבעה בני אדם בהם שני אזרחים ישראלים, הדגיש נשיא המדינה את חשיבות המאבק בטרור. "ארגוני הטרור נושאים את שם הדת לשווא. אין אלוהים בליבם. הם רוצחים ללא משפט, ללא אבחנה, ללא רחמים, ללא תוחלת. אנו חייבים להתייצב יחד כדי למנוע את אימתם על חיי האדם ואת איומם על שלום העולם", הדגיש פרס.
הנשיא בירך את האפיפיור על מאבקו בטרור, ופועלו למען השלום והבטיח לעמוד לצידו. "הוד קדושתך, אני יודע שאתה עומד כסלע נגד כל ניסיון ליצור זיקה בין דת לטרור", אמר הנשיא. "אתה פועל ליצור מכנה משותף לשלום אישי, לשלום אזורי ולשלום עולמי. אנו איתך בלב ובנפש במאמצים לבנות סכר לרצח ולבנות שער לשלום".
האפיפיור לפרס: "מעריץ את גישתך"
האפיפיור עלה לבימה מיד לאחר מכן, והודה לנשיא על פועלו. "אתה נודע כאיש שלום ועושה שלום, אני מוקיר ומעריץ את גישתך", הדגיש פרנציסקוס. "אני כולי תקווה שהכל יימנעו מפעולות ומיוזמות שנוגדות את הרצון להגיע להסכם אמיתי ושלא נתעייף מלרדוף אחר השלום בנחישות ועקביות".
במהלך ביקורו נועד האפיפיור גם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית ההארחה נוטרדם. "נקווה שקריאתך לסובלנות, דו קיום, הפסקת ההסתה, האנטישמיות והטרור תתקבל על ידי כל שכנינו", אמר לו נתניהו. "אם תיפסק ההסתה וייפסק הטרור, לא יהיה צורך באמצעים כמו גדר הביטחון".
"אני מאחל ליום שבו הקריאה של האפיפיור להכיר במדינת ישראל, בזכותם של היהודים למדינה משלהם, תתקבל על ידי שכנינו", הוסיף ראש הממשלה. "זה יביא, אם לא לשלום עלי אדמות, לפחות לשלום על החלק הזה של האדמה".
ביקור האפיפיור – הסיקור המלא:
פרס לאפיפיור: "סללת דרך לשלום"
נגדנו או בעדנו: מה האפיפיור חושב על ישראל?
האפיפיור בישראל: "מייחל שפתרון שתי המדינות יהפוך למציאות"
האפיפיור בירושלים - כל הפרטים על חסימות הצירים
התרגשות בירושלים: "רוצים להרגיש קרוב לאפיפיור"
המדריך המלא לביקור האפיפיור בארץ
האפיפיור נחת בירדן: "לפתור הסכסוך הישראלי-פלסטיני"
האפיפיור במסר מתא הטייס: "מצפה לבקר בארץ הקודש"