נשיא ארצות הברית ברק אובמה שוחח הלילה עם ראש ממשלת טורקיה רג'ב טאיף ארדואן והדגיש בפניו כי וושינגטון נחושה להוביל לסדרה חדשה של סנקציות נגד איראן. ברקע לשיחה בין שני המנהיגים - ה"הסכם" שנחתם בין אירן לבין טורקיה וברזיל, במסגרתו תעביר אירן אורניום מועשר בדרגה נמוכה לרשות טורקיה בתמורה לדלק גרעיני.
אובמה הדגיש בפני ארדואן כי "צעדיה האחרונים של טהרן אינם בוני אמון", כך לפי הודעת הבית הלבן. "הקהילה הבינלאומית ממשיכה לדאוג בנוגע למצב תוכנית הגרעין האירנית, וגם לסירובה להיענות לדרישות הבינלאומיות", אמר אובמה לארדואן.
"הסכמנו שעל אירן למלא את ההתחייבויות הבינלאומיות שלה או להתמודד עם החרפה בסנקציות", אמר אמש אובמה בנאום לתקשורת. "אני מרוצה מכך שהצלחנו לגבש הסכם עם שש המעצמות על החלטה תקיפה, ששיתפנו בה את החברות האחרון במועצת הביטחון".
אתמול הודיע הבית הלבן כי ארה"ב זוכה לגיבוי של רוסיה, סין ושאר המעצמות לטיוטת הסנקציות החדשות שצפויות להיות מוטלות על אירן. בתגובה להודעה על אישורה הצפוי של ההחלטה, הודיעו טורקיה וברזיל כי הן מתנגדות להטלת הסנקציות וקוראות לקהילה הבינלאומית לתת עוד סיכוי למו"מ עם אירן.
מועצת הביטחון צפויה לאשר את הסנקציות
לפי נוסח ההחלטה החדשה, שתוביל לסבב סנקציות רביעי על טהרן, הוצע להרחיב באופן משמעותי את חרם הנשק על אירן. יש לציין כי טיוטת ההחלטה בת 10 העמודים מצומצמת המשמעותית מאשר תוכניתו המקורית של הממשל האמריקני ל"סנסציות משתקות".
בנוסף, גובשה הצעה להטיל מגבלות על ענף הבנקאות האירני ולהטיל סנקציות על הבנק האירני המרכזי במטרה למנוע הכנסת כספים היכולים לשמש למימון תוכנית הגרעין אל תוך הרפובליקה האיסלמית. כמו כן הוחלט על הקמת מנגנון פיקוח על סחורות אירניות הנעות בנתיבי מסחר ימיים החשודות בקשר לתעשיית הגרעין האירני.
כעת פועלים דיפלומטים אמריקנים להעביר לצידם כמה שיותר מדינות מבין עשר החברות המתחלפות במועצות הביטחון מאחר שלצורך העברת ההחלטה נדרש רוב של תשע מבין 15 החברות בסך הכל. בינתיים, זוכה ההחלטה לתמיכתן של חמש החברות הקבועות, בעלות זכות הוטו - ארה"ב, רוסיה, סין, צרפת ובריטניה - וגם לזו של גרמניה, שאינה חברה קבועה.
גובשה טיוטת הגבלות נוספת על טהרן
קלינטון: המעצמות סיכמו על סנקציות נגד אירן
ארה"ב לוחצת על מועצת הביטחון: סנקציות על אירן
לעדכונים שוטפים מסביב לשעון: ערוץ החדשות